Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Asil, Hasan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 17 / 17
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Analysis of essential oil and volatile components of different organs of isgin (Rheum ribes L.) plant by ultrasound-assisted extraction method
    (2023) Asil, Hasan; Köroğlu, Muaz
    Rheum ribes L. belongs to the family Polygonaceae and is locally known as \"ışkın, ucgun, highland banana\". In this study, ultrasound-assisted extraction with a solvent mixture of methanol: ethyl acetate was used to isolate the volatiles of the plant from the root, stem, and leaf organs. The essential oils were extracted from the plant roots by water distillation to determine the essential oil content and composition. GC-MS (Gas Chromatography-Mass Spectrometry) was used to analyse the content of essential oils and extracts. Carvacrol (40.41%) and gamma-terpinene (%22.90) were used in the root extracts of the plant., 2,4-ditert-butylphenol (20.76%) and carvacrol (13.52%) in the stem extracts and 2,4-ditert-butylphenol (25.87%) and methyl formate (6.87%) in the leaf extracts. The volatile components of 6-butyl-3-methoxy-2-cyclohexen-1-one (30.06%) and 3-carene (16.42%) were found in the essential oil. When the structure of the volatile components in both the extract and the essential oil of the plant is examined, the presence of versatile volatile components that can be used in the production of pharmacological, bioactive, flavouring, dye material, and perfume indicated that the plant can be used as an important medicinal and aromatic plant source.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Antakya ekolojik koşullarında yaygın olarak ekimi yapılan genç-99 ekmeklik buğday çeşidindeki farklı ekim zamanı ve tohumluk miktarının tane verimi ve verim unsurlarına etkisi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2003) Asil, Hasan; Şener, Okan
    Bu çalışma 2001-2002 yılı yetiştirme sezonunda, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma ve uygulama alanında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada ekim zamanı (1 Kasım, 15 Kasım, 1 Aralık, 15 Aralık ve 1 Ocak) ana parsellere, ekim sıklığı (300, 400, 500 ve 600 bitki/m2) ise alt parsellerde yer almıştır. Denemede, m2'deki bitki sayısı, kardeş sayısı, sap sayısı, m2'deki başak sayısı, bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki başakçık sayısı, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, saman verimi, biyolojik verim, tane verimi ve hasat indeksi özellikleri incelenmiştir. Ekim zamanı geciktikçe; m2'deki bitki sayısı, sap sayısı, m2'deki başak sayısı, başaktaki tane sayısı, bin tane ağırlığı, başaktaki tane ağırlığı, saman verimi, biyolojik verim, tane verimi ve hasat indeksi azalmış, bitkide kardeş sayısı artmıştır. Ekim zamanının bitki boyuna, başak uzunluğuna ve başaktaki başakçık sayısına önemli bir etkisi olmamıştır. Tohumluk miktarı arttıkça; m2'deki bitki sayısı, sap sayısı, başak sayısı, biyolojik verim, tane verimi ve hasat indeksi artmış ve bitkide kardeş sayısı ve biyolojik verim azalmıştır. Tohumluk miktarının; bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki başakçık sayısı, başaktaki tane sayısı, bin tane ağırlığı, başaktaki tane ağırlığına önemli bir etkisi olmamıştır. Sonuç olarak, Antakya ekolojik koşullarında yaygın olarak ekimi yapılan Genç-99 ekmeklik buğday çeşidinde birim alandan en yüksek verimi almak için m2'ye 600 tohum düşecek şekilde Kasım ayı içerisinde ekim yapılması gerektiği belirlenmiştir. 2003, 69 sayfa
  • [ N/A ]
    Öğe
    CHEMICAL COMPONENTS IN THE ESSENTIAL OILS AND ULTRASONIC EXTRACTION OF AMANUS SAGE (PHOLOMIS LONGIFOLIA VAR. LONGIFOLIA BOISS. & BL)
    (Bangladesh Botanical Soc, 2023) Asil, Hasan
    In the present study the essential oil components of the flowers and leaves of Amanus sage (Pholomis longifolia var. longifolia Boiss. & Bl) by ultrasonic extraction and steam distillation method were determined. According to the chemical composition analysis of Amanus Sage plant using ultrasonic extraction method, major components were methyl-7-octadecenoate (69.02%) and methyl elaidate (16.87%). The essential oil contents of flowers and leaves of the Amanus sage plant were also determined by steam distillation method. When the essential oil components of the flower were examined, the main components were found to be tricosane (22.39%), caryophyllene (22.17%), alpha-cubebene (14.4305), beta-farnesene (7.7%) and linalool (4.69%). On the other hand the main components in the the leaves were caryophyllene oxide (27.20%), fenchone (18.63%), 1,8-cineole (6.12%), camphor (4.82%), and alpha-cubebene (4.11%). Bioactive properties of the components of Amanus sage obtained from both the ultrasonic extraction and steam distillation methods showed that this plant has important medicinal and aromatic properties.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Comparison of quality properties of the Iranian Saffron (Crocus sativus L.) and Saffron grown in macro and micro locations in Turkey
    (2021) Asil, Hasan; Göktürk, Ersen
    In this study, volatile and bioactive compositions of saffron samples collected from Khorasani region in Iran Razavi and different locations in Turkey containing Hatay (Kırıkhan, Iskenderun, Hassa and Yayladağı counties), Karabük (Safranbolu county Yukarıbucak and Ovacuma villages), Ankara (Ayaş, Nallıhan and Polatlı counties), Çukurova region (Adana-Cukurova, Mersin-Tarsus and Osmaniye-Kadirli counties) and Antalya (Korkuteli county) were investigated using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS/FID and GC-MS/MS) for identification and quantification of volatile compounds. Ultrasound-assisted extraction method using methanol:ethyl acetate solvent mixture was used to isolate the volatile components of saffron. This study revealed that the amounts of the volatile and bioactive compounds of saffron veried between different geographical locations. The most important bioactive compounds of saffron, safranal, crocin and crocetin, were also quantitatively analyzed in all saffron samples. The highest amount of safranal and crocin were observed in Hatay yayladağı saffron with 22532.97 mg kg-1 and 647.26 mg/kg, respectively. The highest amount of crocetin was obtained with 6.73 mg/kg in Ankara Ayaş saffron. While Hatay kırıkhan saffron contained the highest fraction of fatty acid content with 23.56%, the highest fraction of bioactive components was discovered in Karabük safranbolu ovacuma saffron with 90.84%. According to the obtained outcomes, the highest qualities saffron were determined to be observed in Hatay yayladağı and Karabük safranbolu ovacuma saffron, respectively.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    EFFECT OF BIOSTIMULANTS ON LEAF AND STIGMA PROPERTIES OF SAFFRON (CROCUS SATIVUS L.)
    (Pakistan Botanical Soc, 2023) Asil, Hasan
    In this study, the effects of biostimulants on the volatile components in the stigma, macro -micro elements and heavy metals in Crocus sativus L. (saffron) leaf were investigated. The amounts of safranal in the stigma were analysed by LC- MS/MS. Following applications of biostimulants to the corms, the highest amount of safranal was obtained in 4684.06 mg kg -1 for the application of BIO1 biostimulants in the first year of application and 9228.77 mg kg -1 for the application of BIO3 biostimulants in the second year of the study. Volatile fatty acids in the saffron stigmas were also determined by GC/MS-MS instrument. The highest fatty acid content (75.50%) in saffron corms was obtained with BIO7 biostimulants applied corms whereas the highest amount of fatty acid (60.07%) in the leaves was observed with the application of BIO5. In addition to these results, application of biostimulants to the both corms and leaves of saffron resulted in an increase in iron (Fe) amount above the heavy metal limits. Obtained results are believed to provide deep knowledge about applications and effects of biostimulants on the saffron quality for the food and pharmaceutical industry.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The Effect of Different Weed Control Treatments On Pharmacological Components of Stigma Quality of Saffron and Diversity of the Microbial Population in Soil
    (Springer, 2022) Asil, Hasan; Soylu, Soner; Kara, Merve; Celik, Murat; Tasgin, Selim; Celik, Fatma; Uremis, Ilhan
    A two-year study was conducted to determine the efficacy of weed control techniques on the stigma quality of saffron and the diversity of the microbial population in the soil from 2019 to 2021. Several weed control methods are applied to reduce weed competition in saffron (Crocus sativus L.) fields. The impact of fourteen different weed control treatments on the pharmacological components was determined by the GC-MS/MS and GC-MS FID analyses. The highest safranal content in the stigma was recorded from metribuzin treatment with 8.00 mg g(-1), and the lowest was in the pendimethalin + tepraloxydim treatment with 1.26 mg g(-1). The density of the total plant growth promoting bacterial population and the species were defined from the soil around the saffron corms grown in the plots that were applied to the soil treatments. The bacterial species, isolated from the soil samples, were identified using MALDI-TOF analysis. A total of 117 bacterial isolates were obtained from the samples at the root regions of saffron corms The bacterial richness was the highest in the soil sample taken from benfluralin applied with 13 isolates, textile mulch and metribuzin treatments with 12 isolates and sawdust (pine) + benfluralin treatment with 11 isolates. The results showed that the soil treatments used for weed control significantly affected the quality of the saffron stigma, number and population diversities of plant growth promoting endophytic/epiphytic bacteria in the soil and on the corm.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    EFFECTS OF CHELATED IRON (EDDHA-FE) TREATMENTS ON CORM AND STIGMA QUALITY IN SAFFRON (CROCUS SATIVUS L.)
