Yazar "Terlemez, Fatma" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of various farm manures and straw containing cattle manure on worm and worm manure production(Agricultural Research Communication Centre, 2020) Çerçi, İbrahim Halil; Kalkan, Murat; Terlemez, FatmaThe aim of this study is to determine the effect of different combinations of farm manure and farm manure on earthworm proliferation and earthworm manure production quantity and property. Accordingly, 100% horse manure (H), 100% cattle manure (C), 100% straw cattle manure (SC), 90% horse manure + 10% hen manure (H/H), 90% cattle + 10% hen manure (C/H) and 90% straw cattle manure + 10% hen manure (SC/H) six research groups were designed. The highest level of worm growth in the experimental period was in group H, followed by SC group. The lowest values were found in C/H group and C group. In the amount of worm manure produced, the highest value was found in H/H group and the lowest value was found in SC group. As a result, it was found that 100% H and 100% SC groups made a better contribution to the increase in worm growth. © 2020, Agricultural Research Communication Centre. All rights reserved.Öğe Pazarlama dışı olan karpuzlardan (Citrullus lanatus) hayvan beslemede kullanılabilecek yan ürünlerin elde edilmesi, depolanması, bazı besin madde ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi(Mevlüt AKÇURA, 2019) Terlemez, Fatma; Çerçi, İbrahim HalilÇalışmada, pazar dışı kalma durumunda olan karpuzların kabuk, çekirdek ve etli kısımlarının tamamından katma değerli ve dayanıklı karpuz ürünlerini üretilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada hasatı üzerinden 15 gün geçmiş karpuzlardan karpuz suyu, karpuz püresi ve karpuz posası olmak üzere üç farklı ürün üretilmiştir. Bu ürünlerin hiçbir muamele yapılmamış olana taze grup, buhar basınçlı ısıl işlem uygulanmış olana asitsiz grup ve buhar basınçlı ısıl işlem + sitrik asit ilavesi uygulanmış olana da asitli grup adı verilmiştir. Çalışmada taze örneklerde, konserve işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerde, 0., 30., 90. ve 180. gün depolanan örneklerde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Karpuzlardan elde edilen ürünler posa, püre ve su olarak tanımlanmıştır. Konserve işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerin (asitli ve asitsiz) sonuçlarına göre her iki muamelede de mikrobiyolojik açıdan pastörizasyon sağlanmıştır. Depolamanın 0., 30., 90. ve 180. günlerinde açılan konserve ürünlerinden alınan örneklerde mikroorganizma üreme durumları incelenmiştir. Asitli gruba göre asitsiz grupta daha yüksek toplam mezofilik aerobik bakteri (p<0.01) ve toplam Clostridia (p<0.01) ürediği tespit edilmiştir. 0. gün depolamaya göre; 30. ve 90. günlük depolamalarda her iki bakteri sayısı artmış ancak 180. günde alınan örneklerde ise bakteri sayıları azalmıştır. Çalışmada, pazarlama dışı kalmış karpuzlardan hayvan beslemede kullanılabilecek karpuz suyu, karpuz püresi ve karpuz posası üretilebileceği belirlenmiştir. Diğer uygulamalara göre, asit katkısı + ısıl işlem uygulamasının daha uygun olduğu görülmüştür.