Yazar "Yakar, Yasin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aspir tohumu katkılı karma yemle beslemenin piliç eti ve yumurtada konjuge linoleik asit, toplam protein ve kolesterol miktarına etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2014) Yakar, Yasin; Tekeli, YenerBu tez çalışmasında, aspir tohumu katkılı yemle beslemenin piliç eti ve yumurtada konjuge linoleik asit, toplam protein, yağ asitleri kompozisyonu ve kolesterol miktarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla etlik piliç (Deneme 1) ve yumurtacı tavuk (Deneme 2) denemeleri gerçekleştirilmiştir. Deneme 1'de 1 günlük yaşta etlik civciv kullanılmıştır. Her bir grupta 30 adet olmak üzere toplam 120 adet etlik civciv kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur. Deneme 2'de ise 35 haftalık yaşta yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Her bir grupta 16 adet olmak üzere, toplam 64 adet yumurtacı tavuk kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur. Çalışmada, %0 (kontrol), %2.5, %5 ve %10 düzeylerinde öğütülmüş aspir tohumu katılmak suretiyle 4 farklı rasyon hazırlanmış ve her iki denemede de oluşturulan gruplara verilmiştir. Etlik piliçlere 6 hafta süreyle ad libitum, yumurtacı tavuklara ise 8 hafta süreyle sınırlı (110g/gün) besleme uygulanmıştır. Çalışmada farklı düzeylerde öğütülmüş aspir tohumu içeren karma yemlerin piliç eti ve yumurta konjuge linoleik asit miktarını önemli oranda düşürdüğü (P<0.05) belirlenmiştir. %10 öğütülmüş aspir tohumu içeren karma yemle beslenen gruplarda, piliç eti ve yumurta kolesterol değerinin önemli oranda düşük (P<0.05), çoklu doymamış yağ asitleri miktarının ise yüksek (P<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada %5 öğütülmüş aspir tohumu içeren rasyonların özellikle yumurta sarısı protein değerini önemli miktarda arttırdığı (P<0.05) belirlenmiştir.Öğe The Effects of Dietary Olive Cake Meal on Fattening Performance, Carcass and Slaughter Traits in Japanese Quails (Coturnix coturnix japonica)(2021) Özcan, Cahit; Çimrin, Tülay; Yakar, Yasin; Alaşahan, SemaThis study was aimed at investigating the effects of dietary supplementation with different levels ofolive cake meal (0%, 2.5%, 5% and 7.5%) on the fattening performance and slaughter and carcasstraits of quails. For this purpose, 400 one-day-old Japanese quail chicks were randomly assigned to4 groups, each with 5 replicates. The quails were fed on either a basal diet alone (Control Group)or a basal diet supplemented with olive cake meal at rates of 2.5% (Group I), 5% (Group II) and7.5% (Group III) for a period of 42 days. At the end of the fattening period, dietary olive cake mealwas observed not to have caused any adverse effect on body weight, feed intake and feed conversionrate. Eviscerated hot carcass weight, eviscerated cold carcass weight, wing weight, breast weight,thigh weight and edible visceral organ weights were determined to have improved in the treatmentgroups that received dietary olive cake meal, when compared to the control group. In conclusion,dietary supplementation with olive cake meal, a waste product of the olive oil industry, at a level of5%, was observed to produce the closest and most similar results to those of feeding on the basaldiet. Thus, it is suggested that olive cake meal could be used as an alternative feedstuff for poultry.Furthermore, the use of olive cake meal as an alternative feedstuff would contribute to reducingboth feed costs and environmental pollutionÖğe Pesticide residue analysis in parsley, lettuce and spinach by LC-MS/MS(Springer India, 2014) Esturk, Okan; Yakar, Yasin; Ayhan, ZehraIn this study, pesticide residues in parsley, lettuce and spinach (120 samples) were analyzed by the application of liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). All samples of spinach, parsley or lettuce contained residues of three or more active substances. In parsley, carbendazim (100.0%), dichlorvos (100.0%), fenarimol (40.0%), pendimethalin (95.0%), in lettuce, diazinon (30.0%), dichlorvos (100.0%), pendimethalin (92.5%) phenthoate (12.5%), and in spinach, carbendazim (45.0%), cymoxanil (85.0%), dichlorvos (100.0%) and fenarimol (85.0%) were the significant active compounds. The maximum residue limits were exceeded in 28, 20 and 40 samples of parsley, lettuce and spinach, respectively. The results showed that there was a high occurrence of pesticide residues in parsley, lettuce and spinach samples from Hatay province, in which most of them were prohibited from use in Turkey for these vegetables. The contamination levels of these residues may be considered a serious public health problem according to the maximum residue limits (MRLs) of Turkey and the European Union (EU).