Yazar "Avşar, Yahya Kemal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri(2008) Şekerden, Özel; Avşar, Yahya KemalBu çalışmanın amacı, Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, sütün rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası, titrasyon asitliği, yoğunluk ve pH’ın tespiti ve bunlar üzerine etkin çevresel faktörlerin araştırılmasıdır. Ilıkpınar Köyünde 5 işletmede 2004 Haziran-2005 Eylül periyodunda buzağılayan 53 manda ineğinden Haziran, Eylül, Aralık, Mart aylarında laktasyonlarının 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 ve 270±15 günlerinde olanlardan, sabah sağımlarında toplam 110 süt örneği toplanmıştır. Örnekler muhtelif süt özellikleri açısından analiz edilmiştir. Süt pıhtılaşma süresi, üre, protein ve yağ içerikleri sırasıyla Berridge, Fotometric, Formol Titrasyon ve Gerber metotları kullanılarak belirlenmiştir. Veriler şöyle sınıflandırılmıştır; Laktasyon dönemi: 30±15, 60±15 ve 90±15 gün: 1.; 120±15, 150±15 ve 180±15: 2.; 210±15, 240±15 ve 270±15: 3.; Verim ayı (örnek alma ayı): Haziran: 1, Eylül: 2, Aralık: 3, Mart: 4. İncelenen her özellik üzerine ayrı ayrı çevresel faktör etkileri variyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Günlük süt verimi; kül, yağ, TKM, protein, asitlik oranları; yoğunluk, pH, rennet pıhtılaşma süresi ve üre içerik ortalamaları sırası ile 2.6±1.42 lt., %0.47, %7.67, %17.55, %5.28, %0.17; 1.028, 6.61, 68.43 sn ve 3.78 mg/100ml olarak belirlenmiştir.Öğe Ayran: Microbiology and technology(CRC Press, 2016) Koçak, Celalettin; Avşar, Yahya Kemal[No abstract available]Öğe Beyaz Peynirden İzole Edilen Enterococcus faecium HZ’nin Aroma Üretme Kapasitesinin ve Beyaz Peynirde Starter Kültür Olarak Potansiyelinin Belirlenmesi(2019) Avşar, Yahya Kemal; Yıldırım, Zeliha; Öztürkoğlu, Şebnem BudakBu araştırmada Devlet Planlama Teşkilatı destekli bir projede kapsamında (2002K120270 nolu proje) Türkiye?de üretilen salamura Beyaz peynirlerinden izole edilen patojen olmayan, enterosin HZ üreten Enterococcus faecium HZ bakterisi kullanılmıştır. Proje kapsamında Enterococcus faecium HZ ile üretilen beyaz peynirlerin üç aylık olgunlaşma periyodunda genel bileşim, mikrobiyolojik ve uçucu bileşen analizleri yapılarak, aroma aktif bileşikleri üretme kapasitesi ve salamura peynirlerin aromasını zenginleştirmedeki katkısının olgunlaşma periyodu boyunca olfaktometrik teknikler ile ortaya konulmuştur. Böylece, ülkemizde ilk kez olarak enterosin üreten bir enterokok suşunun aromaya katkısı olfaktometrik teknikler ile belirlenmiştir. Sonuçlar, ticari laktik asit starter kültürü ve E. faecium HZ ile üretilen peynirlerin, sadece ticari starter kültür ile üretilen peynirlere nazaran daha fazla sayıda uçucu ve aromatik bileşen içerdiği, duyusal özelliklerinin daha yüksek ve kabul edilebilir olduğunu, mikrobiyolojik açıdan ise daha güvenli olduğunu göstermiştir.Öğe A comparative stud on the milk yield and milk composition of two different goat genotypes under the climate of the Eastern Mediterranean(2004) Keskin, Mahmut; Avşar, Yahya Kemal; Biçer, Osman; Güler, Mutlu BuketBu çalışmada, düşük süt verimi ve kısa laktasyon süresine sahip olan Kıl keçiye alternatif olarak Damaskus (Şam) keçileri ile Alman Alaca x Kıl keçi (G1) melezlerinin, Akdeniz şartlarındaki, laktasyon süt verimleri ve süt kompozisyonları karşılaştırılmıştır. Süt kontrolleri, 240 günlük laktasyon boyunca İCAR A4 metoduna göre 28 gün ara ile yapılmıştır. Laktasyonun 60. günündeki sütten kesimden sonra 28 gün ara ile süt örnekleri toplanmış ve süt bileşenlerinin tespiti için analiz edilmiştir. Sonuçlar iki ırkın süt verimi ve süt bileşenleri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olmadığını göstermiştir. Çalışmada, ortalama süt verimi, kuru madde, protein, yağ, laktoz ve kül içerikleri Şam keçileri ve melezler için sırası ile, 347,6 ± 19,05 ve 316,8 ± 35,61 it, 12,2 ± 0,16 ve 12,4 ± 0,28 (%), 3,5 ± 0,07 ve 3,4 ± 0,11 (%), 4,3 ± 0,12 ve 4,1 ± 0,23 (%), 3,6 ± 0,08 ve 4,2 ± 0,11 (%), 0,77 ± 0,02 ve 0,72 ± 0,03 (%), olarak saptanmıştır. Sonuç olarak Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde keçi sütü üretimini artırmak için hem Şam keçileri hem de melezler tavsiye edilebilir. Çünkü, çalışmada her iki ırkın süt verimleri de Kıl keçi için yapılmış olan literatür bildirişlerinden daha yüksek bulunmuştur.Öğe A comparative study on the production methods of ayran(2006) Koçak, Celalettin; Avşar, Yahya Kemal; Tamuçay, BalkırAyran is a traditional Turkish yoghurt beverage containing plain yoghurt, water and salt. It is produced commercially by two methods. The main difference between these two methods is the dilution of milk with water before incubation or the dilution of yoghurt with water after incubation of milk. The aim of this research was to reveal any differences between Ayran properties resulting from the different methods. The results indicated no significant differences between Ayran samples in terms of gross composition and consumer acceptance {P>0.05). However, dilution of yoghurt reduced the acetaidehyde content on day 7 and the number of Streptecoccus thermophilus on day 1 significantly (P<0.05) compared to those produced from diluted milk.Öğe Effect of pressurized carbon dioxide on the quality criteria of ayran(2008) Avşar, Yahya Kemal; Koçak, Celalettin; Tamuçay, BalkırThe effect of pressurized carbon dioxide (CO2) on the chemical, microbiological and sensory properties of Ayran was investigated. Bulk Ayran was filled into bottles, injected prior to capping with pressurized CO2 by a pilot injection system at 0.5 (A5), 1.0 (A10) and 1.5 (A15) MPa for one min, respectively, and kept at 5°C for seven days. Results indicated that the CO2 concentration had no significant effect on the gross composition; however, serum separation was less in A5 and A10 on day 7 than in control and A15 (P < 0,05). The number of Streptococcus thermophilus decreased significantly with increasing CO2 concentrations at the end of the storage (P<0.05), whereas the number of L delbrueckii ssp. bulgaricus did not change. Sensory properties of Ayran were adversely affected by the pressurized CO2 levels (P < 0.05).Öğe Effective environmental factors on milk composition, rennet coagulation time and urea content of in Anatolian buffaloes milk of Ili{dotless}kpi{dotless}nar village Hatay Province(2013) Şekerden, Özel; Avşar, Yahya KemalThe objectives of this study were to investigate determining environmental factors on composition, renneting time, urea concentration, acidity, density and pH of Anatolian Buffaloes milk. As a total of 115 milk samples from 53 cows that were calved in 2004 and 2005 in 8 units of Ili{dotless}kpi{dotless}nar Village were collected in morning milkings in June, September, December and March. The cows were on their lactation days 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 and 270±15. The milk samples were analysed for total dry matter, fat, protein, ash, density, pH, acidity, renneting time and urea content. Rennet coagulation time, urea, protein and fat contents were determined using Berridge, photometric, formol titration and Gerber methods, respectively. Data were classified as follows; lactation stages: 1 (30±15, 60±15, 90±15 