Yazar "Arslan, Zahid Enes" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) larvalarının proteaz aktiviteleri üzerine farklı yem hammaddelerinin inhibisyon etkilerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Arslan, Zahid Enes; Bozkurt, YusufBu çalışmada, hayvansal yem hammadde kaynaklarından balık unu, balık protein hidrolizatı ile bitkisel yem hammadde kaynaklarından soya unu, ayçiçek tohumu küspesinin ve buğday glüteninin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) larvalarının proteaz aktiviteleri üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı. Çalışmada, gökkuşağı alabalığı larvalarında en düşük proteaz aktivitesi, yumurtadan çıkışı takiben 5. günde 13,93±2,45 U/mg protein olarak belirlenirken, en yüksek proteaz aktivitesi ise 307.83±2.14 U/mg protein olarak yumurtadan çıkışı takiben 35. günde belirlendi. Proteaz aktivite değerlerinde 5. günden 35. güne kadar artış tespit edilirken, 35. günden 50. güne kadar ise bu değerlerin azaldığı belirlendi. Proteaz aktivite değerleri arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak önemli olduğu tespit edildi (p<0.05). Hayvansal yem hammadde kaynaklarından balık unu için en düşük ve en yüksek proteaz inhibisyon yüzdeleri sırasıyla % 13,93±2,45 (5. gün) ve % 67.33±3.82 (15. gün) olarak belirlenirken, balık protein hidrolizatı için ise proteaz inhibisyon yüzdeleri en düşük % 18.69±6.95 olarak 40.gün, en yüksek % 61.53±6.29 olarak 10. gün tespit edildi. Proteaz inhibisyon yüzdeleri, bitkisel yem hammadde kaynaklarından soya unu için en düşük % 51.36±14.79 (5. gün) ve en yüksek % 91.49±2.93 (15. gün) olarak, ayçiçeği tohumu küspesi için en düşük % 24.37±3.93 (35. gün) ve en yüksek % 85.68±2.36 (15.gün) olarak, buğday gluteni için en düşük % 45.62±1.19 (50. gün) ve en yüksek % 88.36±2.49 (15. gün) olarak belirlendi.