Yazar "Mukannasgil, Sibel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay bölgesinde yetişen bazı meyvelerin fenolik madde ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2012) Mukannasgil, Sibel; Aydın, ZekiBu çalışmada Hatay'da üretilen turunç (Citrus aurantium), böğürtlen (Rubus fructicosus), yabani erik (Prunus domestica),japon eriği (prunus salicina), yabani elma (pirus malus), dut (Morus nigra), yenidünya (eriobotrya japonica), çilek (Fragaria recsa), incir (Ficus carica) ve üzümün (Fructus vitis minutae) fenolik madde bileşenleri ile miktarları ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Meyve örneklerdeki fenolik maddeler ve bu fenolik maddelerin miktarları ise HPLC kullanılarak belirlenmiştir. Toplam antioksidan kapasitesi tayini Folin metodu ile antioksidan aktivite tayini DPPH serbest radikal süpürme metodu, FRAP indirgeme gücü metodu ve ß-karoten-linoleik asit emülsiyon sistemi metodu kullanılarak tayin edilmiş. Elde edilen sonuçlar standart antioksidanlarla (BHA, BHT) kıyaslanmıştır.HPLC ile meyve örneklerinde bulunan gallik asit, kateşin, kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, viteksin, rutin, hesperidin, naringin, rosmanirik asit, morin, eriodiktiol, kuercetin ve carvacrol miktarları belirlenmiştir. HPLC analizlerinde gözlenebilme sınır değerleri gallik asit 0.016 ppm, kateşin 0.055 ppm, kafeik asit 0.013 ppm, epikateşin 0.023 ppm, kumarik asit 0.173 ppm, kumarik asit II 0.518 ppm, ferulik asit 0.0096 ppm, viteksin 0.058 ppm, rutin 0.183 ppm, ferulik asit II 0.167 ppm, hesperidin 0,801 ppm, naringin 0.057 ppm, rosmanirik asit 0.329 ppm, hesperidin II 0.017 ppm, morin 0,0159 ppm, eriodiktiol 0.256 ppm, quersetin 0.021 ppm, quercetin II 1.1 ppm ve carvacrol 0.022 ppm olarak tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteau prosedürüne göre yapılmış ve meyve örneklerinin fenolik içeriği 0.3601-5.1750 mg GAE / 100g meyve aralığında tespit edilmiştir.Toplam fenolik madde içeriği ve fenolik madde çeşitliliği yüksek olan meyve örneklerinin antioksidan aktiviteleri daha yüksek çıkmıştır. Yapılan HPLC analiz sonuçları ile toplam antioksidan aktivite değerleri ve toplam antioksidan kapasite değerinin uyumlu olduğu görülmüştür.