Yazar "Uğurluay, Selçuk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Buğday hasadında kullanılan klasik ve yolucu hasat baslıklarının performans karsılastırması(2010) Say, Sait Muharrem; İnce, Ahmet; Uğurluay, Selçuk; Soysal, AlperBu çalısmada, klasik biçerdöver baslığıyla tahıl hasadına alternatif olabilecek yolucu baslığın buğday hasadında teknik ve isletmecilik yönünden karsılastırılması hedeflenmistir. Bu amaçla, her iki baslıkla hasada ait dane kaybı, gerçek tarla kapasitesi ve yakıt tüketimi değerleri belirlenmistir. Tarla denemeleri, hasat baslığı (klasik ve yolucu), biçerdöver ilerleme hızı (5, 7 ve 9 km $h^ {-1}$) ve ürün dane neminin (% 11 ve % 16) faktör olarak seçildiği tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme desenine göre yürütülmüstür. Denemeler sonucunda ilerleme hızı ve dane neminin dane kayıpları ve yakıt tüketimi üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu belirlenmistir (P<0.01). Klasik baslıkla hasatta 5 km $h^ {-1}$ ilerleme hızında %11 nem içeriğinde toplam dane kaybı %0.79, yakıt tüketimi 10.4 l $ha^ {-1}$ bulunurken, % 16 nem içeriğinde toplam dane kaybı %0.71ve yakıt tüketimi ise 12.2 l $ha^ {-1}$ olarak saptanmıstır. Yolucu baslıkla hasatta toplam dane kayıpları ilerleme hızı ve ürün neminin artmasıyla azalmıstır. Yolucu baslıkla hasatta toplam dane kaybı değerleri ilerleme hızına bağlı olarak %11 nem içeriğinde %1.11 ile %0.86 arasında değisirken %16 nem içeriğinde %0.82-%0.59 arasında değismistir. Yakıt tüketim değerleri ise ilerleme hızının artısı ile azalmıs ancak dane neminin yükselmesiyle artmıstır. Bu değerler yine ilerleme hızına bağlı olarak yüksek nem içeriğinde 6.4-8.0 l $ha^ {-1}$ arasında kalırken, düsük nem içeriğinde 7.6-8.8 l ha-1 arasında değismistir. Klasik baslıkla ideal hasat hızı (5 km $h^ {-1}$) ile yolucu baslığın en yüksek hasat hızı (9 km $h^ {-1}$) karsılastırıldığında yolucu baslıkla hasatta toplam kayıpların aynı kaldığı, gerçek tarla kapasitesinin %153 arttığı ve yakıt tüketiminin ortalama %32 azaldığı belirlenmistir.Öğe Kırıkhan’da turuncu havuç hasadı, işgücü gereksinimi ve hasat maliyeti(Mevlüt AKÇURA, 2019) Uğurluay, Selçukişgücü kullanılarak yapılmaktadır. Ilıman-subtropikal iklim kuşağında yer alan ülkemizde, birçok sebze bol miktarlarda üretilmekte ve tüketilmektedir. Bunlardan bir tanesi de turuncu havuçtur. Kırıkhan/Hatay havuç üretiminde öne çıkan ilk üç ilimizden biridir. Bu çalışmada havucun el ile hasat edilmesinde hasat ekip yapısı, yapılan işlemler, işlerin yapılabilmesi için gereken süreler, işgücü gereksinimleri, birim alana işçilik maliyetleri vb. teknik verilerin turuncu havuç için elde edilmesi ve literatüre kazandırılması hedeflenmiştir. Hasat ekibinin yapısı, matematiksel bir modelle hesaplanabilir duruma getirilmiştir. Bir havuç hasat ekibi, farklı görevleri birbiri peşi sıra yapan 20 işçiden ve işçileri organize eden 1 çavuştan oluşmaktadır. Böyle bir ekip, günlük çalışma süresi içinde (Yaklaşık 9 saatte) 15-16 ton ürünü hasat edebilmektedir. İşçilik maliyeti 175 TL da-1 , yakıt maliyeti ortalama 2.5 L da-1 olarak belirlenmiştir.Öğe Susam hasadı için disk bıçaklı kesim sisteminin geliştirilmesi ve kesim kalitesinin belirlenmesi(2023) Uğurluay, Selçuk; Genç, GamzeSusam bitkisinin hasadında kısmi mekanizasyon uygulamaları bulunmaktadır ve makasla kesme ünitesi kullanılarak tarladan uzaklaştırılmaktadır. Makaslı kesme tabanlı biçme makineleri çok sayıda parçaya sahiptir, sürekli ayar gerektirir, sık sık yağlanmalıdır ve titreşim sorunları vardır. Döner bıçaklı kesme sistemlerinin kullanılması bu olumsuz durumları ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle disk bıçakların kullanım olanaklarının belirlenmesi önemlidir. Çalışmada, susam bitkisine göre hasat yöntemlerinden kesme-biçme esasına göre çalışan disk bıçaklı bir deney düzeneği tasarlanmış ve üretilmiştir. Deney düzeneğinde farklı çaplardaki (10, 15 ve 20 mm) bitki gövdeleri kesilerek (disk bıçak çapları 150, 180 ve 210 mm) kesme kaliteleri belirlemeye çalışılmıştır. Deney düzeneğinde yer alan disk bıçaklarda farklı ağız tipleri (30°-30°, 30°-Düz, 45°-45°, 45°-Düz) kullanılmıştır. 30° ve 45° kesici kenarlı bıçak çiftleri, tüm çaplardaki gövdeleri kesmek için kesme kalitesi açısından en uygun olanlarıdır. Disk bıçaklı kesme sistemi, susam hasadında kullanılabilecek yeni bir yöntem olarak kabul edilebilir bulunmuştur.