Yazar "Toplu, Celil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 33
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ‘Amankaki’ ve ‘Hachiya’ Trabzon hurması çeşitlerinde sıcak su uygulamalarının burukluğu önlemeye ve kaliteye etkisi(2017) Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Yıldız, Ercan; Duman, Canan; Sarıgül, ZekiyeBu çalışmada ,,Amankaki" ve ,,Hachiya" Trabzon hurması çeşitlerinde sıcak su uygulamalarının burukluğu önlemeye ve kaliteye etkisi araştırılmıştır. Burukluğu gidermek için meyveler 1 ve 5 saat 20 ?C, 5 saat 40 ?C ve 1 saat 50 ?C suya daldırılmıştır. Uygulama yapılan ve kontrol meyveleri 20 °C sıcaklıkta ve %70-75 oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmiş ve bazı kalite parametrelerindeki değişimler saptanmıştır. Çalışmada 3., 5. ve 7. günlerde alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları, görünüş, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde, tat, mantarsal bozulmalar, meyve kabuk ve et rengi, suda çözünebilir ve çözünmez tanen miktarındaki değişimler saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, her iki çeşitte de 40 ºC suda-5 saat suya daldırma uygulaması burukluğu azaltmada başarılı olmuş ve raf ömrünün 3. gününde burukluk giderilmiştirÖğe Assessment of growth behaviour, yield, and quality parameters of some olive (Olea europaea) cultivars in Turkey(Taylor & Francis Ltd, 2009) Toplu, Celil; Yildiz, Ercan; Bayazit, Safder; Demirkeser, T. HakanOlive (Olea europaea) is one of the oldest cultivated species in the Mediterranean basin and it is widespread throughout the Mediterranean region. In this study, we determined several phenological, morphological, and pomlogical characteristics of a number of olive cultivars when grown in Hatay province in the eastern Mediterranean region of Turkey. The 21 cultivars examined had their origins in Italy, Spain, Tunisia, and Turkey. The earliest flowering was observed in 'Gemlik' and 'Silifke yaglik' on 4 May whereas the latest flowering was in 'Memeli', 'Domat', and 'Savrani' on 10 May. 'Gemlik' and 'Manzanilla de Sevilla' produced the highest Cumulative yield over a 4-year period. The largest fruit were from 'Ascolana', averaging 6.72 g whereas 'Kilis yaglik' (2.05 g), 'Nizip yaglik' (2.33 g), and 'Meski' (2.43 g) had the smallest fruit. The flesh comprised the highest fraction of total fruit weight in Manzanilla de Sevilla.' (86.4%), 'Gemlik' (86.4%), 'Edincik su' (86.3%), 'Hojiblanca' (86.1%), and 'Halhali' (86.0%). The highest oil content was in 'Kilis yaglik' (31.2%) and 'Savrani' (29.3%). Based on our results, 'Gemlik' and 'Manzanilla de Sevilla' are suggested for table olive production in the Hatay region whereas 'Memecik', 'Kilis yaglik', and 'Sari ulak' are the most suitable for oil production.Öğe Bazı Trabzon hurması türlerinin anaçlık özelliklerinin belirlenmesi(Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2019) Toplu, Celil; Kamiloğlu, Müge; Kaplankıran, Mustafa; Yıldız, ErcanBu çalışmada farklı Trabzon hurması türlerinin çimlenme oranları, çöğür ve fidan gelişimleri belirlenmiştir. Tohumların çimlenme oranları Diospyros lotus türünde %67.2, Diospyros kaki türünde ise %66.5 olarak gerçekleşmiştir. Diospyros lotus anacının çapı ve bitki boyu Diospyros kaki anacına göre daha az olmuştur. En düşük aşı tutma oranı Hana Fuyu/ Diospyros lotus (%44,40) ve MKÜ Harbiye/ Diospyros lotus (%45,00) anaç-kalem kombinasyonlarından elde edilmiştir. En yüksek aşı tutma oranları ise MKÜ Harbiye/ Diospyros kaki (%70,00) anaç-kalem kombinasyonunda gerçekleşmiştir. Diospyros kaki anacı üzerindeki çeşitlerin fidan boylarının Diospyros lotus anacı üzerindekilere göre daha fazla olduğu saptanmıştır.Öğe Bazı uygulamaların bacon avokado çeşidinin modifiye atmosferde muhafazasına etkileri(2017) Altan, Hürü; Alkan, Sevinç; Yılmaz, Serdar; Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Duman, Canan; Ünlü, MustafaBu çalışmada Bacon avokado çeşidinin modifiye atmosfer paketleme (MAP), 1-Metilsiklopropan (1-MCP) uygulaması ve MAP+1-MCP uygulamasının muhafaza performanslarına etkisi belirlenmiştir. 1-MCP uygulanan ve/veya modifiye atmosfer torbalarına konan meyveler 6°C’de sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örnekler analizlenmiştir. Muhafaza süresince ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, asit miktarı, pH, SÇKM miktarı, kabuk ve et rengi, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ve görünüş belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre modifiye atmosferde muhafaza ve 1-MCP uygulamaları başarılı bulunmuştur.Öğe Comparison of several plant nutrient elements in conventionally and organically grown citrus orchards(Academic Journals, 2009) Demirkeser, Turan Hakan; Kaplankiran, Mustafa; Toplu, Celil; Agca, Nejat; Yildiz, Ercan; Serce, SedatOrganic citrus production has been increasing recently in Turkey. In this study, we compared several nutri-elements concentrations of organically (ORG) and conventionally (CON) grown citrus orchards in the Mediterranean region of Turkey. The samples included Satsuma mandarins (Citrus unshiu L.) and Washington navel and Valencia oranges (Citrus sinensis (L.) Osbeck), which were grafted on sour orange (Citrus aurantium L.). In 1996, 58 citrus orchards were sampled and 48 of them used for analyses. Three years after the first sampling, some orchards switched from CON to ORG production. Sampling was repeated in 2007 and included 31 samples from CON and 30 samples from orchards that switched to ORG after the 1996 samples were taken. Concentrations of N, P, K, Ca, Mg, Na, B, Cu, Fe, Mn and Zn were determined using the samples from 1996; with the exception of B, no significant differences were observed. Analysis of the samples from 2007 indicated statistically significant differences between the two groups for concentrations of N, K, Mg, B and Mn. The means of both samples were subjected to principle component analysis (PCA); the results indicated that, after several years of ORG culture, the two groups were clearly separated. The variables highly correlated with PC1 were Na, Fe and Ca, while P, K, Mn and Mg were correlated by PC2. B, Fe and Zn correlated by PC3. Several trace elements (Pb, Cu, Fe, Mn, Ni and Zn) from five randomly chosen soil samples from both CON and ORG growing groups were determined, and the results indicated that the mean concentrations for the two groups were similar for most of the elements (Pb, Cu, Fe and Ni). Our results shed light on the optimization of plant nutrient programs in organic citrus production.Öğe Determination and Comparison of Chemical Characteristics of Arbutus unedo L. and Arbutus andrachnae L. (Family Ericaceae) Fruits(Mary Ann Liebert, Inc, 2010) Seker, Murat; Toplu, CelilThe fruits and leaves of Arbutus species are well known in folk medicine as antiseptics, diuretics, and laxatives in many parts of Turkey. Some chemical properties including pH, soluble solid content, titratable acidity, protein, moisture, ash, ascorbic acid, fructose, glucose, sucrose, total phenols, total antioxidant activity, and minerals were determined in fully matured Arbutus unedo L. and Arbutus andrachnae L. fruits collected from different sites of Canakkale, Turkey in 2006 and 2007. Total soluble solids, titratable acidity, protein, moisture, and ash content of A. unedo and A. andrachnae berries were on average 16.0% and 14.0%, 0.4% and 0.6%, 2.38% and 3.77%, 47.21% and 38.21%, and 2.82% and 4.35%, respectively. The mean values of ascorbic acid were 270.50 mg/100 g for A. unedo and 140.30 mg/100 g for A. andrachnae, which suggested that Arbutus berries contain high amounts of vitamin C. In the strawberry tree fruits, fructose and glucose were determined to be the major sugars. The analysis showed that fructose and glucose occurred in concentrations of 24.09% and 19.09%, respectively. However, ripe A. andrachnae fruits contained small amounts of fructose (4.12%), glucose (2.73%), and sucrose (0.16%) detectable by high-performance liquid chromatography analysis. The general order of abundance of the minerals was K>Ca>P>Mg>Na in whole fruit of the strawberry tree. The chemical composition of Arbutus fruits indicates that the fruits are good sources of minerals and ascorbic acid and that they are high in phenolics and antioxidant capacity and low in soluble sugars, especially A. andrachnae. The data should be useful for research purposes and for compiling local food composition tables. In view of its chemical composition, the use of Arbutus fruits in some food products may be suggested.Öğe Determination of fruit and oil characteristics of olive (Olea europaea L. cv. 'Gemlik') in different irrigation and fertilization regimes(Academic Journals, 2009) Toplu, Celil; Onder, Derya; Onder, Sermet; Yildiz, ErcanWe evaluated plant growth, fruit and oil characteristics of olive (Olea europaea L. cv. 'Gemlik') grown on different fertilization and irrigation treatments. Irrigation regimes included rainfed-control (T-0), two treatments with 50% (T-50) of the full irrigation treatment (T-100) which received 100% class-A pan evaporation. Four fertilization treatments included unfertilized-control (F-0), traditional fertilization (F-1) and application of P and K during different growing stages (F-2-F-3). Experiments were conducted in each of three years considered as repeated units in a repeated measurement design. Fruit and total oil yields of olive increased about three times in highest irrigation and fertilization combination compared to rainfed and unfertilized treatments. The fruit and oil yield increased from 11.46 and 2.78 kg/tree (T0F0) to 30.07 and 7.12 kg/tree (T100F3), respectively. Mean fruit weight (from 2.87 to up to 4.24 g) and pulp stone ratio (from 3.68 to up to 5.60) also increased with additional water as P and K applied during flowering and endocarp hardening stages, respectively. Fertilization treatments had little effect on fatty acid compositions while additional irrigation resulted in increased palmitic and linoleic acid and decreased oleic acid content. Monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids ratio was also decreased with irrigation supplements.Öğe Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirilen bazı Trabzon hurması çeşitlerinin meyve büyümesi süresince kalite parametrelerindeki değişimler(Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2020) Toplu, Celil; Özdemir, Ahmet Erhan; Çandır, Elif; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, meyve et rengi kararsız ve buruk olmayan (PVNA) çeşitlerde meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesi ve derim olumuyla ilişkilendirilmesidir. Araştırmada Dörtyol-Hatay koşullarında Diospyros lotus anacı üzerine aşılı meyve et rengi kararsız buruk olmayan ‘Amankaki’, ‘MKÜ Harbiye’, ‘Kaki Tipo’ ve ‘Vainiglia’ çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada tam çiçeklenme sonrası (TÇS) 65. günden itibaren her 15 günde bir alınan meyve örneklerinde kimyasal ve fiziksel analizler (meyve ağırlığı ve çapı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TA) miktarı, meyve kabuk ve et rengi h° ve C* değerleri) yapılmıştır. Meyve ağırlığı ve çaplarında 3 farklı aşamada tipik sigmoid büyüme görülmüş olup, I. ve III. büyüme aşamaları hızlı olurken II. büyüme aşaması yavaş seyretmiştir. Derim döneminde ‘Amankaki’ çeşidinin meyve ağırlığı (176.86 g), ‘MKÜ Harbiye’ (250.25 g), ‘Kaki Tipo’ (256.55 g) ve Vainiglia (257.69 g) çeşitlerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Meyve eti sertliği meyve gelişimi süresince azalma göstermiş ve ‘Amankaki’ çeşidinde TÇS 155. günde, diğer çeşitlerde ise TÇS 185. günde derim olumu sınırlarına inmiştir. SÇKM miktarı bu süreçte artarken, asit içeriği az da olsa azalmıştır. Meyve kabuk ve et rengi h° değerleri gelişme periyodu boyunca azalma gösterirken, C* değerleri artmıştır. TÇS 215. günde en düşük h° ve C* değerlerinin elde edildiği ‘Amankaki’ çeşidinden diğer çeşitlere göre kırmızı renge daha yakın meyveler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda Doğu Akdeniz Bölgesinde PVNA grubu Trabzon hurması çeşitlerinde optimum derim zamanı meyve eti sertliği ile birlikte çeşide özgü kabul edilebilir kabuk rengine ulaşması ‘Amankaki’ çeşidinde TÇS 155. günden sonra, diğer çeşitlerde ise TÇS 185. günden sonra meydana gelmiştir.