Yazar "Polat, Atila Aytekin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Alıç Anacının Hafif Çukurgöbek Yenidünya Çeşidinde Vejetatif Büyüme, Çiçeklenme ve Meyve Tutumu Üzerine Etkilerinin Ön Sonuçları(2023) Polat, Atila AytekinÇalışmanın amacı, alıç anacının Hafif Çukurgöbek (HÇG) yenidünya çeşidinin vejetatif büyümesi, fenolojik özellikleri, çiçeklenme ve meyve tutum oranları üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada, yenidünya çöğür anacı da kontrol olarak kullanılmıştır. Anaç/çeşit kombinasyonlarının, vejetatif büyümesi (anaç ve gövde çapı, yıllık sürgün uzunluğu) çiçeklenme dönemleri (çiçeklenme başlangıcı, ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve meyve tutumu tarihleri) ile çiçek salkım özellikleri (salkım uzunluğu, salkımdaki somak, çiçek tomurcuğu ve açan çiçek sayıları ile salkımdaki tutan ve derimi yapılan meyve sayıları) incelenmiştir. Ayrıca, anaçlara göre çiçeklenme ve meyve tutum oranları belirlenmiştir. Tüm çiçeklenme dönemleri, alıç anacı üzerindeki bitkilerde, yenidünya çöğür anacından daha erken meydana gelmiştir. Alıç anacına aşılı olan bitkiler, yenidünya anacına aşılı olanlara göre meyve deriminde iki gün erkencilik sağlamıştır. Gerek salkım uzunluğu gerek salkımın öteki özellikleri bakımından anacı yenidünya çöğürü olan bitkiler, alıç anacına aşılı bitkilere göre daha yüksek değerler verirken, küçük meyve ve derimi yapılan meyve sayısı bakımından alıç anacına aşılı bitkiler, daha iyi sonuçlar vermiştir. Anacı alıç olan bitkilerin çiçeklenme oranı (%93.52) anacı yenidünya çöğürü (%89.00) olanlara göre daha yüksek olmuştur. Salkımdaki ilk meyve, küçük meyve ve derimi yapılan meyve oranları bakımından da anacı alıç olan bitkilerden (sırasıyla %11.16, %7.91 ve %6.29) daha yüksek değerler elde edilmiştir. Yıllık sürgün uzunluğu, kalem ve anaç çapı bakımından yenidünya çöğür anacı, alıç anacına göre önemli düzeyde daha yüksek değerler vermiştir. İncelenen öteki bütün parametreler bakımından da yenidünya çöğür anacının daha kuvvetli vejetatif büyüme gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bu ilk verilere göre alıç anacı, yenidünya çöğür anacına göre üzerine aşılı kalemde yaklaşık %60 bodurluk sağlamaktadır.Öğe Bazı incir çeşitlerinin fitokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi(2012) Çalışkan, Oğuzhan; Polat, Atila AytekinBu çalışma, bazı incir çeşitlerindeki fitokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışmada Bursa Siyahı, Sarı Zeybek, Yeşilgüz çeşitleri ve 01-İM-02 genotipi kullanılmıştır. Bu çeşitlerde toplam antosiyaninler, toplam fenoller, toplam antioksidan kapasitesi ve şeker analizleri yapılmıştır. Ayrıca meyve kalite özelliklerinden meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, boyun uzunluğu, ağız açıklığı, SÇKM, pH, asitlik ölçümler ile meyve kabuk ve et rengi ölçümleri (L, a* ,b*, C ve h° değeri olarak) değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan çeşitlerin toplam antosiyanin içeriği 22.39-220.44 ?g cy-3-rutinoside/ g TA, toplam fenol içeriği 76.44-118.38 mg/ 100 g GAE TA ve toplam antioksidan kapasitesi 8.27-14.22 mmol•Fe+2/ kg TA arasında değişim göstermiştir. Bu özellikler bakımından siyah renkli Bursa Siyahı ve 01-İM-02 en yüksek değerlere sahip olmuştur. İncirde toplam antioksidan kapasitesi üzerine toplam fenollerin ve antosiyaninlerin çok önemli katkı sağladığı saptanmıştır. Sonuç olarak, meyvedeki fitokimyasal özelliklerin çeşitlere bağlı olarak büyük farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.Öğe Bazı nar çeşit ve tiplerinin meyve büyüme dinamiği ile renk özellikleri(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2019) Türker, Serdar; Polat, Atila AytekinBu çalışmanın amacı, nar çeşit ve tiplerinin pomolojik ve fenolojik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu çalışmayla, bazı nar çeşit (Çekirdeksiz VI) ve tiplerinin (Oğuzeli Çekirdeksiz ve Nuz Ekşi) Gaziantep koşullarındaki meyve büyüme dinamikleri ile renk özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, iki yıl süreyle meyvelerin enboy büyüme durumları ile meyve dane ve kabuk renk değişimleri incelenmiştir. Denemede Nuz Ekşi’nin, diğer genotiplere kıyasla her iki yılda da daha fazla geliştiği saptanmıştır. Her iki yılda da tüm genotiplerin meyve en-boy büyüme ilişkisi pozitif ve önemli bulunmuştur. Benzer yüksek pozitif ilişkiler, meyve eni ile dönem ve meyve boyu ile dönem arasında da elde edilmiştir. Kabuk L* değeri yıllara ve genotiplere göre değişmekle beraber, 46.12 - 100.63 arasında belirlenmiştir. İki yıllık ortalamaya göre; kabuk renginde en yüksek a* değeri Oğuzeli Çekirdeksiz’de (32.80), b* değeri ise Çekirdeksiz VI’da (43.64) belirlenmiştir. Meyve kabuk rengi kroma (C* ) değerleri 35.23 ile 48.68 arasında değişim göstermiştir. Nuz Ekşi ve Çekirdeksiz VI’nın kabuk Hue değerlerinin (65.67 ve 59.80), Oğuzeli Çekirdeksiz (40.80) genotipinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dane L* değerlerine göre en parlak genotipin Çekirdeksiz VI (80.23), en az parlak genotipin ise Nuz Ekşi (66.94) olduğu tespit edilmiştir.Öğe Bazı uygulamaların ceviz (Juglans regia L.) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri(2003) Polat, Atila AytekinBu araştırma, farklı uygulamaların ceviz tohumlarının çimlenmesi üzerine etkilerini inceleyebilmek amacıyla M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin Şenköy beldesindeki bir ceviz ağacından alınan meyveler kullanılmıştır. Tohumlara ekim öncesi uygulanan işlemler: a ) Doğrudan ekim, b) 48 saat suda bekletme, c ) Çatlatma+48 saat suda bekletme, d ) Katlama, e) Çatlatma +Katlama şeklindedir. Tohumlar, ekim tarihinden 3 ay önce, kum içerisinde katlamaya alınarak buzdolabında (+7°C) muhafaza edilmiştir. Tohumlar bahçeye ekildikten sonra uygulamalara göre 30., 60., 90. ve 120. gündeki çıkış oranları yanında ilk çıkış süresi (gün), % 50 çıkış süresi (gün), maksimum çıkış süresi (gün) ve oranı (%) gibi özellikler incelenmiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre, gerek ilk çıkışın görüldüğü gün sayısı, gerek % 50 çıkışa ulaşılan gün sayısı, gerekse maksimum çıkış oranı ve bu oranın elde edildiği gün sayısı bakımından çatlatma+katlama uygulaması öteki uygulamalara göre daha olumlu sonuçlar vermiştir. En kısa sürede (90 günde) en yüksek çıkış oranı (% 96.66) çatlatma+katlama uygulamasından elde edilmiştir.Öğe Değişik nitelikli aşı kalemleri ile gövde kalınlığı farklı çöğülerin yenidünyalarda aşı başarısı üzerine etkileri(1999) Polat, Atila Aytekin; Durgaç, Coşkun; Kamiloğlu, ÖnderYenidünyalarda, farklı nitelikteki aşı kalemleri ile değişik gövde çap kalınlığındaki çöğürlerin, aşı başarısına etkilerinin saptanmasını amaçlayan bu çalışma, 1996-1997 yıllarında Antakya'da yapılmıştır. Çalışmada, Hafif Çukurgöbek, Sayda, Gold Nugget ve Şampiyon çeşitlerinin meyveli ve meyvesiz dallarından alınan aşı kalemleri, gövde çapı 0.50-0.99 cm. ve 1.00-1.50 cm. olan iki farklı grup çöğür bitkisine "T" aşı yöntemi ile aşılanmıştır. Sonuçta, meyvesiz dallardan alınan aşı kalemlerinin %88.84 aşı tutma, %63.51 aşı sürme oranları ile meyveli dallardan alınan aşı kalemlerine göre ( sırasıyla % 78.23, % 55.25) daha yüksek aşı başarısı verdikleri saptanmıştır. Gövde çapı 1.00-1.50 cm. olan çöğür bitkileri, gövde çapı 0.50-0.99 cm. olanlara göre daha yüksek aşı başarısı vermiştir. Ancak bu farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.Öğe Effect of Some Quince Rootstocks on Inflorescence Properties, Flowering and Fruit Set in Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.)(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2022) Akkus, Sibel; Polat, Atila AytekinThe present investigation was conducted to determine the effect of different quince clone rootstocks on phenological characteristics, flowering and fruit set ratios of Hafif Cukurgobek (HCG) loquat variety. 'HCG' variety budded on Quince-A, Quince-C and BA-29 rootstocks were planted at 1.0 m x 0.5 m inter and intra-row spacing, respectively, was used for the study. The experiment was arranged as a completely randomized design with 5 replications and 6 plants were used in each replicate. The effects of the quince rootstocks on phenological observations such as the flowering periods and the inflorescence characteristics were recorded. The HCG cultivar which are grafted on all three rootstocks completed the flowering between 11 December and 31 January. The first flowering and fruit set were recorded at the earliest in BA-29, and the latest in Quince-C. Fruit ripening was occurred at the earliest in BA-29 rootstock (May 11), followed by Quince-C (May 18) and Quince-A (May 19). The effect of rootstocks on the number of flower buds and flowers in the cluster, and the number of final fruit set were found significant. In terms of all three features, higher values were obtained in Quince-C rootstock. Quince-A rootstock yielded the lowest value in the ratio of fruit harvested in both years, Quince-C and BA-29 gave close values to each other. As a result, BA-29 and Quince C rootstocks performed better than Quince-A rootstock.Öğe Farkli malç tiplerinin kayisilarda erkencilik, meyve tutum oranlari ve verim üzerine etkisi(2013) Yaman, Burcu; Polat, Atila AytekinÇalışmanın amacı, sofralık kayısı yetiştiriciliğinde çok önemli bir faktör olan erkencilik ve meyve tutumu üzerine farklı malç uygulamalarının etkilerini araştırmaktır. Çalışma, 2010–2011 yıllarında, Antakya’nın Serinyol beldesindeki bir kayısı bahçesinde yürütülmüştür. Denemede; ‘Ninfa’, ‘Bebeco’, ‘Aurora’ ve ‘Roksana’ kayısı çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma materyalini oluşturan çeşitler, çöğür anacı üzerine aşılı bir yıllık fidanlar olarak 2006 yılında 3 x 6 m ara ile dikilmiştir. Fidanlar dikiminden itibaren damla sulama sistemi ile sulanmıştır. Çalışmada, 4 uygulama (Kontrol, saydam plastik malç, organik malç, saydam plastik+ organik malç), yapılmıştır. Plastik malç olarak 0.02 mm (UV+AB) kalınlığında, 1.60 cm eninde saydam plastik örtü; organik malç olarak ise buğday samanı kullanılmıştır. Deneme, her yinelemede 1 ağaç olacak şekilde 5 yinelemeli olarak, bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Malç örtüsü, bitkilerin fizyolojik durumu ve iklim koşulları göz önüne alınarak, ağaçlar dinlenmeden çıkmadan ve tomurcuklar uyanmadan önce serilmiştir. Araştırmada yer alan çeşitlerin ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonu dönemleri ile meyve tutum oranları; çeşitlerin vegetatif gelişmeleri ve verim durumları belirlenmiştir. Sonuç olarak, her iki yılda da kontrol bitkilerinin çiçeklenme ve meyve tutum oranları, organik veya plastik malç uygulanan bitkilere göre daha düşük bulunmuştur. Ayrıca, malç uygulamalarından, kontrole göre 2-4 gün daha erken meyve derimi gerçekleşmiş; plastik+organik malç uygulaması, kısmen öteki iki malç uygulamasına göre daha olumlu bulunmuştur.Öğe Farklı ortamlarda, değişik sürelerle katlanan yenidünya tohumları ve bunların embriyolarının çimlenme hız katsayılarının belirlenmesi(1997) Polat, Atila AytekinIn this paper, the effects of stratification, stratification period and stratification media on the coefficients of germination rates of the seeds and embryos of Gold Nugget and Tanaka loquat cultivars were investigated. Seeds were stratified at 4¼C (cool) and at room temperatures. Both the seeds and embryos obtained from the stratified seeds germinated quicker than those of the unstratified seeds. Germination rate coefficient of the seeds, stratified at room temperature (8.56) were higher than that of the seeds stratified at 4¼C (7.21). The embryos of the seeds, stratified at 4¼C, showed higher germination rate coefficients (15.48) than that of the seeds, stratified at room temperature (13,40). Seeds, stored 30 days in both storage media, stratified or unstratified, and their embryos, obtained from them, germinated in shorter period than that of those, stored 15 days.