Yazar "Muşlu, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Buğday (Triticum aestivum L.) fidelerinde sıcaklık-ağır metal etkileşimlerinin bitki büyümesi ve çözünür protein miktarı üzerine ekileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Muşlu, Ahmet; Ergün, NurayBu araştırmada, buğday (Triticum aestivum L. cv. Dağdaş 94) fidelerinde sıcaklık ve krom (Cr) ve bakır (Cu) ağır metalleri etkileşimlerin kök, sürgün ve kök ve sürgün kuru ağırlığı, oransal su içeriği (OSİ), membran dayanıklılık indeksleri (MDİ), pigment birikimi, askorbat perokisidaz (AP) ve katalaz (KAT) enzim aktiviteleri, serbest prolin miktarı, çözünür protein miktarı üzerine etkileri ve çözünür proteinlerin SDS-PAGE analizleri incelenmiştir.Cr ve Cu metallerinin yüksek konsantrasyonları ve bu ağır metallerle birlikte uygulanan farklı sıcaklık dereceleri (16/24 0C ve 30/40 0C), fidelerin kök ve sürgün boy uzunluklarında, taze ve kuru ağırlıklarında, membran dayanıklılık indekslerinde ve oransal su içeriklerinde azalmalara neden olmuştur. Pigment miktarlarında meydana gelen değişimler incelendiğinde, sıcaklık ve ağır metal stresi altında buğday fidelerinin kl a, b, klorofil a/b ve toplam klorofil miktarlarında azalmalar meydana gelmiştir. Kontrol sıcaklığına göre yüksek sıcaklık uygulamaları altında karotenoid miktarında meydana gelen artışlar önemli bulunmuştur. 24 0C' de artan metal konsantrasyonlarına paralel olarak AP miktarıda artmıştır. Ancak 30 µM 40 0C' de kontrole göre önemli ölçüde azaldığı gözlenmiştir. KAT aktivitesi her iki sıcaklık derecesi ve artan ağır metal konsantrasyonlarında kontrole göre artış göstermiştir. Yüksek sıcaklık ve ağır metal stresi altında kontrol gruplarına oranla serbest prolin miktarı önemli derecede artmışken çözünür protein miktarı önemli derece de azalmıştır. Ayrıca araştırma sonuçlarımıza göre genel olarak Cr uygulamaları, Cu uygulamalarına kıyasla daha toksik bir etki meydana getirmiştir.