Yazar "Çerçi, İbrahim Halil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of various farm manures and straw containing cattle manure on worm and worm manure production(Agricultural Research Communication Centre, 2020) Çerçi, İbrahim Halil; Kalkan, Murat; Terlemez, FatmaThe aim of this study is to determine the effect of different combinations of farm manure and farm manure on earthworm proliferation and earthworm manure production quantity and property. Accordingly, 100% horse manure (H), 100% cattle manure (C), 100% straw cattle manure (SC), 90% horse manure + 10% hen manure (H/H), 90% cattle + 10% hen manure (C/H) and 90% straw cattle manure + 10% hen manure (SC/H) six research groups were designed. The highest level of worm growth in the experimental period was in group H, followed by SC group. The lowest values were found in C/H group and C group. In the amount of worm manure produced, the highest value was found in H/H group and the lowest value was found in SC group. As a result, it was found that 100% H and 100% SC groups made a better contribution to the increase in worm growth. © 2020, Agricultural Research Communication Centre. All rights reserved.Öğe Elazığ’da 20 Baş ve Üzeri Kapasiteli Süt İneği İşletmelerinde Kullanılan Yemlerin Araştırılması(2020) Çerçi, İbrahim Halil; Mamak, Ahmet; Karagözoğlu, FatmaAmaç: Bu çalışmada, Elazığ’da 20 baş ve daha fazla süt ineğine\rsahip olan işletmelerde kullanılan yemlerin bazı özelliklerinin araştırılması\ramaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri\rBirliği kayıtlarında Elazığ’da 20 baş ve üzeri süt ineğine\rsahip toplam işletme sayısı 60 adettir. Altmış işletmenin tamamıyla iletişime\rgeçilmiş ve 40 işletme yüz yüze görüşmeyi kabul etmiştir. Bu\rhacim ise %10 hata payı ile minimal örnek hacmi belirleme yönteminde\rbelirlenen hacmin üzerindedir. Ziyaret edilen işletmelerde süt ineklerinin\ryem ve beslemesinden sorumlu kişilerle yüz yüze görüşülmüştür.\rBu görüşmelerde hayvanlara verilen yemlere ilişkin bilgiler toplanmış,\ryem örnekleri alınmış, kimyasal ve fiziksel analizler yapılmıştır. Bulgular:\rYaz aylarında rasyona işletmelerin %95’inde saman, %72,5’inde\ryonca kuru otu, %27,5’inde fiğ kuru otu, %35’inde mısır silajı,\r%75’inde fabrika karma (süt) yemi, %75’inde kırılmış veya ezilmiş\rarpa ve buğday, %60,00’ında kepek katılmıştır. Kış aylarında ise yaz\raylarına göre saman kullanımında bir değişiklik olmamıştır. Yonca\rkuru otu ve fiğ kuru otu kullanan işletme oranı düşmüştür. Mısır silajı,\rfabrika karma (süt) yemi, arpa ve kepek kullanan işletme sayısı artmıştır.\rRasyonlara yemlerin en az ve en çok katılma oranlarında en fazla\rdalgalanmayı yonca (%6,41-59,31) ve saman (%8,91-53,90) göstermiştir.\rİşletmelerde en fazla kullanılan kaba yemlerin parçacık boyutları\rsamanlarda >0,5-<0,3 cm arasında, silajlarda >1 ve >0,5 cm, yonca\rve fiğ kuru otlarında ise >5 cm olarak toplanmıştır. Fabrika karma (süt)\ryemlerinin laboratuvar analiz sonuçları ile etiket bilgileri arasında istatistiksel\rolarak önemli bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Süt\rineği işletmelerinde, samanın yanında yonca, fiğ, mısır silajı ve fabrika\rkarma yeminin yaygın olarak kullanıldığı saptanmıştır. Elazığ süt ineği\rişletmelerinde süt ineklerine verilen yemlerin fiziksel formlarının\ruygun olduğu söylenebilir. Ayrıca çalışma sonuçlarına göre fabrika\rkarma yemlerindeki etiket bilgilerinin genellikle güvenilir olduğu, bu\rverilerin süt ineği beslemesinde rahatlıkla kullanılabileceği düşünülmektedir.Öğe Pazarlama dışı olan karpuzlardan (Citrullus lanatus) hayvan beslemede kullanılabilecek yan ürünlerin elde edilmesi, depolanması, bazı besin madde ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi(Mevlüt AKÇURA, 2019) Terlemez, Fatma; Çerçi, İbrahim HalilÇalışmada, pazar dışı kalma durumunda olan karpuzların kabuk, çekirdek ve etli kısımlarının tamamından katma değerli ve dayanıklı karpuz ürünlerini üretilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada hasatı üzerinden 15 gün geçmiş karpuzlardan karpuz suyu, karpuz püresi ve karpuz posası olmak üzere üç farklı ürün üretilmiştir. Bu ürünlerin hiçbir muamele yapılmamış olana taze grup, buhar basınçlı ısıl işlem uygulanmış olana asitsiz grup ve buhar basınçlı ısıl işlem + sitrik asit ilavesi uygulanmış olana da asitli grup adı verilmiştir. Çalışmada taze örneklerde, konserve işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerde, 0., 30., 90. ve 180. gün depolanan örneklerde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Karpuzlardan elde edilen ürünler posa, püre ve su olarak tanımlanmıştır. Konserve işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerin (asitli ve asitsiz) sonuçlarına göre her iki muamelede de mikrobiyolojik açıdan pastörizasyon sağlanmıştır. Depolamanın 0., 30., 90. ve 180. günlerinde açılan konserve ürünlerinden alınan örneklerde mikroorganizma üreme durumları incelenmiştir. Asitli gruba göre asitsiz grupta daha yüksek toplam mezofilik aerobik bakteri (p<0.01) ve toplam Clostridia (p<0.01) ürediği tespit edilmiştir. 0. gün depolamaya göre; 30. ve 90. günlük depolamalarda her iki bakteri sayısı artmış ancak 180. günde alınan örneklerde ise bakteri sayıları azalmıştır. Çalışmada, pazarlama dışı kalmış karpuzlardan hayvan beslemede kullanılabilecek karpuz suyu, karpuz püresi ve karpuz posası üretilebileceği belirlenmiştir. Diğer uygulamalara göre, asit katkısı + ısıl işlem uygulamasının daha uygun olduğu görülmüştür.