Yazar "Yusuf Bozkurt" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aynalı sazan (Cyprinus carpio) balıklarında üreme mevsimi boyunca spermatolojik özelliklerin belirlenmesi(2006) Yusuf Bozkurt; Selçuk SeçerBu araştırmada aynalı sazan (Cyprinus carpio) spermasının üreme mevsimi boyunca spermatolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada cinsel olgunluğa erişmiş 10 adet erkek damızlık aynalı sazan kullanılmıştır. Erkek damızlık balıklardan sperma abdominal masaj yöntemi ile alınmış ve alınan spermalarda; miktar, spermatozoa motilitesi, spermatozoa canlılık süresi, spermatozoa yoğunluğu, toplam spermatozoa sayısı, sperma rengi ve spermanın pH'sı belirlenmiştir. Aynalı sazan spermalarında üreme mevsimi boyunca ortalama (±sd) miktar (mi), motilite (%), canlılık süresi (s), yoğunluk $(x10^9/ml)$ , toplam spermatozoa sayısı (x109) ve pH değerleri sırasıyla Nisan ayında 2.49 ± 1.34, 76.50 ± 12.48,158 ± 72.75,13.67 ± 1.65, 35.61 ± 22.26, 7.15 + 0.33 olarak, Mayıs ayında 23.27 ± 13.99, 79.00 + 11.73, 684.20 + 6.96,17.93 ± 5.16, 408.86 ± 258.03, 7.00 ± 0.23 olarak, Haziran ayında ise 1.10 ± 0.67, 77.50 + 17.98, 239.10 ± 221.55, 11.97 ± 1.04,13.06 ± 8.06, 7.30 ± 0.42 olarak belirlenmiştir. Üreme mevsimi boyunca belirlenen spermatolojik özelliklerden miktar, motilite, canlılık süresi, yoğunluk ve toplam spermatozoa sayısının üreme mevsiminin ortasında belirgin bir artış gösterdiği ancak pH değerinin ise aynı dönemde azda olsa azaldığı belirlenmiştir.Öğe İnci balığının (Alburnus orontis, Sauvage 1882) et kompozisyonu ve mevsimsel dağişimi(2006) Yusuf Bozkurt; Süleyman Bekcan; Gül Çelik ÇakıroğullarıBu araştırmada inci balığının (Alburnus orontis, Sauvage 1882) et kompozisyonu ve mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla her mevsim 20 adet birey kullanılmıştır. İnci balığının canlı ağırlık ortalaması 21.004±8.072 g ve ortalama et verimi % 58.39±0.55 olarak belirlenmiştir. En yüksek ham protein değeri % 19.53±0.07 ile yazın, lipit % 6.67±0.04 ile kışın, kuru madde % 57.37±0.07 ile yazın, ham kül ise % 6.37±0.24 ile kışın belirlenmiştir.