Yazar "Tabur, Zafer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Uşak ilinde arı yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik durumu ve arıcılığın teknik özelliklerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Tabur, Zafer; Gül, AzizBu çalışmada Uşak ilinde arıcılık potansiyelinin araştırılması, arıcıların sosyo-ekonomik yapılarının tespiti, arıcıların sorunlarının belirlenip, bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Uşak ilinde arıcılık faaliyetiyle ilgili bilimsel çalışma mevcut değildir. Yapılan bu çalışma ile ileride yapılacak olan çalışmalara kaynak oluşturması amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini Uşak ilinde arıcılık yapan işletmelerden anket yöntemiyle elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu kapsamda Uşak ilinde arıcılık yapan toplam 75 adet işletmede yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre çalışmaya katılan arıcıların yaş ortalaması 53,19 yıl, arıcılık deneyimleri 18,47 yıl olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ankete katılan işletmelerin %17,7'sinin asıl mesleğinin arıcılık olduğu, üreticilerin %39,2'sinin gezginci arıcılık yaptığı, işletme başına ortalama arılı modern kovan sayısının 50,1 adet, koloni başına ortalama bal veriminin 12,2 kg olduğu, arıcıların %36,9'unun ana arıyı değiştirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte arı hastalık ve zararlıları ile arı ürünlerinin pazarlanmasında karşılaşılan zorluklar en önemli sorunlardır.Öğe Uşak ilinde arı yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik durumu ve arıcılığın teknik özelliklerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Tabur, Zafer; Gül, AzizAmaç: Bu çalışmada Uşak İlinde arıcılık potansiyelinin araştırılması, arıcıların sosyo-ekonomik yapılarının tespiti, arıcıların sorunlarının belirlenip, bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Yöntem ve Bulgular: Çalışmanın ana materyalini Uşak İlinde arıcılık yapan işletmelerden anket yöntemiyle elde edilen veriler oluşturmaktadır. Veriler bu kapsamda Uşak İlinde arıcılık yapan toplam 75 adet işletmede yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiştir. Genel Yorum: Elde edilen bulgulara göre çalışmaya katılan arıcıların yaş ortalaması 53.19 yıl, arıcılık deneyimleri 18.47 yıl olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ankete katılan işletmelerin %17.7’sinin asıl mesleğinin arıcılık olduğu, üreticilerin %39.2’sinin gezginci arıcılık yaptığı, koloni başına ortalama bal veriminin 12.2 kg olduğu, arıcıların %30.1’inin ana arıyı 2 yılda 1 değiştirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte arı hastalık ve zararlıları karşılaşılan en önemli sorunlardır. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Uşak ilinde arıcılık faaliyetiyle ilgili bu çalışmadan daha önce yapılan bilimsel bir çalışma mevcut değildir. Yapılan çalışma ile yetiştiricilerin büyük çoğunluğunun arıcılığı bir meslek olarak görmediği, teknik bilgi anlamında yetersiz oldukları ve kaynak bulmakta zorlandıkları, nektar akım döneminin kısa olması sebebiyle bal üretiminin yetersiz olduğu ve alternatif nektar kaynaklarına ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre, Uşak İli arı yetiştiricilerinin genel profili ve arıcılık sorunları ortaya konularak bu bölgede ileride yapılacak olan çalışmalara öncülük etmektedir.