Öğe Hatay'ın Antakya ilçesinde yetiştirilen bazı dut tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi(2004) Polat, Atila AytekinÇalışmada, yapılan anket ve gözlemler sonucunda Antakya ve civar köylerinde Beyrudi, Hatuni, Yabani ve Sami olmak üzere 4 farklı dut tipi tespit edilmiştir. Bu tiplerin meyveleri, Mayıs ayı ortası ile Haziran ayının ilk haftası arasında derilmiştir. En erken Hatuni tipi, en geç Sami tipi olgunlaşmıştır. Bu tiplerden alınan meyve örneklerinde, meyve ağırlığı, meyve eni ve meyve boyu, sap uzunluğu, meyvelerde SÇKM, pH ve titre edilebilir asitlik değerleri gibi bazı pomolojik özellikler incelenmiştir. Tiplerin meyve ağırlığı 4.25-1.13 g; SÇKM içerikleri %16.01-13.73; titre edilebilir asit içerikleri % 1.00- 0.06 değerleri arasında bulunmuştur. Sonuç olarak, yapılan gözlem ve pomolojik analiz sonuçlarına göre Beyrudi ve Hatuni tiplerinin sofralık, Sami tipinin şurupluk, Yabani tipinin de kurutmalık veya pestil yapımında değerlendirilebileceği söylenebilir.Öğe Morphological diversity among fig (Ficus carica L.) accessions sampled from the Eastern Mediterranean Region of Turkey(2012) Çalışkan, Oğuzhan; Polat, Atila AytekinÖzet: Ficus carica L. Türkiye’deki en önemli meyve türlerinden biridir. Bu araştırmada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay’dan 76 incir genotipi 2008 ve 2009 yıllarında toplanmış ve hem bitkilerin hem de meyvelerin morfolojik farklılıkları değerlendirilmiştir. İki genotip yellop ürünü ve 74 genotip ana ürün olarak belirlenmiştir. Yellop ürünü için Bardak ve Dolap ve ana ürünü için Kabak 2, Kabak 1, Mor 1, Sarı 1 ve Siyah 1 genotipleri sofralık incir ticareti için oldukça ümitvar bulunmuştur. İncir genotiplerinin tanımlanmasında bitki ve yaprak özelliklerinden tepe tomurcuğu baskınlığı, yan dal oluşumu, yaprak şekli, lop sayısı, merkezi lop uzunluğu, yaprak alanı ve yaprak genişliği; meyve özelliklerinden meyve uzunluğu, pH, meyve et rengi h°, meyve sapının daldan kopma durumu, meyve çapı, boyun uzunluğu, meyve ağırlığı ve antioksidan kapasitesi oldukça başarılı olarak saptanmıştır. Araştırma alanındaki incir genotiplerinin birbirinden ayırt edilmesinde 64 özellik yerine 37’si daha kullanışlı olarak tespit edilmiştir. Genetik kaynakların objektif olarak sınıfl andırılmasında mümkün olduğunca tekrar edilebilir parametrelerin kullanılması gerektiği önerilmiştir.Öğe Seasonal changes of carbohydrates in fruit peels, leaves and shoots of three pomegranate (Punica granatum L.) cultivars grown in upper Euphrates basin(Elsevier, 2022) Turker, Serdar; Polat, Atila Aytekin; Bindak, RecepIn this study, seasonal changes of carbohydrate amounts in fruit peels, leaves, and shoots of three pomegranates cultivars ('Kis,nari', 'Hicaznar', 'Kirlihanim') have been examined. It has been found that the amount of reducing sugar, total sugar and sucrose in the fruit peels of pomegranate cultivars increased from green to ripe while the amount of starch on the contrary showed a decrease from green to ripe. According to findings the sucrose, reducing and total sugars in the leaves, generally increased until mid-September after the decrease between June and July, and they tend to decrease in October. On the other hand, the starch content of the leaf decreased from the second half of June until the end of August, and then increased until the first half of October. In the analysis performed on the shoots, it has been revealed that the carbohydrate levels did not change in the period between the fall of leaves and the budbreak. In addition, the reducing sugar decreased from January to July and total sugar and sucrose formed a bumpy curve until September, and showed a steady increase starting from this period to the end of the year. It has been determined that the starch contents in the shoots increased regularly between April and July and then followed a fluctuating course from this period until October and decreased from October to the end of December.