    (Bangladesh Botanical Soc, 2023) Asil, Hasan
    Effects of different doses of chelated iron (EDDHA-Fe) on the yield and quality of saffron leaf, corm and stigma were investivated. The highest weight of harvested corms was obtained when treated with 2 g of iron chelate per corm, 366.57 g, and the highest number of corm was obtained when treated with 4 g of iron chelate per corm, 73.00 g. When the effects of the iron chelate treatments on the quality of the stigma studied, it was found that the treatment with 2 g of iron chelate per corm gave a yield of dry stigma 754.00 mg and the highest average amount of safranal of 1386.50 mg/kg. The treatment with iron chelate had a positive effect in increasing the yield of the corm, the yield of dry stigma, and the quality of stigma saffron.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The effects of different cultivation practices on yield and characteristics of saffron (Crocus sativus L.) corm grown in field and greenhouse conditions
    (2022) Asil, Hasan; Taşgın, Selim; Çelik, Murat; Çelik, Fatma
    Aims: This study aimed to determine the effects of different cultivation practices on yield and characteristics of saffron corm grown in field and greenhouse conditions.Methods and Results: Two different saffron corm sizes, with an average weight of 12 g and 6 g, were used as production material. The cultivation of saffron corms was carried out in areas where 4 different treatments were applied such as silt (fine stream sand), cockpeat, peat + perlite and cockpeat + perlite. Field studies were set up according to the randomized blocks split-plot design experimental design, and greenhouse studies were set up according to the randomized plots design with 3 replications. The highest corm yield, corm increase rate per unit and the harvested corm weight were obtained in field conditions where silt applications were made.Conclusions: In field and greenhouse conditions, silt application has been determined as the most suitable cultivation treatment for the production of corm as seed material in a short time, as well as the corm properties of saffron.Significance and Impact of the Study: It has been demonstrated that the field conditions are more effective than the greenhouse conditions and the silt treatment is more effective than other applications used for saffron corm production.
  • [ N/A ]
    Öğe
    THE EFFECTS OF DIFFERENT GIBBERELLIC ACID DOSES AND CORM CUTTING METHODS ON SAFFRON (CROCUS SATIVUS L.) YIELD COMPONENTS IN TURKEY
    (Parlar Scientific Publications (P S P), 2018) Asil, Hasan; Ayanoglu, Filiz
    In this study, the effects of different GA(3) doses and different corm cutting methods on yield and yield components of saffron (Crocus sativus L.) plants were investigated. The study was conducted during 2013-2014 and 2014-2015 growing seasons under Hatay- Kinkhan ecological conditions. Two separate trials were established for different size saffron corms (small-size 4-7 cm in diameter, and large-size 8-12 cm). Firstly, saffron corms were cut with four different cutting methods (uncut, bottom, top and side-cut). Saffron corms to be planted were treated with different doses of 0 water (control), 250 mg/l, 500 mg/l and 1000 mg/l GA(3). Experiments were conducted in randomized blocks split split plots experimental design with 4 replications. Experiments were composed of 128 plots. In the experiment, the highest GA(3) dose rate was observed in the control plot with 81.9% of the emergence percentage, dry stigma yield with 123.8 g/ha 1000 mg / l GA(3), number of daughter bulbs was 466.9% in the control and the larger crest was obtained in the corm yield. Highest rate according to cutting method, 80.6% cut-out length with small cut-out, oversized cut, 104.1 g/ha dry cut with large cut, number of daughter bulbs 470% method was obtained from large crust with 131.2 kg/ha in case of corm yield.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı Depolama Sürelerinin Safranın (Crocus sativus L.) Farmakolojik Ajanlarına (Safranal, Crocin ve Crocetin) Etkisi ve Kalite Özellikleri Bakımından Değerlendirilmesi
    (2021) Asil, Hasan
    Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, safranın önemli farmakolojik ajanları (safranal, krosin ve krosetin) veuçucu bileşenlerinin farklı depolama sürelerinde nasıl etkilendiğini belirlemektir.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmanın birinci aşamasında GC-MS/FID analizi ile safranın kalite kriterlerini belirlemedekullanılan önemli farmakolojik ajanlar olan safranal, crocin ve crocetin gibi temel bileşenlerin farklı depolamasürelerinin kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. İkinci aşamada ise GC-MS/MS analizi ile stigma üzerindeki uçucubileşenler belirlenmiş ve bu uçucu bileşenlerin karşılıklı değerlendirilmesi yapılarak, yağ asidi ve biyoaktiviteözelliğine sahip uçucu bileşenlere etkileri değerlendirilmiştir.Bulgular: Safran bitkisinin stigmasının depolanma süresi uzadıkça farmakolojik ajan olarak kullanılan safranal,crocin ve Crocetin miktarları azalmaktadır. Farklı depolama sürelerinde safranal, 2,3-Dihydro-3,5-Dihydroxy-6-Methyl-4h-Pyran-4-One, Isopropylidenecyclopropyl methyl ketone, Ketoisophorone, Glycerol Palmitate ve NPropylacetamide oranlarının depolama süreleri uzadıkça azaldıkları görülmüştür. Bunlar haricindeki diğer uçucubileşenlerin çoğunun miktarlarında dalgalanmalar gözükmektedir. Uçucu yağ asidi bileşenlerinin oranlarıdeğerlendirildiğinde en yüksek %36.74 oranında 44 ay depolama süresinde ve en düşük %19.36 ile 8 ay depolamasüresinde gerçekleşmiştir. Biyoaktif özelliğe sahip uçucu bileşen oranları değerlendirildiğinde en yüksek %49.17 ile8 ay depolama süresinde ve en düşük ise %46.29 ile 44 ay depolama süresinde biyoaktif bileşen oranının gerçekleştiğigörülmüştür. Hem yağ asidi hem de biyoaktif bileşenlere bakıldığında en yüksek oran 44 ay depolama süresinde%83.03 ile gerçekleşmiştir.Sonuç: Depolanma süresine bağlı olarak farmakolojik ajanlarının (safranal, crocin, Crocetin) miktarları azalmaktadır.Ancak yağ asidi ve biyoaktif bileşen oranları bunu telafi etmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı hormon uygulamalarının ve soğan kesme yöntemlerinin safran (crocus sativus L.) bitkisinde verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Asil, Hasan; Ayanoğlu, Filiz
    Safran çok eskiden beri yetiştirilen ve ilaç, baharat, boya ve kozmetik sanayisinde geniş kullanım alanı olan bir bitkidir. Bu çalışmada farklı hormon dozu uygulamalarının ve farklı soğan kesme yöntemlerinin safran (Crocus sativus L.) bitkisinin verimi ve verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma 2013-2014 ve 2014-2015 yetiştirme döneminde Hatay ili Kırıkhan ilçesi ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada iki farklı soğan boyu (4-7 cm arası küçük boy ve 8-12 cm arası büyük boy) için aynı uygulamalardan oluşan iki ayrı deneme kurulmuştur. Denemede safran soğanları 250 ppm, 500 ppm, 1000 ppm GA3 ve su (kontrol) uygulamasına tabi tutulmuştur. Ayrıca soğanlara kesilmemiş, alttan kesilmiş, üstten kesilmiş ve yandan kesilmiş olmak üzere 4 farklı kesim yöntemi uygulanmıştır. Denemede en yüksek çıkış oranı %80,6 ile kesilmemiş soğanlarda, çiçeklenme oranı, %64,9 ile alttan kesim uygulanan soğanlarda, en yüksek çiçek sayısı 23,4 adet/m2 ile 1000 ppm GA3 uygulanan ve alttan kesim yapılan soğanlarda denemenin ikinci yılında elde edilmiştir. Ortalama yaprak sayısı denemenin birinci yılında 11,33 adet/bitki, ikinci yılında ise 20,33 adet/bitki olarak gerçekleşmiştir. Yapraklar küçük boy olarak dikilen soğanlarda daha uzun olmuş ve 25,3 cm ile 1000 ppm GA3 uygulanan kesilmemiş soğanlarda elde edilmiştir. En fazla yavru soğan sayısı 60 adet/bitki ile 500 ppm GA3 uygulanan ve yandan kesilen büyük boy dikilen soğanlarda elde edilmiştir. Denemenin ikinci yılının sonunda soğanlar sökülmüş ve en yüksek soğan verimi 1836 kg/da ile alttan kesim yapılan ve 250 ppm GA3 uygulanan soğanlardan elde edilmiştir. Hasatta elde edilen büyük boy soğan oranı küçük boy dikilen soğanlarda ortalama % 61,4, büyük boy dikilen soğanlarda ise % 73,5 ile 250 ppm GA3 üstten kesim uygulanan bitkilerde elde edilmiştir. Kuru stigma verimi ise denemenin ikinci yılında daha yüksek bulunmuş ve 2025 g/da ile yandan kesilmiş ve 250 ppm GA3 uygulanan parsellerden elde edilmiştir. Denemede bütün uygulamaların ortalaması olarak 900 g/da kuru stigma verimi elde edilmiştir. Sonuç olarak, safran bitkisi yumru üretimi için yetiştirilecekse küçük soğanlar 250 ppm GA3 uygulamasına tabi tutulmalı ve kesilmeden dikilmelidir. Yumru üretiminde büyük soğan dikilecekse soğanların yaralanmış veya kesilmiş olması soğan verimi üzerinde etkili olmamakta ve GA3 uygulamasına gerek duyulmamaktadır. Şayet, safran verimi yani kuru stigma verimi için üretim yapılacaksa kesinlikle büyük soğanlar dikilmeli ve yüksek kuru stigma verimi elde etmek için 250 ppm GA3 uygulanmalıdır. Anahtar Kelimler: Crocus sativus, safran, soğan boyu, GA3, stigma verimi.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı yağlı tohumlardan soğuk pres yöntemiyle elde edilen sabit yağların yağ asidi kompozisyonlarının araştırılması
    (2021) Asil, Hasan; Konuşkan, Dilşat Bozdoğan
    Amaç: Bu çalışmanın amacı, badem, çörekotu, menengiç, çiya, hardal, acı kayısı çekirdeği, yerli susam, beyaz susam, teten, aspir, kanola, haşhaş, yer fıstığı ve tane hindistan cevizi tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilen sabit yağların yağ asidi kompozisyonlarını belirlemektir.Yöntem ve Bulgular: Bitkilerden sabit yağların ekstraksiyonunda saatte 5 kg ezme kapasitesine sahip tek kafa vidalı soğuk pres (Koçmaksan, İzmir, 1.5 kw, 220 volt) kullanılmıştır. Elde edilen yağlar, içindeki partiküllerden uzaklaştırmak için, filtre kâğıdı ile süzülerek 10 ml’lik kahverengi cam şişelere hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulup, -18°C’de analizlere kadar muhafaza edilmiştir. Çalışmada ele alınan bitkilerin sabit yağları, yağ asidi kompozisyonu bakımından değerlendirildiğinde, dokuz adet doymuş, altı adet tekli doymamış ve yedi adet çoklu doymamış yağ asidi içerdiği tespit edilmiştir. En yüksek toplam doymuş yağ asidi %84.78 oranı ile hindistan cevizi yağından elde edilmiştir. En yüksek toplam doymamış yağ asidi içeriği %91.19 oranı ile kanola yağından, en yüksek tekli doymamış yağ asidi içeriği %67.04 oranı ile acı kayısı çekirdeği yağından, en yüksek çoklu doymamış yağ asidi içeriği ise %69.76 oranı ile Haşhaş tohumlarından elde edilmiştir. Soğuk pres yöntemiyle yağları çıkarılan bitkilere ait P (çoklu doymamış yağ asitleri) /S (doymuş yağ asitleri) değerleri 0.02-10.43 arasında değişmektedir. Yağların en yüksek P/S değeri sırasıyla %10.35 ile kanola ve %9.96 ile acı kayısı çekirdeği yağından elde edilmiştir.Genel Yorum: Hindistan cevizi yağı P/S değeri bakımından Dünya Sağlık Örgüt (DSÖ) standartlarının altında kalarak direkt gıda olarak tüketilemez sınıfına girmektedir. İncelenen diğer soğuk pres yağların, dengeli bir yağ asitleri kompozisyonuna sahip olmasından dolayı gerek yemeklik yağ sanayi açığının kapatılması gerekse sağlık için yararları bakımından yemeklik olarak kullanılabilir yağlar arasında olabileceği sonucuna varılmıştır.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Sabit yağlar, yağ asidi kompozisyonlarına göre, yemeklik sıvı yağ, sabun, parfümeri ve diğer endüstri kolları gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, soğuk pres yöntemiyle elde edilen sabit yağların kimyasal değerlerini tek bir çalışmada birleştirerek, araştırmacılar için kolay veriye ulaşılması sağlanmaya çalışılmıştır.
  • [ N/A ]
    Öğe
    GC-MS ANALYSIS OF VOLATILE COMPONENTS OF SAFRANBOLU AND KIRIKHAN SAFFRON (CROCUS SATIVUS L.) PREPARED BY ULTRASONIC EXTRACTION
    (Parlar Scientific Publications (P S P), 2018) Asil, Hasan
    Extraction of the saffron (Crocus sativus L.) stigma grown in Kinkhan-Hatay and Karabilk-Safranbolu (which is the most common saffron farming area in Turkey) with methanol / ethyl acetate solvent mixture was carried out and volatile components of the saffron were detected by GC-MS (gas chromatography-mass spectroscopy) analysis. According to the obtained results, fifteen compounds were identified in Safranbolu Saffron stigma and fourteen components were detected for Kirikhan Saffron stigma. Some of these compounds including beta-Isophorone, alpha-Isophorone, 4-Ketoisophorone, Safranal (2,6,6-trimethyl-1,3-cyclohexadiene-1-carboxaldehyde), 2,4,4-trimethyl-3-carboxaldehyde-5 -hydroxy-2,5-cyc lohexadien-1-one, 2,4-bis(1,1-dimethylethyl)phenol, Nonadecane and tricosane have also been obtained in previous studies according to the literature. Some of compounds in Kirikhan Saffron stigmas including; 3-chlorophenylhydrazine, 2,2-dimethyl-3-(2-methyl-1propenyl)cyclopropanecarboxylic acid, 9,12-octadecadienoic acid, Bis-2-ethylhexyladipate, heneicosane, 1-eicosanol, heptacosane and hexacosane have been detected for the first time in a Saffron stigma according to the literature.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Hatay/Kırıkhan’da yetiştirilen safran (crocus sativus L.) stigmasının ekstraktının GC-MS analizi
    (2018) Göktürk, Ersen; Asil, Hasan
    Hatay/Kırıkhan’da yetiştirilen safran (Crocus sativus L.) stigmasının metanol/etil asetat karışımı ile ekstraksiyonu yapılmış ve safranın uçucu bileşenlerinin analizi GC-MS (gaz kromatografisi-kütle pektroskopisi) ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Safran stigmasında değişik yapılarda fitokimyasalların bulunduğu gözlenmiştir. Bu bileşenlerin bazıları literatürden elde edilen verilere göre, biyoaktif özelliklere ve birçok farmakolojik etkiye sahiptirler.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri
    (2021) Asil, Hasan; Tasgın, Selım
    Helichrysum türleri genel olarak ölümsüz, ölümsüz çiçek, ölmez çiçeği ve solgun çiçek olarak bilinir ve Anadolu’da çay olarak kullanılmaktadır. Ölmez çiçeğin fenolik bileşikleri koroner kalp hastalığı, inme ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara karşı koruma sağladığı ve Ölmez çiçeği uçucu yağları antioksidan maddeler, antiviral, antifungal, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikler içermektedir. Bu çalışmada, Helichrysum sanguinem bitkisi ülkemizde sadece Hatay’ın Altınözü ilçesinde bulunmakta olup bu bitkiye uygulanan ultrasonik ekstraksiyon metoduna göre 37 bileşen kayda değer bulunmuştur. Bulunan bileşenler 11 tanesi biyoaktivite özelliği içerirken, 9 tanesi farmakolojik -biyoaktivite ve 3 tane bileşen ise Drog – farmakolojik – biyoaktivite özelliği içermektedir. Helichrysum stoeches spp barellieri bitkisinin ultrasonik ekstraksiyon metoduna göre 19 bileşen kayda değer bulunmuştur. Bulunan bileşenler 2 tanesi biyoaktivite madde içerirken, 5 tanesi farmakolojik ve biyoaktivite madde ve 3 tane bileşen ise Drog – farmakolojik – biyoaktivite özelliği içermektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    INVESTIGATING THE IMPACT OF MICROBIAL PLANT ACTIVATOR TREATMENT AT DIFFERENT DOSAGES ON THE QUALITY CHARACTERISTICS OF SAFFRON GROWTH
    (Pakistan Botanical Soc, 2023) Asil, Hasan
    Activators are products applied to plants or soils to enhance plant productivity and regulate physiological processes. Recently, activators have been used for sustainable crop management. However, few studies have investigated the use of activators for medicinal and aromatic plants and saffron cultivation. Therefore, this study aims to examinexamine the impact of various amounts of Albit, microbial plant activator, on corm and leaf quality focusing on sustainable saffron cultivation. Two separate experiments were conducted to apply activators to corm and leaves, with four different doses (0, 2, 4, 8 mL) used in each application. The weight of the harvested corm indicated that the activator application to the corm was the most effective, resulting in 331.90 g. The highest yield was obtained with the corm x 8 mL treatment, which produced 342.97 g, and the application x treatment interaction, which made346.20 g. When assessing the effect of activator application on saffron pharmacological agents, the highest average amount of safranal was obtained in the corm application with a concentration of 717.68 ppm. Furthermore, further research is being conducted to develop additional methods for increasing plant resilience to drought stress, which is one of the significant impacts of global climate change. This study on microbial plant activators has revealed the performance components of saffron in dry conditions. In summary, the results of this study suggest that Albit application to corm and leaves has a positive effect on saffron growth and pharmacological properties, highlighting the potential of microbial plant activators for sustainable saffron cultivation. Further research is necessary to optimize the use of activators in different growth conditions and to explore their potential use in other medicinal and aromatic plants.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Saffron induces Apoptosis in Ovarian Cancer cell via MAPK and AKT/mTOR Pathways
    (Mattioli 1885, 2020) Okyay, Ayse Guler; Kaplan, Hafil Mabir; Asil, Hasan; Singirik, Ergin
    Study Objectives: Saffron and its main components have been shown to have anti-tumor and anticancer effects in animal studies and human cancer cell cultures. This study aimed to investigate the anti-cancer effects of saffron on human ovarian cancer cells. Methods: Powder of saffron was applied to the HO-8910 cell lines. Cell viability was determined. ELISA test is used to examine the activity of caspase-3 and expression of AIF, gadd153, grp78, caspase 3, bax, bcl-2, wee 1, which are apoptotic pathway's mediators. Active ERK (p-ERK), active INK (p-JNK) active AKT (p-AKT), and active mTOR (p-mTOR) were also analyzed by ELISA. Results: Saffron treatment reduced the viability of ovarian cancer cells. Saffron treatment increased activity of caspase 3 and expression of bax, wee 1, gadd153, grp78, and AIF and decreased bcl-2 which is anti-apoptotic protein. Saffron also decreased the activity of p-ERK, p-JNK, p-AKT, and p-mTOR in ovarian cancer cells. Conclusion: This study revealed that saffron has a beneficial effect on cancer treatment. Saffron may show a synergistic effect with various chemotherapeutics while directing the cancer cell to death. Crocetin, one of its active components, has shown a synergistic anti-cancer effect combined with cisplatin. Saffron induced apoptosis via ER stress, AKT/mTOR, and MAPK pathways in the ovarian cancer cell line.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim