Yazar "Mengüllüoğlu, Meryem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitki uçucu yağ ve önemli bileşenlerinin karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalık etmeni Acidovorax citrulli üzerine olan antibakteriyel etkinliklerinin in vitro koşullarda araştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2012) Mengüllüoğlu, Meryem; Soylu, SonerBu çalışmada, Lamiaceae familyasına ait karabaş kekik (Thymbra spicata L. subsp. spicata), kaba kekik (Thymus serpyllum L.) mercanköşk (Origanum majorana L.), lavanta (Lavandula stoechas L. var. stoechas), oğul otu (Melissa officinalis L.), nane (Mentha spicata L.), adaçayı (Salvia officinalis L.), biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve fesleğen (Ocimum basilicum L.) gibi bitkilerden elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşenleri gaz kromotografi-kütle spektroskopi (GC-MS) ile analiz edilmiş, elde edilen uçucu yağlar ve bu yağların önemli bazı ana bileşenlerinin antibakteriyel etkinlikleri tohum kökenli karpuz bakteriyel meyve leke hastalığı etmeni Acidovorax citrulli'ye karşı in vitro koşullarında araştırılmıştır.Uçucu yağların antibakteriyel etkinlikleri agar disk difüsyon ve mikro sulandırma yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Thymra spicata uçucu yağı bakteriyel etmene karşı 20.7 mm çapında engelleme bölgesi oluşturan en etkili yağ olmuştur. Bu yağı sırası ile 13.7, 9.4, 8.3, 8.0, 7.7, 7.4, 7.3 mm çapında engelleme bölgesi oluşturan Thymus serpyllum, Origanum majorana, Melissa officinalis, Mentha spicata, Salvia officinalis, Rosmarinus officinalis ve Ocimum basilicum uçucu yağları takip etmiştir. Lavandula stoechas uçucu yağı 6.7 mm çapında engelleme bölgesi oluşturarak en düşük etkinlik gösteren yağ olmuştur. Bakteri çoğalmasını durduran minimum engelleyen dozları (MIC) mikro sulandırma yöntemi ile belirlenmiştir. Kullanılan tüm uçucu yağlar test edilen bakteriyel etmene karşı 6 ila 40 mg/ml değişen konsantrasyonlarda antibakteriyel etkinlik göstermiştir. Test edilen uçucu yağlar arasında en düşük EC50 değeri T. spicata için 1.98 mg/ml, en yüksek EC50 değeri ise L. stoechas için 15.42 mg/ml olarak belirlenmiştir.T. spicata için carvacrol (%66.86) T. serpyllum için thymol (%41.03), O. majorana için 4-terpineol (%31.67), M. spicata için carvone (%55.58), M. officinalis için z-citral (%23.58), R. officinalis için 1,8-cineole (%18.47), O. basilicum için linalool (%30.23), S. officinalis için camphor (%24.59) ve L. stoechas için alpha-fenchone (%51.07) bitki uçucu yağlarının ana bileşenleri olarak belirlenmiştir. Bitki uçucu yağların yanı sıra carvacrol, linalool, thymol, camphor, anethole, carvone, menthol, eugenol ve cinnamaldehyde gibi ana bileşenlerinde antibakteriyel etkinlikleri belirlenmiştir. Test edilen bileşenlerden carvacrol, eugenol ve cinnamaldehyde en etkili ana bileşenler olup, kullanılan en düşük konsantrasyonlarda dahi bakteriyel çoğalmasını tamamen engellemişlerdir.Bitki uçucu yağlar ve ana bileşenlerin göstermiş olduğu güçlü antibakteriyel etkinlikleri, bu bileşenlerin hastalık etmeni A. citrulli'ile mücadelede kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bakteriyel etmenin tohum kökenli olması nedeni ile bu tür doğal bileşikler hastalıkla mücadelede tohum uygulaması olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu bakımdan özellikle kekik ve benzeri bitkilerin uçucu yağları ve ana bileşenlerinden carvacrol, eugenol ve cinnamaldehyde'in tohum dezenfeksiyonu uygulamalarında kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.