Yazar "Şahin, Kadriye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antakya geleneksel yemek kültürünün beslenme antropolojisi açısından incelenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2003) Şahin, Kadriye; Türk, HüseyinIll ÖZET ANTAKYA GELENEKSEL YEMEK KÜLTÜRÜNÜN BESLENME ANTROPOLOJİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Kadriye ŞAHİN Antropoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TÜRK Haziran 2003, 203 Sayfe Yemek kültürü, bir toplumda yiyeceğin üretilmesinden tüketilmesine kadar izlediği serüven ve bu serüvene bağlı olarak ortaya çıkan maddi-manevi kültür öğelerinin oluşturduğu önemli bir kültürel dizgedir. Görünüşte yemek olayı önemsiz bir olgu gibi görünse de günlük yaşantının büyük bir bölümü yeme içme, yiyebilmek için üretme, üretilenleri satın alma, bunun için gerekli ekonomik gelir ile yemeği ortaya koyabilme çabasıyla geçer. Ekolojik çevre, dinsel inanç, kültürel edinimler, sosyal ve etnik gruplar, eğitim düzeyi ve kültürel mirasların toplamı, damak zevkleri, yemek kültürünün çeşitlenip özelleşmesindeki etkenlerdir. Antakya'nın bulunduğu ekolojik çevre, farklı dinsel grupların bulunması, tarihsel zenginliği çok renkli ve zengin bir yemek dokusu ile buna bağlı sosyal olguların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle çalışmada Antakya geleneksel yemek kültürünün antropolojik bir bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmıştı. Çalışmanın birinci bölümü konu ile ilgili yapılan önceki çalışmalar tanıtılmasından oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Hatay ilinin tarihçesi, coğrafi konumu ve etnik yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, yemek kültürünü etkileyen etmenler ve Hatay da yiyecek üretimi ve tüketimi konusuna yer verilmiştir. Aynı bölümde Akdeniz bölgesi ile Antakya yemekleri karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Sosyal yaşam ve yemek kültürü başlığı altında geleneksel yemekler, törensel yemekler, evlenme gelenekleri, ölüm gelenekleri, sofra adabı, eğlence hayatı ve yemek kültürü ilişkisi ele alınmıştır. Dini inanç ve yemek kültürü başlığı altında dinsel gruplara göre kutsal ve tabu olan yiyecek ve içecekler, oruç, adak, bayram ve kutsal günler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise elde edilen bulguların değerlendirilmiş, varsayımlar sınanmış ve çeşitli öneriler getirilmiştir.Öğe Disiplinlerarası yaklaşımla bir kutsal mekânın oluşumu, peyzajı ve fonksiyonel özellikleri : Pir Hatip Ziyareti (Nusaybin)(2017) Coşkun, Mürşide; Şahin, Kadriye; Çetin, Bayramİnterdisipliner bir yaklaşımla (Antropoloji-Coğrafya) ortaya konan bu çalışmada Pir Hatip ziyareti ve çevresindeki, inanç, kültür ve gelenek değişkenleri üzerinden, ziyarete atfedilen değerler ile inançsal dünyaya ilişkin algılar ve uygulamalardan kültürel yapı ile ritüeller arasındaki bağın çözümlenmesi, mekânın oluşumunda coğrafi şartların etkinliği ve mekânın fonksiyonları ele alınmıştır. Yinekültürel peyzaj unsuru olarak Pir Hatip ziyaretini oluşturan coğrafi unsurların peyzaj ve kullanım özellikleri üzerinde dedurulmuştur Çalışmada saha gözlemlerinin yanında nitel araştırmaya dair kartopu yöntemiyle belirlenen 31 kişiden oluşan örneklemle derinlemesine görüşme yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Çalışmada coğrafi ve antropolojik bakışla mekânın ritüel, sağaltım, kültürel bellek, rekreasyonel fonksiyonlarının yanında, kültürel aktarım aracı ve nirengi noktası gibi işlevleri ile fonksiyonel etki sahasına sahip olduğu tespit edilmiştir. Pir Hatip ziyareti üzerinden denilebilir ki, sosyo-ekonomik yaşamın bir parçası olarak kutsal mekânlar, inançları kültüre uyarlama aracı olarak kullanılmalarının yanında, insan-çevre arasındaki ilişkilerin farklı bir boyutunu göstermeleri açısından da önem arz etmektedirler.Öğe Evliya Çelebi’nin Etnografik Bir Eser Olan Seyahatnamesinde Bugünün İdari Sınırları İçinde Kalan Hatay(2022) Şahin, KadriyeOsmanlı Döneminde XVII. yüzyılda yaşamış olan ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eseri, dönemine kaynaklık eden detaylı bir çalışmadır. Seyyah, gezip gördüğü yerlere ve insanlara dair gözlem ve bilgilerini anlattığı eseri aynı zamanda etnografik açıdan değerlendirilebilen bir metindir. Bu nedenle, seyyahın eseri tarih, coğrafya, sosyoloji, gastronomi, arkeoloji, din bilimleri ve diğer birçok alanda çalışmalara konu olmuştur. Tüm bu bilim alanlarının yanı sıra insanın bilimi olan antropoloji için dönemin toplumsal yapı, kültür, mimari, ekonomi, dil, sosyal sınıf, eğitim inanç, gelenek ve ötekileri noktasında zengin bir etnografik veri sunar. XVII. Yüzyıl Osmanlı Döneminin gündelik yaşamına yakından tanıklık eden seyyah, zaman zaman mübalağalı anlatımlarının yanında seyahat ederken aynı zamanda katılımcı gözlemleri ile doğrudan veriler elde ederek eserini oluşturmuştur. Bu anlamda eseri hem kendi dönemi hem de kendisinden çok daha eski dönemleri içeren anlatılar ile doludur. Bu çalışmada seyyahın döneminde idari sınırları farklı olsa da günümüzde Akdeniz’in en doğusunda yer alan Hatay ilinin XVII. yüzyıldaki görünümü etnografik açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca seyahatnamede geçen ve bugün Hatay ili sınırları içinde kalan yerlerin inanç, ekonomi, mimari, doğal çevre, hastalıklar, ticaret ve etno-dinsel yapısı gibi konuların ışığında gündelik hayata ışık tutan verilere ortaya konulmuştur.Öğe THE KNOWLEDGE ABOUT SEXUALITY AND SEXUALLY TRANSMITTED DISEASES OF SYRIAN WOMEN AND MEN IMMIGRATED TO HATAY-ANTAKYA: A QUALITATIVE STUDY(2022) Şahin, Kadriye; Güner, PınarObjectives: The aim of this study is to comparatively present the knowledge and experiences about sexuality and the sexually transmitted infections in both the men and women migrating from Syria to the nearest province, Hatay-Antakya in Turkey, due to the ongoing internal conflicts in Syria. Materials and Methods: The study consists of in-depth interviews with 12 female and 12 male participants who had to migrate from Syria. In the research, using the qualitative method, the findings were interpreted using the descriptive analysis technique. Results: In consequence of the study, women and men were determined to have different knowledge levels on sexuality before marriage, especially women to have experienced it at first night after marriage and men to be more familiar with sexuality. To have a speech on sexuality and sex life before marriage is taboo, and it's keeping the \"honor\" under control for women. As they have not received sufficient education, they do not have enough information about sexually transmitted diseases (STD). Conclusion: As a result, girls having been forced to get married at an early age have sexual experiences prematurely; their inadequate knowledge and experience about sexuality, belief and cultural truths cause certain traumatic processes. The education provided to men and women on sexuality and awareness about STD should be raised.Öğe THE KNOWLEDGE ABOUT SEXUALITY AND SEXUALLY TRANSMITTED DISEASES OF SYRIAN WOMEN AND MEN IMMIGRATED TO HATAY-ANTAKYA: A QUALITATIVE STUDY(Ankara Yildirim Beyazit University, 2022) Şahin, Kadriye; Güner, Pinar Dönerbjectives: The aim of this study is to comparatively present the knowledge and experiences about sexuality and the sexually transmitted infections in both the men and women migrating from Syria to the nearest province, Hatay-Antakya in Turkey, due to the ongoing internal conflicts in Syria. Materials and Methods: The study consists of in-depth interviews with 12 female and 12 male participants who had to migrate from Syria. In the research, using the qualitative method, the findings were interpreted using the descriptive analysis technique. Results: In consequence of the study, women and men were determined to have different knowledge levels on sexuality before marriage, especially women to have experienced it at first night after marriage and men to be more familiar with sexuality. To have a speech on sexuality and sex life before marriage is taboo, and it's keeping the "honor" under control for women. As they have not received sufficient education, they do not have enough information about sexually transmitted diseases (STD). Conclusion: As a result, girls having been forced to get married at an early age have sexual experiences prematurely; their inadequate knowledge and experience about sexuality, belief and cultural truths cause certain traumatic processes. The education provided to men and women on sexuality and awareness about STD should be raised. © 2022 Academic Publishing House. All rights reserved.Öğe Representation of Daphne and Apollo Myth in Postmodern Consumption Culture(2021) Şahin, Kadriye; Ağbaht, FatmaDescribed as the period in which the history of humanity lives today in the cultural context,\rpostmodernism attempts to fill the emotional void that the positivist understanding emerged with modernism\rcould not fill by reconstructing the images of the pre-modern period and the period before it with a modern\rcover. After the “ignorant” feeling of happiness of the past was eroded by the cognition of the modern era,\rcovering knowable things with the old veil of happiness has become the reality of the current period. This\rreality is transformed into tools that can be used in favor by the existing systems of the era. As the distinctive\reconomic system of the 21st century, capitalism also seeks the largest share in this cycle. Mythological images,\ron the other hand, are postmodern motifs that shall remind the past and can be functionally used today.\rTherefore, mythological images are one of the important tools the capitalist system frequently refers in this\rprocess. In this study, it is aimed to reveal the presentation of consumer goods of the current period within the\rcapitalist system by narrating them with nostalgic patterns. Within this scope, through focusing on Daphne and\rApollo myth in particular, postmodern representation of mythological elements is focused on; and the\rpostmodern structure of the narrative of the pre-modern period, which emerged with the dynamics of the\rmodern period, is attempted to be revealed. Since the locality missed especially by the globalizing world is\ralso one of the reminders in the context of myths, methods of storytelling, branding and re-marketing carried\rout in Defne (Daphne in Turkish) district of Hatay were analyzed within the framework of the aforementioned\rnarrative. The data obtained through the document analysis method and the interview and observation\rtechnique were analyzed with descriptive analysis. In conclusion, the effects and reflections of mythology,\rwhich is one of the important components of consumption culture in the 21st century’s capitalist era, are\remphasized. Ethical approval of this study was given by Hatay Mustafa Kemal University Social Sciences\rEthics Committee with the decision dated 23.06.2021 and numbered 12Öğe Suriyelilerin yemek kültürüne kamusal alandan bakmak: Kilis örneği(2022) Şahin, Kadriye; Elbeyli, MustafaOrtadoğu’daki Arap Baharı’nın bir yansıması olan Suriye’de ortaya çıkan çatışmaların üzerinden on bir yıl geçmiştir. Küresel ve yerel anlamda büyük etkileri olan göçün sınır ülkelere olan etkisi daha fazla olmuştur. Suriye sınırında olan Türkiye, bu kitlesel göçten en çok etkilenen ülke konumundadır. Bu çalışmaya konu olan Kilis, Türkiye’nin Suriye sınırına sıfır noktasında yer almakta ve diğer kentlere oranla en çok göçmeni barındırmaktadır. Suriye’den 2011 yılı sonrasında zorunlu göç nedeniyle Kilis’in merkezine yerleşen göçmenlerin sınır ötesinden taşıdıkları mutfak kültürünün yerele yansımalarını ortaya koymak bu çalışmanın amacını oluşturur. Yemek kültürüne dair bulgular kamusal alanlarda yer alan mekânlar üzerinden 2022 yılı içinde gözlem yoluyla elde edilen nitel verilerden oluşmaktadır. Sonuç olarak gündelik hayatta tüketimin merkezinde yer alan yeme alışkanlıklarının mekânlar üzerinden sürdürüldüğü görülmektedir. Bununla birlikte göçle gelen Suriyeliler için bu mekânlar aracılığıyla iktisadi faaliyetlerini sürdürebildikleri, kendi etnisitesine ait kişilerin ihtiyaçlarına cevap verdikleri, ayrıca yereldeki varlık alanlarını güçlendirdikleri mekânlar olduğu söylenebilir.