Yazar "Turhan, Senem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effects of irrigation and fertilizer applications on yield, pomological characteristics and fruit cracking in Nova mandarin(Elsevier, 2014) Odemis, Berkant; Turhan, Senem; Buyuktas, DursunWe studied the effects of different levels of fertilizer and irrigation applications on the yield, fruit cracking and pomological characteristics of Nova mandarin (Citrus reticulate). Two fertilizers, F-1 (NPK) and F-2 (NPK+ Ca(NO3)(2)), and five levels of irrigation of 25%(I-1), 50% (I-2), 75% (I-3), 100% (I-4) and 125% (I-5) of measured Class A pan evaporation were examined in our studies. In addition, a non-irrigated treatment receiving only rain was used as control (I-0). The experiment was conducted under Mediterranean conditions for two seasons during 2007-2008. Plants were watered using drip irrigation. The amount of NPK used in fertilizer treatment was 260 kg ha(-1) N, 103 kg ha(-1) P2O5, 173 kg ha(-1) K2O and 13.2g Fe chelate per tree. Results showed that mandarin's seasonal irrigation water requirement varied between 315 and 1015 mm. Both fertilizer and irrigation levels affected the number of cracks on the fruits. The number of fruit cracked in the F-2 application was on average 58% lower than those in the F-1. The number of fruit cracked in I-1, I-2, I-3, I-4, and I-5 irrigation treatments of F-2 application was 74%, 52%, 65%, 51%, and 50% less than those of F-1, respectively. The highest yields were 32 and 30 t ha(-1) for I-3 in both years regardless of fertilizers. Statistically significant differences were obtained among the irrigation levels for fruit weight, height, size, juice content, brix, total soluble solids/acidity ratio, and seed. When other pomological characteristics in F-1 and F-2 treatments were considered the F-2 had higher mean values than those of F1 in terms of fruit weight (15.0%), total, soluble solids (2.8%), total soluble solids/acidity (7.1%), and seed number (21.7%). However, the F-1 application compared to F-2, increased shell-thickness by 8% and juice content by 9%. It is concluded that Nova mandarins can be irrigated as much as 75% of measured Class A pan evaporation to obtain high fruit yield as well as fewer fruits not cracked under Mediterranean conditions. (c) 2014 Elsevier B.V. All rights reserved.Öğe Farklı su düzeyi ve gübre uygulamalarının nova mandarininde meyve çatlaması ve pomolojik özellikler üzerine etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2009) Turhan, Senem; Ödemiş, BerkantBu çalışma, farklı gübre konuları ve sulama düzeylerinin nova mandarininde verim, meyve çatlaması ve pomolojik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki farklı gübre konusu (G1: NPK ve G2 NPK+Ca(NO3)2) ve 5 farklı sulam düzeyi esas alınmıştır. Sulama düzeylerinin oluşturulmasında pan buharlaşma kabı kullanılmış ve sulama konularına buharlaşmanın %25 (S25), %50 (S50), %75 (S75), %100 (S100) ve %125 (S125) oranında sulama suyu uygulanmıştır. Tanık konular (S0) sadece yağışla sulanmıştır.Araştırma sonuçları bölgenin iklim ve toprak koşulları dikkate alındığında mandarinin sulama suyu gereksiniminin yaklaşık 800 mm seviyesinde olduğunu göstermiştir. Gübre konuları ve sulama düzeylerinin çatlayan meyve sayısı üzerine belirgin farklılık yarattığı belirlenmiştir. Ancak en belirgin farklılık gübre konularında gözlenmiştir. G1 ve G2 gübre konuları karşılaştırıldığında, çatlayan meyve sayısını G2 konusunda %58 oranında daha az olduğu belirlenmiştir. G2 ve G1 konularının sulama düzeyleri karşılaştırıldığında G2 konusunun S25, S50, S75, S100, S125 sulama düzeylerinde çatlayan meyve sayısındaki azalma miktarı %74, %52, %65, %51 ve %50 olarak hesaplanmıştır. Hasat döneminde elde edilen verim değerleri gübre konuları(p<0.05), sulama düzeyleri (p<0.001) ve gübre konuları*sulama düzeyi interaksiyonlarından etkilenmiştir (p<0.01). En fazla verim G1 konusunda S75, G2 konusunda S100 sulama düzeylerinde gerçekleşmiştir.Pomolojik özellikleri gübre konusundan çok sulama düzeylerinden etkilenmiştir. Sulama düzeyleri meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, usare, posa, asit, SÇKM/asit oranı ve çekirdek sayısı değerlerine değişik düzeylerde istatistiksel anlamda önemli farklılıklar oluşturmuştur. Varyans analiz sonuçları, sadece meyvelerin ağırlık ve en değerlerinin farklı gübre konularından etkilendiğini göstermiştir. Ölçülen diğer pomolojik özellikler irdelendiğinde meyve ağırlıklarının %12.0, posa miktarının %5.0, SÇKM (suda çözünebilir kuru madde miktarı) değerinin %4.0, SÇKM/asit oranının %5.0 ve meyve çekirdeği sayısının %11.5 oranında G1 konusunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda usare miktarı %5.5 oranında G1 konusunda daha yüksek ölçülmüştür. Meyve eni ve meyve boyları ise G2 konusunda sırasıyla %3.6 ve %3.5 oranında yüksek bulunmuştur.