Yazar "Sikar, Bi̇lgi̇n" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay ilinde karma yem ve hammadde endüstrisinin mevcut durumu(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Sikar, Bi̇lgi̇n; Çi̇mri̇n, TülayÇalışmada Hatay ilinde bulunan karma yem fabrikalarının teknik, alt yapı ve kapasite durumları ile üretim pazarlama stratejileri gibi sektörün mevcut durumu ve bu sektörde yaşanan sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 8'i hammadde, 3'ü karma yem fabrikası olmak üzere toplam 11 adet işletme ile anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Hammadde işletme sahiplerinin % 25'i ilköğretim, %37.5'inin lise ve %37.5'inin ise üniversite mezunu oldukları, yaş ve deneyim yılı ortalamalarının ise sırasıyla 47.9 ve 19.1 olduğu belirlenmiştir. Karma yem işletme sahipleri, %33.3'lük oranlarda ilköğretim, lise ve üniversite mezunu olup, yaş ve deneyim yılı ortalamaları sırasıyla 51.7 ve 31.7 olarak belirlenmiştir. Hammadde işletmelerinin büyük bir kısmında, karma işletmelerinin ise tamamında müdür bulunduğu saptanmıştır. Hammadde işletmelerinin sadece %25'inde teknik eleman varken, karma yem işletmelerinin tamamında teknik eleman olduğu belirlenmiştir. İldeki yem işletmelerinin hepsinin yarı otomatik sistemle faaliyet gösterdiği ve gelişmiş ülkelere göre oldukça fazla işçi çalıştırdığı belirlenmiştir. Hammadde ve karma yem işletmelerinin sırasıyla kapasite kullanım oranları %58.8 ve 42.3 olarak hesaplanmıştır. Hammadde işletmelerinde başta pamuk tohumu küspesi olmak üzere ayçiçeği küspesi ve soya küspesi üretilirken, karma yem işletmelerinde daha çok büyükbaş besi, süt ve küçükbaş besi yemi üretildiği belirlenmiştir. Üretim şekli daha çok toz ve pelet, paketleme şekli dökme ve çuval şeklinde olduğu saptanmıştır. Hammaddelerin daha çok Akdeniz Bölgesi'nden alındığı ve üretilen ürünlerin yine büyük çoğunlukla aynı bölgeye satıldığı belirlenmiştir. İhracat yapılmadığı ancak azda olsa ihracata yönelik bazı çalışmaların olduğu saptanmıştır. Türkiye Yem Sanayii Birliği'ne üye olmayan hammadde ve karma yem işletmelerinin olduğu saptanmıştır. Hammadde işletmelerinin %62.52'inde yem analiz laboratuvarı varken, karma yem işletmelerinin hiçbirinde laboratuvar olmadığı belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin % 50'si mevcut durumundan kısmen memnun olduklarını, %37.5'i ise memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Hatay ilindeki işletme sahipleri fabrikalarının limana uzak olduğunu ve bu durumun nakliye masraflarının ve birim maliyetin artmasına neden olduğunu, dolayısıyla bölgede limana daha yakın işletmelerle rekabet edemediklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca tahsilat, kalifiye eleman, kapasite kullanımı, hayvancılık sektörünün durgunluğu, hammadde fiyatlarının yüksek olması, ithal hammadde temininde yaşanan sıkıntılar, dolarda ki fiyat artışı, benzin ve mazot fiyatlarındaki artış gibi önemli sorunları olduğu belirlenmiştir.