Yazar "Akhan, Mehmet Masuk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Deli bal ile zehirlenen bir aile : Olgu sunumu(2013) Yengil, Erhan; Akhan, Mehmet Masuk; Yengil, Duygu; Öztürkoğlu, Hüseyin Evren; Şilfeler, İbrahim; Karakuş, AliDeli bal zehirlenmesi, “Rhododendron ponticum” ve “Rhododen- dron luteum” çiçeklerinden beslenen arıların üretti¤i, grayanotoksin içeren balın tüketilmesiyle oluşmaktadır. Dünyada Nepal, Kuzey Amerika, Brezilya ve Japonya’da, ülkemizde ise Do¤u Karadeniz böl- gesinde görülmektedir. Deli bal tüketimiyle oluşan zehirlenmelerde toksisite semptomları, az miktarda bal alımı ile bile gelişebilmektedir. Bu çalışmada, acil servise başvuran 35 yaşındaki anne ve 38 yaşında- ki baba ile bunların 5 ve 10 yaşlarında iki kız çocuklarında görülen deli bal zehirlenmesi aile olgusu sunuldu. Anne ve babada baş dön- mesi, bulantı-kusma, fenalaşma hissi ve karın a¤rısı, çocuklarda ise hafif bulantı ve halsizlik şikâyetleri vardı. Her iki ebeveynde bradikar- di ve hipotansiyon gözlenmesi üzerine bal yeme öyküsü araştırıldı ve sabah kahvaltıda bal yedikleri ö¤renildi. Bu olgu sunumunda birçok hastalıkla karışabilen deli bal zehirlenmesinin teşhis ve tedavisinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.