Yazar "Okyay, Mehmet Selim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Malya Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen esmer sığırların süt ve döl verim özellikleri üzerine bir araştırma(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2011) Okyay, Mehmet Selim; Tapkı, İbrahimBu çalışmada, Malya Tarım İşletmesinde yetiştirilen Esmer sığırların süt ve döl verim özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada, 2000-2007 yıllarına ait toplam 2600 adet süt verim kaydı ve 5061 adette döl verim kaydı kullanılmıştır. Laktasyon süresi (LS), 305 günlük süt verimi (305 GSV), laktasyon süt verimi (LSV), kuruda kalma süresi (KKS), ilkine damızlıkta kullanma yaşı (İDKY), ilkine buzağılama yaşı (İBY), üreme etkinliği (ÜE), gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS), ilk tohumlama için geçen süre (İTGS), ilk tohumlamada gebe kalma oranı (İTGKO), buzağılama aralığı (BA) ve gebelik süresi (GS) özelliklerine ait en küçük kareler ortalaması sırasıyla; 310.5±2.2 gün, 5686±56 kg, 5933±74 kg, 87.6±2.0 gün, 519.7±5.7 gün, 820±7.4 gün % 90.8±0.5, 1.77±0.35 adet, 71.9±2.7 gün, % 61.8±1.1, 103.8±3.5 gün, 390.3±7.4 gün ve 277.5±2.4 gün olarak hesaplanmıştır. Laktasyon sırasının, laktasyon süt verimi (P<0.01), 305 günlük süt verimi (P<0.01), laktasyon süresi (P<0.05), gebelik başına tohumlama sayısı (P<0.01), ilk tohumlama için geçen süre (P<0.01), ilk tohumlamada gebe kalma oranı (P<0.05) ve servis periyodu (P<0.05) üzerine etkisi önemli, kuruda kalma süresi, buzağılama aralığı ve gebelik süresi üzerine etkisi önemsiz (P>0.05); buzağılama mevsiminin laktasyon süt verimi (P<0.01), 305 günlük süt verimi (P<0.01), laktasyon süresi (P<0.05), gebelik başına tohumlama sayısı (P<0.05), ilk tohumlama için geçen süre (P<0.01), ilk tohumlamada gebe kalma oranı ve servis periyodu üzerine etkisi önemli (P<0.05), buzağılama aralığı ve gebelik süresi üzerine etkisi önemsiz (P>0.05); buzağılama yılının laktasyon süt verimi (P<0.05), 305 günlük süt verimi (P<0.01), ilkine damızlıkta kullanma yaşı (P<0.05), ilkine buzağılama yaşı (P<0.05), üreme etkinliği (P<0.01), gebelik başına tohumlama sayısı (P<0.01), ilk tohumlama için geçen süre (P<0.01), ilk tohumlamada gebe kalma oranı (P<0.05) ve servis periyodu üzerine etkisi önemli, laktasyon süresi, kuruda kalma süresi, buzağılama aralığı ve gebelik süresi üzerine etkisi ise önemsiz (P>0.05) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Malya Tarım İşletmesinde yetiştirilen Esmer ırkı sığırların süt ve döl verim özelliklerine ait değerler, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.