Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Altuntaş, Jülide" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Atımlı elektrik akım uygulaması ile vişne suyu ve kayısı ve şeftali nektarlarının bazı teknolojik özellikleri ve mikrobiyolojik inaktivasyonun incelenmesi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2007) Altuntaş, Jülide; Akdemir Evrendilek, Gülsün
    Bu çalısma kapsamında yüksek voltajlı elektrik atımı teknolojisinin visne suyunun yanı sıra seftali ve kayısı nektarlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi ve inoküle edilmis olan mikroorganizmaların inaktivasyonu amaçlanmıstır. Visne suyu ve seftali ile kayısı nektarları Escherichia coli O157:H7, Pseudomonas syringae subs. syringae, Listeria monocytogenes, Penicillum. expansum, Erwinia carotovara, Staphylococcus aureus ve Botrytis cinerea kültürleri ile 106-107 kob/ml oranında inoküle edilmistir. Örnekler OSU-4A atım jeneratörü kullanılarak proses edilmis olup 50 mL/dak akıs hızı, 3 ?s atım genisliği, 20?s iki atım arasındaki uzaklık ve 500 atım/saniye frekans proses parametreleri olarak belirlenmistir. Bu parametreler sabitken elektrik akım siddeti değisken faktör olarak ele alınmıs olup, 0 (kontrol), 17, 20, 23, 27 ve 30 kV/cm seviyelerinde uygulanmıstır. Benzer sekilde elektrik akım siddeti 17kV/cm seviyesinde sabitken uygulama süresi bağımsız değisken olarak ele alınmıs ve frekans değistirilerek 0(kontrol), 66, 105, 131, 157 ve 210 7s süreleri uygulanmıstır. PEF uygulamasında çift kutuplu kare dalga boylu elektrik atımları kullanılmıs olup, proses öncesi ve sonrası örneklerde pH, titrasyon asitliği (TA), ºBriks, kondaktivite, renk (L, a ve b), esmerlesme indeksi, metal iyon içeriği ölçümleri yapılmıs ve inoküle edilen mikroorganizmaların inaktivasyonu belirlenmistir. Elde edilen sonuçlar artan elektrik akım siddeti ve uygulama süresinin visne suyu, kayısı ve seftali nektarlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinde önemli bir değisime yol açmadığını göstermistir (P>0.05). Buna karsın inoküle edilen mikroorganizmaların inaktivasyonu artan elektrik akım siddeti ve uygulama süresine paralel olarak artıs göstermistir (P?0.05). Sonuç olarak visne suyu, kayısı ve seftali nektarlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinde olumsuz bir değisim olmadan ve mikroorganizmalar inaktive edilerek PEF ile proses edilebileceği kanısına varılmıstır.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim