Yazar "Alaşahan, Sema" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Damascus (Şam) ırkı oğlaklarda antioksidant (Vitamin E) etkisindeki farklı besleme sistemlerinde besi performansı özellikleri(2016) Yakan, Akın; Ateş, Cafer Tayyar; Alaşahan, Sema; Odabaşıoğlu, Fuat; Ünal, Necmettin; Özbeyaz, CeyhanBu araştırma, Damascus ırkı oğlaklarda antioksidan (Vit E) etkisindeki farklı besleme sistemlerinde besi performansı özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2012 yılında Hatay ili Belen ilçesi Ötençay köyündeki bir yetiştiriciye ait sürüde yürütülmüştür. Araştırmanın hayvan materyalini Damascus ırkından tek doğmuş, 2,5 - 3 aylık yaşta sütten kesilmiş ve ortalama 15 kg ağırlığında 48 baş erkek oğlak oluşturmuştur. Çalışmada oğlaklar 4 gruba ayrılmıştır. Grup I'de entansif besi, Grup II'de entansif besi+rasyona 450 mg/kg Vit E ilavesi, Grup III'de yarı entansif besi ve Grup IV'de yarı entansif besi+rasyona 450 mg/kg Vit E ilavesi yapılarak besi çalışması yapılmıştır. Beside kullanılan yemin ham protein değeri % 16, metabolik enerjisi ise 2700 kcal/ kg'dır. Gruplardaki oğlaklar ortalama 30 kg'a ulaştıklarında çalışma sonlandırılmış ve besi performansı özellikleri incelenmiştir. Gruplarda (I, II, III ve IV) besi süresi sırasıyla 101.64±5.45, 105.09±5.74, 102.89±5.60 ve 88.41±6.92 gün (p>0.05); günlük canlı ağırlık artışları 144.00±8.60, 140.80±8.80, 145.20±7.30 ve 160.80±18.10 g (p>0.05); 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem miktarları 6.083, 6.250, 4.944 ve 4.452 kg olarak tespit edilmiştir. Damascus ırkı oğlaklarda antioksidan etki altındaki farklı besi sistemlerinin besi performansı üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştirÖğe Determination of egg quality characteristics of different poultry species with digital image analysis(2012) Alaşahan, Sema; Günlü, AytekinBu çalışma, farklı kanatlı türlerinde yumurta kalite özelliklerinin sayısal görüntü analizi ile belirlenebilmesinin araştırılması amacıyla yürütüldü. Çalışmada bıldırcın (Coturnix coturnix japonica), kaya keklik (Alectoris graeca), halkalı sülün (Phasianus colchicus) ve tavuk (Denizli x Leghorn) türlerine ait yumurtalar kullanıldı. Yumurta kalite özelliklerine ait değerler klasik metot ve sayısal görüntü analizi metotlarıyla belirlendi. Sayısal görüntü analizi ile yumurta boyu, yumurta eni ve şekil endeksine ait değerler bütün yumurtalarda klasik metot değerine genel olarak %98.44-98.54 oranları arasında yakın saptandı. İç kalite özelliklerinden ak yükseklik (%32.24) ve sarı çapı (%13.44) değerleri sayısal görüntü analizi ile klasik metottan yüksek hata oranında belirlendi. Sonuç olarak sayısal görüntü analiz metoduyla ölçüm skalasına sahip düzenekler ve referans noktasına sahip görüntüler kullanılarak yumurta kalite özellik değerlerinin klasik metoda oldukça yakın olarak belirlenebileceği ortaya konuldu.Öğe Determination of some external and internal quality traits of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs on the basis of eggshell colour and spot colour(2015) Alaşahan, Sema; Akpınar Çopur, Gülşen; Canoğulları, Sibel; Baylan, MikailAmaç: Bu çalışma bıldırcın yumurtalarında farklı kabuk rengi, benek rengi ve benek yaygınlığına sahip yumurtalarda iç ve dış kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Araştırmada günlük toplanan 318 adet Japon bıldırcın yumurtası kullanıldı. Uygulama grupları grimsi beyaz kabuk rengi üzerine çok büyük kahve benek (I), grimsi beyaz kabuk rengi üzerine farklı büyüklükte siyah benek (II), kahverengi kabuk rengi üzerine büyük kahve benek (III), kahverengi kabuk rengi üzerine yaygın kahve benek (IV) ve grimsi beyaz kabuk rengi üzerine farklı büyüklükte mavi benek (V) olarak isimlendirildi. Yumurtalar bireysel olarak numaralandırıldı. Yumurta kırılmadan önce dış kalite özellikleri ve kırıldıktan sonra ak uzun ve kısa çapı, ak yüksekliği, sarı çapı ve sarı yüksekliği ölçüldü. Bulgular: Yumurta kabuk oranı ve kabuk indeksi değerleri bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulundu (P<0.01). İç kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı indeksi ve Haung unit değerleri bakımından gruplar arası farklılık istatistiki olarak önemli olduğu belirlendi (P<0.01, P<0.001). Öneri: Bıldırcın yumurtalarında kabuk ve benek renginin kabuk oranı, kabuk indeksi, ak indeksi, sarı indeksi ve haugh unit gibi kalite özellik değerlerine etkisinin önemli olduğu söylenebilir.Öğe The Effect of Supplementation of Fennel (Foeniculum Vulgare Mill.) to the Feed on Egg Production, Slaughter and Carcass Characteristics, Formation of Parasites in the Intestine and Spermatological Quality in Japanese Quail During the Laying Period(2022) Çetin, Nurdan Coşkun; Erdem, İpek; Durusoy, Ömer Faruk; Alaşahan, Sema; Çimrin, TülayThis study was carried out to determine the effects of supplementation of ground fennel to quail rations on egg production, slaughter, intestinal parasites, and semen quality. For this purpose, 48 female and 24 male quails were used in the study. The experimental groups consisted of the control group with basal feed + 0% ground fennel, and the GF1, GF2, and GF4 groups with ground fennel-supplemented basal feed by 1%, 2%, and 4% respectively, also each group was designed in pairs. The weekly live weight values were found to be numerically higher in the groups with fennel-supplemented rations than in the control group. In addition, the live weight values of female and male quails were also numerically higher in the groups with fennel-supplemented rations. Egg weight, egg production, and feed intake of female quails were high, especially in the GF2 group. Furthermore, the feed conversion ratio was superior in the GF2 group. Regarding the slaughter and carcass parts, the fennel-supplemented groups were numerically higher than the control group. It was observed that the oviduct weight increased with the growing fennel ratio. In addition, the fennel supplementation increased the semen concentration in male quails. The increasing fennel addition enhanced the abnormal and dead spermatozoa rates and decreased semen motility. As a result of the macroscopic examination of the intestinal lumen of the quails in the control and fennel-supplemented groups, no adult helminths were detected; however, Giardia spp.-like cysts were observed. As a result, the usage of ground fennel as a feed additive by 2% had a positive effect on yield characteristics of female quails, and the use by 1% had a positive effect on male quails. Consequently, the usage of ground fennel as a feed additive would be beneficial in quail farming.Öğe Effects of Adding Murt Volatile Oil (Myrtus Communis) to Japanese Quail Diets on Growth, Feed Consumption, Carcass, Some Blood and Tissue Characteristics in Lipopolysaccharide-Induced Inflammation(2022) Önel, Süleyman Ercüment; Alaşahan, Sema; Küçükgül, Altuğ; İşgör, Mehmet Mustafa; Kanat, Özgür; Hark, Betül DağoğluThis study, it was aimed to determine the effects of murt volatile oil added to the diet on Lipopolysaccharide (LPS) induced inflammation on body weight, feed consumption, feed conversion ratio, slaughter characteristics, some blood and organ parameters in quails. The study groups were formed as follows: control (commercial chick starter feed), M group (commercial chick starter + 200 mg/kg Murt volatile oil), MLPS group (commercial chick starter + 1 mg/kg-17th day and 7.5 mg/kg- 24th day intrabdominal LPS administered group) and LPS (commercial chick starter feed + 1 mg/kg 17th day and 7.5 mg/kg - 24th day intraabdominal LPS administered group). The study, 4 experimental groups consisting of 40 (4x10) quail chicks were formed and the fattening period lasted for 36 days. The study, blood and liver OSI (Oxidative stress index) values were found to be lower in the M and MLPS groups with murt supplementation than in the control groups without murt addition. During the study, the body weight value was determined lower in the groups with Murt added than in the groups without Murt addition. In addition, the feed conversion ratio was significantly better in the M group with murt supplementation between the 5th and 33rd days than in the other groups. Significant differences were determined between the groups in terms of gizzard ratio and chest+back+neck+wing ratio values. In the study, macroscopic and histopathological hyperemia was not observed in the small intestines, there was an increase in cell infiltration in other groups with added murt compared to the control group, and degeneration and necrosis of the epithelium were detected more prominently. In the study, it was determined that the addition of murt to quail compound feed had a positive effect on growth performance, feed consumption and feed efficiency.Öğe The Effects of Dietary Olive Cake Meal on Fattening Performance, Carcass and Slaughter Traits in Japanese Quails (Coturnix coturnix japonica)(2021) Özcan, Cahit; Çimrin, Tülay; Yakar, Yasin; Alaşahan, SemaThis study was aimed at investigating the effects of dietary supplementation with different levels ofolive cake meal (0%, 2.5%, 5% and 7.5%) on the fattening performance and slaughter and carcasstraits of quails. For this purpose, 400 one-day-old Japanese quail chicks were randomly assigned to4 groups, each with 5 replicates. The quails were fed on either a basal diet alone (Control Group)or a basal diet supplemented with olive cake meal at rates of 2.5% (Group I), 5% (Group II) and7.5% (Group III) for a period of 42 days. At the end of the fattening period, dietary olive cake mealwas observed not to have caused any adverse effect on body weight, feed intake and feed conversionrate. Eviscerated hot carcass weight, eviscerated cold carcass weight, wing weight, breast weight,thigh weight and edible visceral organ weights were determined to have improved in the treatmentgroups that received dietary olive cake meal, when compared to the control group. In conclusion,dietary supplementation with olive cake meal, a waste product of the olive oil industry, at a level of5%, was observed to produce the closest and most similar results to those of feeding on the basaldiet. Thus, it is suggested that olive cake meal could be used as an alternative feedstuff for poultry.Furthermore, the use of olive cake meal as an alternative feedstuff would contribute to reducingboth feed costs and environmental pollutionÖğe Farklı ağırlık grubundaki kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarında kuluçka öncesi ve sonrası değerler(2021) Ateş, Cafer Tayyar; Çimrin, Tülay; Alaşahan, SemaAmaç: Bu çalışmada farklı yumurta ağırlık gruplarındakidöllü ve dölsüz kınalı keklik yumurtalarının kuluçka işlemiöncesi ve sonrasında özelliklerin belirlenmesiamaçlanmıştır.Yöntemler ve Bulgular: Kınalı keklik yumurtalarıyumurta ağırlıklarına göre grup I: 15.60-20.49 g ve grupII: 20.51-25.63 g ve olarak sınıflandırılmıştır. Yumurtalar,kuluçka makinasına yüklenmeden bireysel olarakyumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni belirlenmiştir.Kuluçka işlemi sonrası her bir gruptaki yumurtalar civcivçıkışı olan ve olmayan olarak tanımlanmıştır. Civciv çıkışıolan yumurtalarda; civciv çıkış ağırlığı, kabuk ağırlığı,mutlak ve bağıl ağırlık kaybı belirlenmiştir. Civciv çıkışıolmayan yumurtalarda; kuluçka sonu yumurta ağırlığı,kuluçka sonu yumurta içerik ve kabuk ağırlığı, mutlak vebağıl ağırlık kaybı, döllülük ve embriyonik ölümgerçekleşen yumurta sayısı belirlenerek çıkış gücübelirlenmiştir. Kuluçka makinasına yüklenen yumurtaağırlık gruplarında (grup I: 15.60-20.49 g ve grup II:20.51-25.63 g) yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni,şekil indeksi, uzama değeri, kabuk ağırlığı ve oranı,ak+sarı ağırlığı ve oranı bakımından farklılık önemli(P<0.001) olarak saptanmıştır. Yumurta ağırlığının civcivçıkış ağırlığına etkisi önemsiz (P>0.05), civciv çıkışı olan ve olmayan yumurtalarda kuluçka süresince mutlak vebağıl ağırlık kaybına etkisinin önemli olduğu tespitedilmiştir (P<0.001).Genel Yorum: Araştırmada döllü ve dölsüz yumurtalarınkabuk, sarı ve ak ağırlıkları üzerine yumurta ağırlığınınetkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca yumurta ağırlığınındöllü ve dölsüz yumurtalarda kuluçka süresi boyuncagerçekleşen ağırlık kaybına etkilemiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yumurta üretimi kekliklerdemevsimseldir. Yumurta veriminin belli dönemlerdeolması yumurta sayısının az olmasına neden oluşturur.Yetiştirme yapısı gereğince dişi ve erkek kekliklerin aynıkafeste tutulması, az sayıda üretilen keklik yumurtasınındöllü olduğu kabulüne nedendir. Genelde yumurtalarsürü devamlılığı için kuluçka işlemine tabi tutulmaktadır.Dolayısıyla en yüksek kuluçka sonucunun elde edilmesiiçin yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçlarına ve çıkancivciv kalitesine etkisinin bilinmesi yumurta seçimindeönem arz etmektedir. Bu anlamda çalışmada yumurtaağırlığının kuluçka öncesi ve sonrası özelliklerinibelirleyerek kuluçka verimliliğini artırmak için keklikyetiştiriciliğine katkı yapan bir çalışmadır.Öğe Halk elinde yetiştirilen kaz, ördek ve hindi yumurtalarının bazı dış kalite özelliklerinin incelenmesi(Harran Üniversitesi, 2019) Alaşahan, Sema; Garip, Mustafa; Çağlayan, Tamer; Ateş, Cafer TayyarÇalışma kaz, ördek ve hindi kanatlı hayvan türlerinin yumurtalarına ait dış kalite özellik değerlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Konya ilinde halk elinde yetiştirilen kaz, ördek ve hindilerden temin edilen toplam 440 adet kaz (n=117), (n=260) ördek ve hindi (n=63) yumurtası oluşturmuştur. Her bir yumurta bireysel olarak tartılmış olup yumurta boyu ve eni saptanmıştır. Ölçümle belirlenen bu üç değer kullanılarak matematiksel denklemler yardımıyla yumurta dış kalite özellik değerleri tespit edilmiştir. Yumurtaların şeklini tanımlamada şekil indeksi ve elongasyon değerleri kullanılmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurta kabuk özellikleri olarak kabuk ağırlığı (11.32 ve 11.23 g; 5.69 ve 5.71 g; 5.31 ve 5.33 g), kabuk kalınlığı (0.45 ve 0.48 mm; 0.35 ve 0.35 mm; 0.32 ve 0.34 mm) ve kabuk yoğunluğu (2.08 g/cm3 ; 2.06 g/cm3 ; 2.06 g/cm3 ) sırasıyla belirlenmiştir. Ayrıca yumurta kabuk yüzey alanı ve yumurta kütlesi saptanmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurtalarına ait şekil indeksi ve elongasyon değerleri sırasıyla %68,13±0.39 ve 1.47±0.01, %71,76±0.19 ve 1.40±0.00, %72,53±0.32 ve 1.38±0,01 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni baz alınarak bazı küçük beden yapısına sahip kanatlı hayvanların yumurta özellikleri için belirlenen matematiksel formüller yardımıyla kaz, ördek ve hindi kanatlı türlerinin yumurta dış kalite özellik değerleri hesaplanmıştır.Öğe Halk elinde yetiştirilen Pekin ördeklerinde matematiksel formüller İle yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi(2017) Çopur Akpınar, Gülşen; Alaşahan, Sema; Canoğulları Doğan, SibelBu çalışma, Hatay ili kırsalında halk elinde yetiştirilen pekin ördeklerine ait yumurtaların matematiksel formüller kullanılarak bazı iç ve dış kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 417 adet pekin ördeği yumurtası kullanılmış ve tartımla bireysel yumurta ağırlık değerleri baz alınarak matematiksel formüller yardımıyla yumurta boyu ve eni, yumurta yüzey alanı, yumurta kabuk ağırlığı ve kalınlığı, gözenek sayısı, yumurta sarı oranı değerleri hesaplanmıştır. Yumurta ağırlığına göre hesaplanan ortalama yumurta boyu 62,48 mm, yumurta eni 43,76 mm, kabuk kalınlığı 0,358 mm, kabuk ağırlığı 6,03 g, yumurta yüzey alanı 81,23 cm2 , gözenek sayısı-1 8.915,29 adet, gözenek sayısı-2 7.993,13 adet, gözenek sayısı-3 8.934,70 adet ve sarı oranı %37,68 olarak belirlenmiştir. Ayrıca yumurta dış kalite özelliklerinden şekil indeksi %69,69, elongasyon 1,436, yumurta hacmi 66,38 cm3 , gözenek yoğunluğu-1 109,89, gözenek yoğunluğu-2 98,34, gözenek yoğunluğu-3 109,74 gözenek sayısı/cm2 ve kabuk oranı değeri %8,48, yumurta iç kalite özelliklerinden sarı ağırlığı 26,78 g, ak ağırlığı 38,26 g ve ak oranı %53,85 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak Hatay ilinde halk elinde yetişen pekin ördeklerine ait yumurtaların dış ve iç kalite özellikleri yumurta bütünlüğü bozulmadan ortaya konulmuştur.Öğe Matematiksel formüller yardımıyla Japon bıldırcın yumurtalarında bazı dış kalite özelliklerinin belirlenmesi(2013) Alaşahan, Sema; Çopur Akpınar, Gülşen; Bozkurt, EsraBu çalışmada 20 haftalık yaştaki bıldırcın yumurtalarında (Coturnix coturnix japonica) dış kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, yumurta boyu, yumurta eni, yumurta kabuk yüzey alanı, şekil indeksi ve elongasyon ölçümlerinin geleneksel ölçümleri ve çeşitli çalışmalarda tespit edilen matematiksel formüller yardımı ile hesaplanan değerler arasındaki farklılıklar karşılaştırılmıştır. Geleneksel ölçüm ile saptanan değerler referans değer kabul edilerek her bir formül hesaplaması için doğruluk oranı tespit edilmiştir. Geleneksel metotlarla belirlenen yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve yumurta eni kullanılarak şekil indeksi, elongasyon, yumurta kabuk yüzey alanı ve kabuk ağırlığı matematiksel formüllerle hesaplanmıştır. Üzerinde durulan tüm özellikler bakımından ölçüm ile elde edilen değerler ve matematiksel formülle hesaplanan değerler arasındaki farklılığın istatistiksel olarak önemli (PÖğe Prediction of the length and width of quail eggs using linear regression analysis(Selçuk Üniversitesi, 2019) Alaşahan, Sema; Dağoğlu Hark, Betül; Eltas, ÖmerAim: This study was aimed at establishing regression equations for the estimation of egg length and egg width values using egg weight values in quail eggs, and at determining the error rate of the regression equations established. Materials and Methods: Quail eggs were collected twice, between June and August to be used for the establishment of equations, and between September and October to be used for the assessment of the accuracy of the equations established. The numeric measurements of the eggs are presented as means and standard deviations. Results: Equations were established for the estimation of the dependent egg length and egg width variables using the independent egg weight variable with linear regression analysis. It was determined that equations (1) and (2) established for the estimation of egg length and egg width, respectively, both performed very well. The R² value was 0.99 for both equations, which demonstrated that the egg weight variable had a share of 99% in describing the total change in the egg length and egg width variables. The mean difference between the regression equation established in this study for the estimation of egg length and the Rahn and Paganelli (1988) equation was found to be statistically insignificant (P=0.939). Conclusion: In result, the regression equation established in this study for the estimation of quail egg width was ascertained to perform better than the Rahn and Paganelli (1988) equation, and the mean difference between these two equations was statistically significant.