Yazar "Turan, Metin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of Bio-Bor Fertilizer Applications on Fruit Yield, Antioxidant Enzyme Activity and Freeze Injury of Strawberry(Springer, 2016) Gunes, Adem; Turan, Metin; Kitir, Nurgul; Tufenkci, M. Sefik; Cimrin, Kerim Mesut; Yildirim, Ertan; Ercisli, SezaiDeficiency of Boron (B) is widespread in the many parts of region of Turkey. So, the effects of boron and plant growth promoting bacteria (Bio-B) on the fruit yield, antioxidant enzyme activity and plant freeze injury of strawberry cv. Fern were investigated under field conditions between 2013 and 2014. The experimental plot was a completely randomized design with 4 replicates. Control and Bio-B were used as fertilizer agent in the experiment. Bio-B fertilizer was applied in three methods as soil, foliar and soil + foliar application methods to strawberry plants. Data through 2 years showed that the use of Bio-B significantly increased fruit yield, antioxidant enzyme activity and decreased freeze injury of strawberry leaf. Soil + foliar applications of Bio-B fertilizer increased to fruit yield compared to the control by 55.91 %. However, foliar application of Bio-B fertilizer increased to catalase (CAT), peroxidase (POD), and superoxide dismutase (SOD) enzyme activity compared with the control treatment 41.86 %, 48.99 %, and 26.59 %, respectively and decreased freeze injury of strawberry leaves 27.41 %. Overall, the results of this study suggest that Bio-B fertilizer application have the potential to increase the yield, antioxidant enzyme activity and decreased freeze injury of strawberry plants under field conditions.Öğe Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2020) Çimrin, Kerim Mesut; Başak, Hakan; Turan, MetinAmaç: Çalışmada, mikoriza (ROOTS-novozymes endomycorrhiza (VAM) fungus (Glomus spp.)) ve artan tuzdozlarının biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) kök vegövde dokularının; hormon, toplam fenolik ve organikasit içerikleri ile toplam antioksidan kapasitesi üzerineetkisini belirlemek amaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Serada tesadüf blokları denemedeseninde göre yürütülen çalışmada, toprakdoldurulmuş saksılardaki biber bitkilerine dört farklıdozda tuz (T0: 0, T50: 50, T100: 100 ve T150: 150 mM NaCl) ile mikorizalı ve mikorizasız olmak üzere mikorizanın ikidozu (M0: 0, M100: 100 adet spor/bitki) uygulanmıştır.Çalışmada, kök ve gövde dokularında giberilik asit (GA),salisilik asit (SA) ve indol asetik asit (IAA) düzeyleri artantuz dozlarının etkisiyle istatistiksel olarak önemlidüzeyde azalmıştır. Biber bitkisi absisik asit (ABA) içeriğimikoriza uygulanmamış bitkilerin kök ve gövdedokularında tuz dozlarındaki artış ile önemli düzeydeartmışken, mikoriza uygulanan bitkilerde tuzdozlarındaki artış ABA içerini etkilememiştir. Sadece 50mM tuz dozunda belirlenen ABA içeriği mikorizauygulanmışlarda mikorizasızlara göre önemli düzeydedaha yüksek belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriği veantioksidan kapasitesi tuz stresinin etkisiyle kök ve gövdedokularında önemli düzeyde azalmışken, 50 mM NaCluygulanmış mikorizalı bitkilerde en yüksek değerdebelirlenmiştir. Organik asit içerikleri, gövde tartarik vemaleik asit ile kök maleik asit hariç, uygulanan tuzdozlarındaki artış ile kök ve gövde dokularında kontrolbitkilerine göre artmıştır. Mikoriza uygulanmış bitkileringövde bütirik, malonik ve malik asit içerikleri mikorizauygulanmamışlar daha yüksek belirlenmişken, kökdokularında ise malonik ve malik asit içerikleri mikorizalıolanlarda daha yüksek belirlenmiştir.Genel Yorum: Mikorizanın özellikle 50 mM tuz dozundagövde ve kök dokularında toplam fenolik ve antioksidaniçeriklerinin yanı sıra ABA düzeyini arttırmasından dolayıstrese karşı tolerans göstermede etkili olduğu, ancakdaha yüksek tuz konsantrasyonlarında bu olumluetkisinin bozulduğu belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Sonuç olarak, mikorizanınılımlı tuz stresinde bitki toleransını arttırdığı ancak,yüksek ve çok yüksek tuz tuz streslerinde etkisiz kaldığısöylenebilir.Öğe Response of Mycorrhiza-Inoculated Pepper and Amino Acids to Salt Treatment at Different Ratios(Taylor & Francis Inc, 2019) Basak, Hakan; Cimrin, K. Mesut; Turan, Metin; Gunes, Adem; Ozlu, EkremMycorrhiza has attracted interest as one of the microorganisms that increase a crop's salt stress tolerance. This study was conducted to determine the impacts of mycorrhiza inoculation and applying salt at different ratios on the yield of peppers and amino acid concentrations. The study was conducted in greenhouse conditions on loamy soils with four salt treatments, two mycorrhiza inoculations and a control in a complete randomized block design. The present study indicated that salt treatment alone was significantly correlated with crop stem and root amino acid concentrations, RWC% and leaf sizes, whereas applying mycorrhiza showed a positive relationship to stem height, stem and root wet weight, and root amino acids but led to a decloine in root serine and glutamine, and stem amino acid and glutamine. In conclusion, inoculating with mycorrhiza was observed to make a positive contribution to salt stress tolerance at different levels in almost all the parameters examined.