Yazar "Sümbül, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay ili bademlerinin (Prunus dulcis Mill.) seleksiyonu(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2012) Sümbül, Ahmet; Bayazit, Safder2010 ve 2011 yılında Hatay ili doğal badem popülasyonunda gerçekleştirilen bu çalışmada yüksek verim ve meyve kalite özellikleri gibi badem ıslah hedefleri doğrultusunda ümitvar olan badem genotiplerinin seçilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada tohumdan elde edilmiş 73 badem genotipi seçilmiştir. Seçilen badem genotiplerinin deniz seviyesinden yükseklikleri 203 m ile 800 m arasında değişmiştir. Badem genotiplerinin ilk çiçeklenme tarihleri 28 Şubat ile 23 Mart, tam çiçeklenme tarihleri 3 Mart ile 30 Mart arasında dağılım göstermiştir. Seçilen badem genotiplerinde hasat 18 Temmuz (HTY-14) ve 7 Ağustos (HTY-56) arasında gerçekleşmiştir. Kabuklu badem yüksekliği 12.26 mm (HTY-16) ile 19.35 mm (HTY-67), kabuklu badem eni 15.06 mm (HTY-53) ile 27.12 (HTY-67) ve kabuklu badem boyu ise 25.21 mm (HTY-30) ile 39.92 mm (HTY-68) arasında değişmiştir. İç badem ağırlıkları 0.43 g (HTY-30) ve 1.29 g (HTY-67), iç badem yüzdesi % 13.25 (HTY-38 ) ve % 50.46 (HTY-28), kabuk kalınlığı 0.93 mm (HTY-28) ile 3.89 mm (HTY-1) arasında değişirken, çift iç oranı badem genotiplerinde % 0 ile % 73.33 arasında gerçekleşmiştir. Bütün genotipler tatlı iç bademe sahip olurken ikiz badem oranı tüm genotiplerde % 0 olmuştur. 15 badem genotipinde iç badem rengi açık, 30 genotipte orta ve 28 genotipte ise koyu olarak saptanmıştır. Seçilen badem genotiplerinin toplam yağ içerikleri % 59.19 (HTY-21) ile % 40.07 (HTY-70) ve toplam protein içerikleri ise % 33.79 (HTY-57) ile % 16.33 (HTY-39) arasında dağılım göstermiştir.Çalışma sonucunda yüksek verimli ve iç badem ağırlığı yüksek 19 genotip badem ıslah çalışmaları için ümitvar bulunmuştur. Bulgularımız Doğu Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay ilinin tohumdan elde edilmiş badem popülasyonu açısından zengin olduğunu da göstermiştir.Öğe Morpho-pomological diversity of Turkish pear (Pyrus communis L.) accessions in eastern mediterranean region of Turkey(Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2016) Bayazit, Safder; Caliskan, Oguzhan; Sümbül, AhmetConservation and sustainable use of plant genetic resources is important to meet the demand for future food security. This study was conducted on twenty-five native pear accessions sampled from Hatay, province, in eastern Mediterranean region of Tur-key. In these accessions, ripening time, productivity, and some important pomological traits were determined such as fruit weight, fruit sizes, total soluble solids contents, pH, and acidity. The grittiness, flavor, and juiciness were also measured as sensory analysis. These results showed that the earliest ripening among the all studied accessions were ‘Biçin 1' and ‘Biçin 2' (June 25 in 2009 and June 23 in 2010), while the latest accessions were ‘Dağarmudu 1' and ‘Dağarmudu 2' (November 8 in 2009 and November 5 in 2010). In pear accessions, productivity was identified as medium and high. The fruit weight of pear accessions were ranged between 28.29 and 160.02 g, seed numbers were ranged be-tween 0.56 and 10.00, total soluble solid contents were ranged between 10.00 and 18.50%. In pear accessions, 15 instead of all 21 of morpho-pomological fruit properties were able to explain 85.0% of the total variation. As a result, some pear accessions may be recommended for both pear cultivation and the breeding studies in terms of earliness and flavor. © by Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2016.Öğe Pomological and chemical attributes of almond genotypes selected from Hatay province(2019) Sümbül, Ahmet; Bayazıt, SafderThis study was conducted to determine some pomological and chemical characteristics of 19 almond genotypes in term of found to be promising in yield and quality attributes. Selected from natural almond populations of Hatay province and district (Belen, Antakya, Yayladağı, Altınözü, Hassa) and shelled fruit weights of selected promising genotypes varied between 1.55 g (HTY-28) - 6.34 g (HTY-67); kernel weights varied between 0.61 g (HTY-25) - 1.29 g (HTY-67); kernel ratios varied between 15.99% (HTY-17) - 50.46% (HTY-28); double-kernel ratios varied between 0.00% - 16.67%; empty fruit ratios varied between 0.00% - 13.33%; total oil contents varied between 44.65% (HTY-40) -54.56% (HTY-14); protein contents varied between 19.59% (HTY-27) - 33.79% (HTY-57).