days): 2 (120±15, 150±15, 180±15): 3 (210±15, 240±15, 270±15); calving year: 1 (2004), 2 (2005); calving season: 1 (January-May), 2 (September and October); month of samples collection: 1 (June), 2 (September), 3 (December), 4 (March); lactation order: 1 and 2: 1, 3 and 4: 2, 5 and 6: 3. Effects of environmental factors on each variable were investigated separately and analysed using analysis of variance. Production mount on all the characteristics; calving year and lactation stage on most of the characteristics; lactation order on fat and protein contents; unit and calving season on some of the characteristics were found to be effective significantly.Öğe Hatay ili süt sektöründe izlenebilirliğin mevcut durumu(2012) Tunca Sıkı, Hatice; Bostan Budak, Dilek; Avşar, Yahya KemalBu çalışmada, Hatay ilindeki süt işletmelerinde izlenebilirlikle ilgili mevcut durumun ortaya konması amaçlanmıştır. Yetmiş sekiz süt işletmesinden, 19’u çalışmadı¤ından ve 4’ü ankete katılmak istemediklerinden dolayı; 55 işletmede yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre, işletmelerden sadece 4’ü izlenebilirlik uyguladıklarını belirtmiştir. Gıda mühendisi çalıştıran işletmelerin di¤er işletmelerden izlenebilirlikle ilgili olarak bir adım daha önde oldu¤u gözlenmiştir. ‹şletmelerden %70.2’si izlenebilirli¤in gıda güvenli¤i ve kalitesini destekleyece¤i görüşündedir. ‹şletmelerde izlenebilirlik sisteminin kurulmasındaki engeller olarak; sistemin kurulmasının masraşı bulunması, önceliklerin di¤er eksikliklere verilmesi ve izlenebilirli¤in yasal zorunluluk oldu¤unun bilinmemesi olarak belirlenmiştir. ‹şletmelerin yarısından fazlası yetkin kuruluşlarca izlenebilirlikle ilgili e¤itim düzenlenmesi halinde çalışanlarının katılım sa¤layaca¤ını belirtmiştir. E¤itim talep edenlerin %50’si ise e¤itimin üniversitelerce verilmesi konusunda birleşmektedir. Çalışmaya katılan işletmelerin %93.4’ü yetkili kuruluşlardan konu ile ilgili olarak maddi destek beklentisi içerisindedir. Sonuç olarak, Hatay ilinde süt sektöründe izlenebilirlikle ilgili olarak bilgi yetersizli¤inin, işletmelerin maddi yetersizliklerinin ve e¤itim eksikli¤inin önde gelen problemler oldu¤u görülmektedir.Öğe Health attributes of yogurt and functional dairy products(CRC Press, 2016) Karagül-Yüceer, Yonca; Avşar, Yahya Kemal[No abstract available]Öğe Yaş üzüm boğma'sının aroma profilinin belirlenmesi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2018) Dede, Serkan; Avşar, Yahya KemalBu çalışmada Hatay yöresinde geleneksel olarak yaş üzümden üretilen Boğmanın laboratuvar koşullarında üretimi gerçekleştirilmiş ve son üründe uçucu bileşenleri ve aroma profili araştırılmıştır. Bu amaçla üretim,geleneksel yöntemler esas alınarak fermantasyon toprak küplerde (carra) ve distilasyon bakır düzeneklerde gerçekleştirilmiştir. Uçucu bileşenlerin belirlenmesinde gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GK-KS), aroma aktif bileşenlerin belirlenmesinde ve tanımlanmasında gaz kromatografisi-olfaktometri cihazları (GKO) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; boğmaların etil alkol miktarları, % 40-50 (v/v); yoğunlukları 0.9309-0.9498g/cm3; uçar asit miktarları 5.8-16.8mg/100mL mA arasında bulunmuştur. Örneklerde furfurala rastlanmazken; 43 uçucu bileşik (12 ester, 17 terpen, 4 yüksek alkol, 1 aldehit, 3 fenolik bileşen, 1 primer alkol, 1 keton ve tanımlaması yapılamayan 4 bileşik) olduğu saptanmıştır. GK-KS ile bunlardan 27’si tespit edilebilirken; koklama portunda, 26 aroma aktif bileşen tespit edilmiş ve bunların 18’i hem GK-KS ve GK-O de; 8’i ise sadece GK-O cihazında tespit edilmiştir.