Öğe Dörtyol ve Samandağ (Hatay)'da yetiştirilen valencia late portakalarının soğukta muhafazası sırasında kalite değişimleri(2009) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk Çandır, Elif; Kaplakıran, Mustafa; Toplu, Celil; Demirkeser, Turan Hakan; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, Dörtyol ve Samandağ yörelerinde yetiştirilen Valencia Late portakallarının soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7 x 7 m aralıklarla tesis edilmiş Yerli turunç anacı üzerine aşılı Valencia Late portakalı meyveleri kullanılmıştır. Valencia Late portakalları 4 ve 6oC’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analizlenmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit, meyve kabuk rengi L* ve hue değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Valencia Late portakallarının 4oC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 ay, 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise 3 ay depolanabileceği saptanmıştır. Samandağ koşullarında yetiştirilenlerin ise 4oC ve 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay kalitelerinden çok fazla bir şey kaybetmeden depolanabileceği saptanmıştır.Öğe Dörtyol ve Samandağ yörelerinde yetiştirilen washington navel portakallarının kalitesine soğukta muhafazanın etkisi(2008) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk Çandır, Elif; Kaplankıran, Mustafa; Demirkeser, Turan Hakan; Toplu, Celil; Yıldız, ErcanBu çalısmanın amacı, Dörtyol ve Samandağ yörelerinde yetistirilen Washington Navel portakallarının sogukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen degisimlerin belirlenmesidir. Arastırmada, 7 x 7 m aralıklarla tesis edilmis Yerli Turunç anacı üzerine asılı Washington Navel portakalı meyveleri kullanılmıstır. Washington Navel portakalları 4 ve 6°C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analizlenmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmislerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal degisimler (agırlık kayıpları, usare, yesil kapsüllü meyve, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit, meyve kabuk rengi L* ve hº degeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmistir. Dörtyol kosullarında yetistirilen Washington Navel portakallarının 4°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4-5 ay, 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise en fazla 4 ay depolanabilecegi saptanmıstır. Samandag kosullarında yetistirilen Washington Navel portakallarının 4°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde en fazla 4 ay ve 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay kalitelerinden çok fazla bir sey kaybetmeden depolanabilecegi saptanmıstır.Öğe EFFECT OF CITRUS ROOTSTOCKS ON LEAF MINERAL COMPOSITION OF 'OKITSU', 'CLAUSELLINA', AND 'SILVERHILL' MANDARIN CULTIVARS(Taylor & Francis Inc, 2012) Toplu, Celil; Uygur, Veli; Kaplankiran, Mustafa; Demirkeser, T. Hakan; Yildiz, ErcanCitrus performance is strongly related with rootstock. This study was conducted to investigate leaf nutrient contents of 'Okitsu', 'Clausellina' and 'Silverhill' mandarin cultivars budded onto sour orange, 'Carrizo' and 'Troyer' citrange rootstocks in Dortyol, Turkey in 2004 and 2005. The maximum nitrogen (N), potassium (K), and copper (Cu) contents were determined for 'Clausellina'; phosphorus (P) for 'Okitsu'; and sodium (Na) for 'Silverhill'. Calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), manganese (Mn), and zinc (Zn) uptake were similar for the mandarin cultivars. 'Carrizo' citrange at N, K, Mg, Mn, and Cu uptake; 'Troyer' citrange at N, P, K, and Fe uptake; and common sour orange at Ca, Zn, and Na uptake was superior on the other rootstocks. It was observed that 'Carrizo' and 'Troyer' citrange rootstocks had advantages over sour orange in nutrient uptake. Thus, growth performance, yield, and quality parameters considered, 'Carrizo' and/or 'Troyer' citranges could be suggested as rootstocks for the studied mandarin cultivars under similar ecological conditions.Öğe The effects of citrus rootstocks on Valencia Late and Rhode Red Valencia oranges for some plant nutrient elements(Academic Journals, 2008) Toplu, Celil; Kaplankiran, Mustafa; Demirkeser, T. Hakan; Yildiz, ErcanIn citrus production, the rootstocks utilization is beneficial for solving the problems caused by soil, climates, pests and diseases as well as achieving higher productivity and quality, earlier and later fruit productions. Therefore, citrus producer almost exclusively utilizes rootstocks. The major rootstock of Turkish citrus production is sour orange while trifoliate, Troyer and Carrizo citranges are utilized as well. In this study, we determined the rootstock effects on some plant nutrient element status of Rhode Red Valencia and Valencia Late oranges budded on sour orange, Troyer and Carrizo citranges in 2004 and 2005. Our results were similar in both experimental years with few expectations. The nutrient status of the two orange cultivars tested significantly differed from K and Ca concentrations in both years. However, all cultivars mean were within the range of optimal limits except Zn. The rootstock had significantly different means for all elements tested in both years. We demonstrated that the citrus rootstocks had different abilities to utilize plant nutrient elements. For N, K, Mg, Mn and Cu, Carrizo citrange has the highest means while Troyer and sour orange have the highest concentrations for P and Fe, and Ca, Zn and Na, respectively. We recommend utilizations of Carrizo and Troyer citrange rootstocks for eastern Mediterranean region citrus production as they had higher ability to utilize many plant nutrient elements playing important roles in productivity and quality.Öğe The Effects of Fruit Development and Physico-Chemical Changes on the Optimum Harvest Maturity in Some Astringent Persimmon Cultivars(2021) Özdemir, Ahmet Erhan; Yıldız, Ercan; Çandır, Elif; Toplu, CelilIn this study, physical and chemical changes during fruit development of pollination constant astringent‘Eylül’ persimmon genotype and ‘Hachiya’ persimmon variety were examined and optimum harvest time wasdetermined under Dörtyol-Hatay conditions that have a Mediterranean climate. Fruit samples were takenfrom persimmon trees from grafted onto Diospyros lotus rootstock. Fruit weight, width and length, fleshfirmness, skin and flesh color, total soluble solids (TSS) and titratable acidity (TA) content, pH value andTSS/TA ratio were analyzed on samples from June to ripening. Fruit samples were picked up at fortnightinterval in the time of fruit development. Fruit weight of ‘Eylül’ persimmon genotype and ‘Hachiya’persimmon variety were reached 96.35 g and 259.84 g, respectively, on 215th day after full bloom (DAFB).Flesh firmness was reduced in the time of fruit growth and achieved to an acceptable limit, while h° values offruit skin color was decreased in the time of the fruit growth period. Our data shown that fruit skin colorespecially hº value, fruit flesh firmness, TSS and TSS/TA ratio were significant criteria in determiningharvest maturity. Optimal harvest maturity period lay between 155?170th DAFB for ‘Eylül’ persimmongenotype and between 170?185th DAFB for ‘Hachiya’ persimmon variety in Dörtyol-Hatay conditions.According to the obtained findings, it was determined that ‘Eylül’ persimmon genotype reach optimalmaturity between the second or the third weeks of October and mid or end of October were the optimumharvest maturity time for ‘Hachiya’ persimmon variety in order to provide storage long time and transportfruit at optimum commercial maturity and qualityÖğe The effects of hot water treatments on chilling injury and cold storage of fuyu persimmons(Academic Journals, 2009) Ozdemir, Ahmet Erhan; Candir, Elif Ertuerk; Toplu, Celil; Kaplankiran, Mustafa; Yildiz, Ercan; Inan, CerenThe aim of this study is to determine effects of hot water dips on chilling injury of non-astringent Fuyu persimmons. Fruits were subjected to hot water dips at 20, 45, 50 or 55 degrees C for 10 or 20 min. Treated and untreated fruits were then kept at 0 degrees C, 85 - 90% relative humidity for 5 months. Percentage weight loss, fruit flesh firmness (kg force), total soluble solids (%), pH, titratable acidity (g malic asid/100ml), fruit skin color (L* and h degrees), appearance (1 - 5) and incident of fungal decay and physiological disorders (skin and flesh browning) and drying calyx were determined at a month interval. During storage, fruit flesh firmness and titratable acidity decreased while weight loss and total soluble solid content increased. Physiological and fungal disorders were observed at 3(rd) month of storage. Hot water dips reduced incidence of chilling injury. 50 degrees C for 10 or 20 min and 55 degrees C for 10 min were the best treatments. Fuyu persimmon fruits could be stored for 4 months successfully.Öğe The effects of physical and chemical changes on the optimum harvest maturity in some avocado cultivars(Academic Journals, 2009) Ozdemir, Ahmet Erhan; Candir, Elif Ertuerk; Toplu, Celil; Kaplankiran, Mustafa; Demirkeser, Turan Hakan; Yildiz, ErcanThe aim of this study was to determine physical and chemical changes during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity for Bacon, Fuerte and Zutano avocado cultivars grown under Dortyol ecological condition. Fruits cv. Bacon, Fuerte and Zutano were obtained trees grafted on seedlings and planted 5 m x 6 m in Dortyol Research Station of Faculty of Agriculture, Mustafa Kemal University. Fruit width and length, weight, skin and flesh color (L* and hue), total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA, fruit flesh firmness, juice pH, dry weight and oil content were measured on fruits samples collected from tagged trees from June drop to ripening at a 15 days interval during fruit development. Data indicated that oil and dry matter content, flesh firmness and fruit weight were important criteria in determining optimum harvest maturity. Based on the all criteria, the period from the end of November to middle of December was the optimum harvest time for these cultivars in order to deliver fruit at optimum commercial maturity and quality and to obtain adequate storage time.Öğe Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen ruby red altıntoplarında kalite parametrelerinin değişimi(2008) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk Çandır, Elif; Kaplankıran, Mustafa; Demirkeser, Turan Hakan; Toplu, Celil; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, Ruby Red altıntoplarının farklı sıcaklıklarda soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7 x 7 m aralıklarla Dörtyol’da tesis edilmiş Yerli Turunç anacı üzerine aşılı Ruby Red altıntop meyveleri kullanılmıştır. Meyveler 6 ve 8°C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analizlenmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve miktarı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit içeriği ile meyve kabuk rengi L* ve hº değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Ruby Red altıntoplarının 6°C’de depolaması 8ºC’den daha başarılı olmuştur. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Ruby Red altıntoplarının 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 aydan fazla, 8°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise en fazla 4 ay depolanabileceği saptanmıştır.Öğe Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu(2015) Özdemir, Ahmet Erhan; Kaplankıran, Mustafa; Çandır, Elif; Demirkeser, Turan Hakan; Toplu, Celil; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve kalitesinde görülen değişimlerin ve derim zamanının belirlenmesidir. Bu araştırmada yerli turunç anacı üzerine aşılı Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyveleri kullanılmıştır. Meyve gelişim sürecinde seçilen ağaçlardan Haziran dökümünden olgunlaşıncaya kadar meyve örnekleri alınmaya başlamış ve alınan meyvelerde her seferinde meyve eni (mm) ve boyu (mm), meyve ağırlığı (g), meyve kabuk rengi L* ve hº değeri, usare miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TEA, %), SÇKM/TEA oranı ve meyve suyu pH değeri ölçülmüştür. Bulgularımıza göre, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitleri için Kasım ayının son haftası ile Aralık ayının ilk haftası (çiçeklenmeden itibaren 200-215. günler) SÇKM/TEA oranı 8’in üzerinde ve renklenme (hº değeri 80-90 arasında) yeterli seviyede olup, en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır.Öğe Fuyu ve Harbiye Trabzon hurması çeşitlerinde kalite kayıpları ve önleme yolları(2006) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk, Elif; Toplu, Celil; Kaplankıran, Mustafa; Yıldız, ErcanBu araştırma, Hatay ili Dörtyol ilçesindeki Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Bahçesinde yetiştiriciliği yapılan Fuyu ve Harbiye Trabzon hurması çeşitleriyle yürütülmüştür. Meyvelerde görülen kalite kayıpları daha çok derim öncesi ve özellikle derim sırasında olduğundan, bu kayıpların önlenmesi için öncelikle bunların belirlenmesi ve miktarlarının saptanması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Fuyu ve Harbiye çeşitlerinde kalite kayıplarının belirlenmesi ve önleme yollarının saptanmasıdır. Trabzon hurmalarında, derim öncesi yapılan kültürel işlemlerden kaynaklanan kalite kayıpları ile derim ve derimden sonra ürünlerin taşınması sırasında meydana gelen zararlanmalar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, derim öncesinde görülen önemli kayıplar güneş yanıklığı ve dal sürtmesi olurken, derim sırasındaki önemli kayıplar ise ezik, yara ve berelerdir. Harbiye çeşidinin ekstra ve 1. kalite meyve oranları ile pazarlanabilir meyve oranları (%86.00) Fuyu çeşidinden (%83.34) daha fazla olmuştur.Öğe Hatay-Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fuerte ve Zutano avokado çeşitlerinin soğukta muhafaza performans(2010) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk Çandır, Elif; Toplu, Celil; Kaplankıran, Mustafa; Demirkeser, Turan Hakan; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fuerte ve Zutano avokado çeşitleri meyvelerinin soğuk hava depolarında muhafaza süresi ve meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Bu araştırmada 5x6 m aralık ve mesafelerle dikilmiş, çöğür anacı üzerine aşılı Fuerte ve Zutano avokado çeşitleri kullanılmış ve meyveler Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Dörtyol Araştırma ve Uygulama Bahçesinden sağlanmıştır. Derimi yapılan meyveler, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarında 6 °C’de ve %85- 90 oransal nemde, ayda bir analizlenmek üzere 3 ay depolanmıştır. Depolama süresince ağırlık kayıpları, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar, meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TEA) ile meyve kabuk rengi L* ve hue (hº) değerleri saptanmıştır. İncelediğimiz kalite kriterlerine göre ağırlık kayıpları ve mantarsal bozulma oranları artarken, MES, SÇKM, TA, pH, L* ve hº değerleri azalmıştır. Fuerte ve Zutano avokado meyvelerinin 6 °C’de ve %85-90 oransal nemde kalite kriterlerinden çok fazla bir şey kaybetmeden en fazla 2 ay depolanabileceği saptanmıştır.Öğe Hatay-Dörtyol yöresinde yetiştirilen star ruby altıntoplarının soğukta muhafazası sırasında kalite parametrelerinin değişimi(2008) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk Çandır, Elif; Kaplankıran, Mustafa; Demirkeser, Turan Hakan; Toplu, Celil; Yıldız, ErcanBu çalışmanın amacı, Star Ruby altıntoplarının soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7x7 m aralıklarla tesis edilmiş Yerli Turunç anacı üzerine aşılı Star Ruby altıntop meyveleri kullanılmıştır. Star Ruby altıntopları 6 ve 8 °C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analiz etmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit içerikleri ile meyve kabuk rengi L* ve hue değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Star Ruby altıntoplarının 6 °C’de depolanmasının 8 °C’de depolamadan daha başarılı olduğu bulunmuştur. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Star Ruby altıntoplarının 6 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 aydan fazla, 8 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise en fazla 4 ay depolanabileceği saptanmıştır.