Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Yapraktan uygulanan farklı kükürt dozlarının pamuk bitkisinin (Gossypium hirsutum L.) değişik gelişme dönemlerindeki su stresinin azaltılması üzerine etkileri(T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018) Kazgöz Candemir, Derya; Ödemiş, BerkantAraştırma, farklı gelişme dönemlerinde su stresine maruz bırakılmış pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkilerinde yapraktan kükürt uygulamalarının su stresinin azaltılmasına etkilerini belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Amik Ovasında (Hatay) yürütülmüştür. Denemede pamuk 3 farklı gelişme dönemine (vejetatif gelişme, çiçeklenme ve koza oluşumu, kozaların açılması dönemi) ayrılmış ve kimi dönemlerde tam sulama yapılırken bazı dönemlerde sulama yapılmamıştır. Sulama yapılan (T) ve yağışa dayalı (sulama yapılmayan; O) konularında farklı dozlarda (K0: 0 ml da-1, K1: 150 ml da-1, K2: 250 ml da-1, K3: 350 ml da-1) yapraktan elementel gübre uygulaması yapılmıştır. Sulama suyu miktarları ilk yıl 91-1136 mm, ikinci yıl 149-1078 mm; bitki su tüketimi yıllara göre sırasıyla 1012-304 mm ve 1070-256 mm; su kullanma randımanları 0.83-0.45 kg m-3 ve 0.76-0.43 kg m-3 arasında değişmiştir. Kükürt dozu ile verim arasındaki ilişkide; OOO konusunda en yüksek verim ilk yıl K3 dozundan, ikinci yıl K2 dozundan elde edilmiştir. Anılan konu kükürt uygulanmayan K0 ile kıyaslandığında (OOOK0) ilk yıl K3 dozu %60, ikinci yıl K2 dozu %27 oranında verim artışına neden olmuştur. En yüksek verim ilk yıl TTT konusunda K2 dozundan, TOO ve TOT konularında ise K1 dozundan elde edilmiştir. Anılan dozlar K0 dozu ile kıyaslandığında verimi sırasıyla %17, %24, %24 oranında arttırdığı; ikinci yılda ise TTT, OTT, OTO, TOT konularında sırasıyla en yüksek verim K3, K1, K3, K1 dozlarından elde edilmiş ve K0 ile kıyaslandığında verim değerleri sırasıyla %17, %7, %35, %26 oranında arttığı saptanmıştır.