Yazar "Uzun, Canan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Carrizo Sitranjı ve Turunç Anaçları Üzerinde Yetiştirilen ‘Ortanique’ Tangor Meyvelerinin Soğukta Muhafazasına Farklı Paketlemelerin Etkileri(2023) Özdemir, Ahmet Erhan; Uzun, Canan; Borazan, Sevinç; Kaplankıran, MustafaDörtyol-Hatay koşullarında turunç (Tuzcu 31?31) ve Carrizo sitranjı anaçlarına aşılı ‘Ortanique’ tangor meyvelerinde dökme ve hutbak kağıtlara sarmanın soğukta depolamaya etkileri araştırılmıştır. Dökme ve hutbak kağıtlara sarıldıktan sonra anaçlardan derilen ‘Ortanique’ tangor meyveleri 3 ay süreyle 5 ºC’de ve %85?90 oransal nemde depolanmıştır. Ayrıca, meyveler depolamadan sonra 7 gün süreyle 20 oC sıcaklık ve %70?75 oransal nemde raf ömrü için bekletilmiştir. Aylık aralıklarla Ağırlık kaybı, görünüş, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, meyve kabuk rengi ve kabuk kalınlığı, usare, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TEA) miktarları, usare pH’sı, yeşil kapsüllü meyve ve SÇKM/TEA oranları ile tattaki değişimler belirlenmiştir. Bulgulara göre, ağırlık kayıpları dökme olanlarda sarılı olan paketlemelere göre daha yüksek bulunmuştur. ‘Ortanique’ tangor meyvelerinin her iki anaçta da muhafaza sonunda dökme ve sarılı paketlemelerinin görünüş puanları ?3 olmuştur. Dökme olanlarda sarılı olarak muhafaza edilen meyvelerin tadım puanları daha düşük olmuştur. Her iki şekilde paketlenen ‘Ortanique’ tangor çeşidi meyvelerinin 5 ?C sıcaklık ve %85?90 oransal nemde kaliteli olarak 2 ay süreyle muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.Öğe Ortanique tangor çeşidinin soğukta muhafazası üzerine farklı anaçların etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Uzun, Canan; Özdemi̇r, Ahmet ErhanBu araştırmada Carrizo sitranjı, Smooth Seville, Gou - Tou turuncu, Tuzcu 31-31, Brezilya turuncu, Çin turuncu, Sunki mandarini ve Volkameriana anaçlarının Dörtyol-Hatay ekolojik koşullarında yetiştirilen 'Ortanique' tangor meyvelerinin soğukta muhafaza performansına etkileri incelenmiştir. Optimal derim olum zamanında 8 farklı anaçtan derilen Ortanique' tangor meyvelerin derimden hemen sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarına getirilmiştir. Başlangıç analizleri yapıldıktan sonra meyveler ayda bir analizleri yapılmak üzere 5 ºC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay muhafaza edilmiştir. Ayrıca, raf ömrünü belirlemek için meyveler soğukta muhafazadan sonra 20 oC'de %70-75 oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmiştir. Ağırlık kaybı oranı, görünüş, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, yeşil kapsüllü meyve oranı, meyve kabuk rengi, meyve kabuk kalınlığı, usare oranı, usare pH'sı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (TEA), SÇKM/Asit oranı ve tattaki değişimler soğukta muhafaza ve raf ömrü sırasında aylık olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; en fazla ağırlık kaybı Volkameriana ve Çin turuncu üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde görülürken, en az Sunki mandarini, Carrizo sitranjı ve Smooth Seville anaçları üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde olmuştur. Anaçlar arasında görünüş puanı en iyi Volkameriana anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde olmuştur. Gou-tou turuncu ve Brezilya turuncu anaçları üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinin görünüş puanları muhafazanın 3. ayında kabul edilebilir seviyenin altında kalmıştır. Volkameriana ve Gou-tou turuncu anaçları üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyveleri en az mantarsal bozulma göstermiştir. En az fizyolojik bozulma Sunki mandarini ve Volkameriana anaçları üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde gözlemlenmiştir. En kalın meyve kabuğu Çin turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde ve en ince meyve kabuğuna sahip meyveler ise Carrizo sitranjı anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde saptanmıştır. Usare oranında başlangıca göre en az azalma Çin turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde saptanırken, en fazla azalma Tuzcu 31-31 turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde saptanmıştır. Gou-tou turuncu anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyveleri en yüksek SÇKM miktarına sahip iken, Volkameriana anacı üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyveleri en düşük SÇKM miktarı göstermiştir. Çin turuncu ve Smooth Seville anaçları üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyveleri hariç, diğer anaçlar üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinde 3 aylık soğukta muhafaza ve takiben raf ömrü sonunda bile tat değerleri kabul edilebilir seviyenin altına düşmemiştir. 'Ortanique' tangor meyvelerinin kalite özelliklerinden ödün vermeden 5 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 2 ay başarıyla muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Volkameriana, Smooth Seville, Carrizo sitranjı ve Tuzcu 31-31 turuncu anaçlar üzerine aşılı 'Ortanique' tangor meyvelerinin soğukta muhafaza performansı diğer anaçlar üzerine aşılı meyvelere göre daha başarılı bulunmuştur.Öğe Relationship of the Presence of Lingual Concavity and Mandibular Canal Location: A Retrospective Two-Center Study(2022) Topbas, Nazan Kocak; Özemre, Mehmet Özgür; Uzun, Canan; Gulsahi, Ayse; Orhan, Kaan; Stelt, Paul Van Der; Şeker, OyaAim: To evaluate the possible relationship between the position of the mandibular canal (MC) on digital panoramic images (PI) and the presence of a lingual concavity (LC) on Cone-Beam Computed Tomography (CBCT) scans in two different populations. Materials and methods: In this retrospective study, the digital archives of a private imaging center in Turkey and at The Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA) in Netherlands patients who had both panoramic and CBCT images, taken between January 2016 and June 2016 due to various indications. A total of 248 patients were assessed. MC position was defined on digital panoramic radiographs; the presence of LC was assessed on CBCT images. In all statistical methods, p value <0.05 was considered statistically significant. The Mc Nemar test and the receiver operating characteristics (ROC) curve analysis (AZ), were performed for data analysis. Results: Considering all patients, the presence of LC was 28% and 31% for the left and right premolar regions and 75% and 77% for the left and right molar regions, respectively. There was no significant difference between right and left sides and between the Turkish and Dutch populations with respect to the presence of LC. Considering all patients, the presence of a LC was higher in the molar region than in the premolar region for both right and left sides with a statistical significance (p<0.001). Conclusions: The higher percentages of LC in the molar region in both populations suggests that a preoperative local CBCT assessment is justified specifically before implant placement in the mandibular molar region. The location of the MC on the PI was not a very strong indication of the presence of a LC.