Yazar "Saylam, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Pamuk tohumluğu depolarında tohumluk niteliğini bozan çevre koşullarının belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Saylam, Merve; Gümüş, Zekai̇ÖZET PAMUK TOHUMLUĞU DEPOLARINDA TOHUMLUK NİTELİĞİNİ BOZAN ÇEVRE KOŞULLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışma da, pamuk tohumluğu üretim ve depolama tesisindeki depolamadaki çiğit tohumluk niteliğine etki eden sıcaklık, nem içeriği ve yağ asidi değerleri belirlenmiştir. 2016 yılı Kasım ayında ölçülen bu değerler tohumluk çimlenme kalitesine etki eden limit değerleri ile karşılaştırılmıştır. Tohumlukta ki sıcaklığın ve nemin artmasının yağda parçalanmalara, yağ asitliğinin artmasına ve kaliteli tohumluk olma özelliğini kaybetmesine sebep olur. Depolamadan dolayı düşük çimlenme yüzdeli tohumlar genellikle ticari özelliğini kaybedip sanayide pamuk yağı ve hayvan yemi ham maddesi yapımına gönderilir. Bu çalışma yıllık 10 bin ton delinte pamuk tohumu işleme kapasiteli ve sertifikalı tohumluk üretim tesisinde yapılmıştır. Her biri 7,5x4x22m boyutlarında olan ve yaklaşık 200 ton kapasiteli 25 adet deponun 2 bölmesinde tesis tam kapasitede faaliyet gösterdiği süre içerisinde ölçüm işlemleri yapılmıştır. Depolanan çiğitlerin delintasyon öncesi 28 günlük depolama süresince tesis iç ortamında 1 noktadan ve tohumluk içerisinde 18 noktadan sıcaklık ve oransal nem değerleri saatlik ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Depolama süresi boyunca uygun çevre koşullarını sağlamak için 4 gün aralıklarla ortalama 38 saat çiğit yığını havalandırılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü her 2 deponun farklı bölge ve derinliklerinden düzenli olarak alınan çiğit numunelerinin nem içeriği ve yağ asitlik değerleri laboratuvarda analiz edilmiştir. Ölçümler sonucunda, depolardaki sıcaklık 5-15 ºC, oransal nem %45-70, tohumluk nem içeriği %5.6-8.2 ve yağ asitliği %6-7 değerleri aralığında ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar kaliteli tohumluk için depolamada istenilen havalandırmanın; sıcaklık, nem içeriği ve yağ asidi değerlerinin limitleri altında istenilen değerlerde olduğu tespit edilmiştir. 2019, 64 sayfa