Yazar "Pehlivan, Tuba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antioxidant activities of some monofloral honey types produced across Turkey(Elsevier, 2018) Gul, Aziz; Pehlivan, TubaThis study was conducted with the aim of determining the chemical, biochemical properties, and antimicrobial capabilities of some of the monofloral honeys produced in Turkey. In this study, 23 different monofloral honey samples were obtained from diverse geographical regions of Turkey. Floral origin of the honey samples was determined by melissopalinological analyses. Additionally, antioxidant properties were determined. To determine the antioxidant properties of honey samples, four test methods of total phenolic content, DPPH, iron reduction power and beta-carotene linoleic acid emulsion method were used. As a result of the antioxidant activity analysis among the honey samples, rhododendron and parsley honey showed most prominent results in terms of the amount of phenolic compounds and antioxidant activity. On the other hand, acacia and citrus honey samples showed least antioxidant activity. A positive correlation was determined between four methods. Differences between antioxidant activities of honey samples were significantly found (P < 0.01). (C) 2018 The Authors. Production and hosting by Elsevier B.V.Öğe Determination of heavy metals contents of some monofloral honey produced in Turkey(Open Science Publishers LLP Inc., 2015) Pehlivan, Tuba; Gül, AzizIn the present work, some element contents (Cd, Se, Cr, Pb, Cu, Mn, Ni, Zn, Fe) of 23 different monofloral honey samples from different regions of Turkey were assessed. Origins of monofloral honey research materials are as follows; Pimpinella sp., Castanea sp., Astragalus sp., Onobrychis sp., Mentha sp., Coridothymus capitatus, Robinia pseudoacacia, Cedrus libani, Gossypium sp., Thymus sp., Euphorbia sp., Tilia sp., Eucalyptus sp., Ferula sp., Centaurea solstitialis, Petroselinum sp., Vitexagnus-castus, Helianthus annuus, Citrus sp., Pinus sp., Rhododendron sp., Arbutus sp., Ceratonia siliqua. Metal contents of samples were determined by wet combustion method in ASS machine. As a result of the study, heavy metal contents of honey samples were as follows; CdÖğe Türkiye'de üretilen bazı monofloral balların antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Pehlivan, Tuba; Gül, AzizBu çalışma 2012-2014 yılları arasında Türkiye'de ki monofloral balların antioksidan ve antibakteriyel kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinden 23 farklı monofloral bal örneği temin edilmiştir. Temin edilen bal örneklerinin orijinleri polen analiziyle ortaya konmuş ve daha sonra analiz aşamasına geçilmiştir. Balların toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri bazı test metotları (DPPH, demir indirgeme gücü, Beta karoten linoleik asit emülsiyon yöntemi) kullanılarak belirlenmiştir. Balların antibakteriyel aktiviteleri E. coli, B. cereus, K. pneumoniae ve MRSA. S. aureus standart bakteri suşlarına karşı saptanmıştır. Yapılan antioksidan ve antibakteriyel aktivite analizleri sonucunda; bal örnekleri arasından orman gülü (Rhododendron sp.) ve maydanoz (Petroselinum sp.) balları toplam fenolik madde miktarı, antioksidan ve antibakteriyel aktivite bakımından diğer bal örneklerine göre öne çıkmıştır. Çalışmada yer alan akasya (Robinia pseudoacacia) ve narenciye (Citrus sp.) balları ise en düşük antioksidan ve antibakteriyel etkinlik sergilemiştir.