Yazar "Mouhammad, Farah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay'ın bazı yöresel ürünlerinden mayaların izolasyonu ve izole edilen mayaların bazı probiyotik özelliklerinin araştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Mouhammad, Farah; Aldanmaz, Emine AksanBu çalışmada Hatay'ın çeşitli yöresel ürünlerinden (salamura yeşil zeytin, karışık turşu, çökelek, ceviz reçeli, kabak reçeli, biber salçası, domates salçası, tuzlu yoğurt, karadut şurubu, pekmez ve sürk) maya suşları izole edilerek tanımlanmıştır. Ayrıca maya suşlarının probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada 72 maya suşu izole edilmiştir. İzole edilen maya suşlarının mikroskobik, morfolojik ve biyokimyasal tanı testleri incelenerek tanımlamalar yapılmıştır. Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen maya suşlarının Pichia sp. %26.3, Zygosaccharomyces sp. %12.5, Candida sp. %12.5, Cryptococcus sp. %7, Debaryomyces sp. %,7 Kluyveromyces sp. %7 ve Citromyces %5.5, Saccharomyces sp. %4.16, Octosporomyces sp. %4.16, Dipodascus sp. %1.38, Hanseniaspora sp. %1.38, Rhodutorula sp. %1.38, Torulaspora sp. %1.38, Williopsis sp. %1.38, Filobasidiella sp. %1.38 ve Zygoascus sp. %1.38 cinslerine ait oldukları belirlenmiştir. Tanımlanan mayaların probiyotik özelliklerinin belirlenmesi için uygulanan antimikrobiyal aktivite, mide asitliğine direnç, safra tuzu konsantrasyonu ve insan vücut sıcaklığı (37°C) değerlerinde gelişimlerinin araştırılması sonucu; Pichia anomala, Debaryomyces hansenii, Kluyveromyces thermotolerans, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis, Candida membranaefaciens'in probiyotik olarak değerlendirilebilecekleri saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Yöresel gıda ürünleri, maya, izolasyon, tanımlama, probiyotik