Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yorulmaz, Hasan Ozkan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Antioxidant activity, sterol and fatty acid compositions of Turkish olive oils as an indicator of variety and ripening degree
    (Springer India, 2017) Yorulmaz, Hasan Ozkan; Konuskan, Dilsat Bozdogan
    This study was carried out to determine the effect of three ripening stages (green, spotted and ripe) on fatty acid, sterol composition and antioxidant activity of olive oils from three olive varieties (SarA +/- Hasebi, Gemlik and HalhalA +/-) widely grown in the eastern Mediterranean region of Turkey. The variety had a significant effect on the fatty acids, sterols and total phenolic content. HalhalA +/- oil had the lowest oleic acid content (67.28%), while SarA +/- Hasebi oil had the highest (75.61%). Total phenolic content varied between 163.02 mg GAE/kg oil and 749.28 mg GAE/kg oil. HalhalA +/- oil showed the highest antioxidant activity (IC50 = 66 A mu g/ml) whereas SarA +/- Hasebi oil showed the lowest one (IC50 = 2617 A mu g/ml). The total content of sterols in olive oils ranged from 358 mg/kg in SarA +/- Hasebi to 1092.33 mg/kg in HalhalA +/-. The beta-sitosterol content of olive oils varied between 80.72 (SarA +/- Hasebi) and 87.81% (HalhalA +/-). a dagger-5-avenasterol content ranged between 3.34 (HalhalA +/-) and 7.30% (Gemlik). Variety and ripening degree significantly affected the beta-sitosterol, a dagger-5-avenasterol and erythrodiol + uvaol contents of oils. Finally, these results showed that sterol and fatty acid compositions can be used as indicators of variety and ripening degree among virgin olive oils.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim