Yazar "Bozkurt, Ahmet Sarper" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of dietary essential oils and/or humic acids on broiler performance, microbial population of intestinal content and antibody titres in the summer season(KAFKAS UNIVERSITY, 2009) Aksu, Taylan; Bozkurt, Ahmet SarperThis study was conducted to observe the effect of essantial oils and/or humic acids in broilers reared farm condition (without suitable techical equipment) during summer season. A total of two hundred male chicks broilers (Ross-308) aged one day were weighed and randomly allocated to five treatment groups each containing 40 chicks. Each grop was divided into four replicate. Chicks were assigned to the basal diet (CON) and the basal diet supplemented with 250 ppm antibiotic (ANTI), 1000 ppm essential oils (EO), 1500 ppm humic acids (H) and combination of same levels of EO plus humic acids (EO+H) diet until 42 days of age, respectively. The colony forming units (CFU) of Escherichia coli in the digesta of birds fed either the diet supplemented antibiotic and the diet supplemented with essential oils and/or humic acids were significantly lower than in those given control. However, inclusion of essential oil and/or humic acids increased the CFU of Lactobacilli compare to those antibiotic supplementing. Antibody titres against Newcastle Disease Virus (NDV) were tending to numerically increase in all supplemental diets. At the end of the experiment, essential oils and/or humic acids did not show favorable effect in animal performance. Supplements did not alter the carcass traits.Öğe Effect of Dietary Essential Oils and/or Humic Acids on Broiler Performance, Microbial Population of Intestinal Content and Antibody Titres in the Summer Season(Kafkas Univ, Veteriner Fakultesi Dergisi, 2009) Aksu, Taylan; Bozkurt, Ahmet SarperThis study was conducted to observe the effect of essantial oils and/or humic acids in broilers reared farm condition (without suitable techical equipment) during summer season. A total of two hundred male chicks broilers (Ross-308) aged one day were weighed and randomly allocated to five treatment groups each containing 40 chicks. Each grop was divided into four replicate. Chicks were assigned to the basal diet (CON) and the basal diet supplemented with 250 ppm antibiotic (ANTI), 1000 ppm essential oils (EO), 1500 ppm humic acids (H) and combination of same levels of EO plus humic acids (EO+H) diet until 42 days of age, respectively. The colony forming units (CFU) of Escherichia coli in the digesta of birds fed either the diet supplemented antibiotic and the diet supplemented with essential oils and/or humic acids were significantly lower than in those given control. However, inclusion of essential oil and/or humic acids increased the CFU of Lactobacilli compare to those antibiotic supplementing. Antibody titres against Newcastle Disease Virus (NDV) were tending to numerically increase in all supplemental diets. At the end of the experiment, essential oils and/or humic acids did not show favorable effect in animal performance. Supplements did not alter the carcass traits.Öğe Esansiyel yağ ve/veya humatın yüksek çevre sıcaklığında beslenen etçi piliçlerde performans ve karkas özelliklerine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2007) Bozkurt, Ahmet Sarper; Aksu, TaylanBu araştırmada, yüksek çevre sıcaklığında etçi piliç karma yemlerine katılan esansiyel yağ karışımı ve/veya humatın, besi performansı ve bazı karkas değerlerine etkilerinin, flavomycine göre karşılaştırılması amaçlandı. Araştırmada 200 adet Ross ırkı erkek ve dişi etlik piliç kullanıldı. Civcivler, her birinde 40 hayvan bulunan 4'er alt gruplu 5 gruba ayrıldı. Araştırmada kullanılan başlangıç ve bitirme yemlerine, 3'er günlük periyotlar halinde antibiyotik, esansiyel yağ karışımı (Fitococci) ve humat, sırası ile 250 g/ton, 1kg/ton ve 1.5 kg/ton miktarlarında katılarak; antibitokli grup (A), esansiyel yağ karışımlı grup (EY), humatlı grup (H) oluşturuldu. Ayrıca, esansiyel yağ ve humat karışımının sinerjik etkisinin belirlenmesi için de, bu katkıların tek başlarına kullanılan miktarları birlikte katılarak, esansiyel yağ + humat kombinasyonlu gruplar (EY+H) oluşturuldu. Araştırma sonunda dönemlere göre canlı ağırlık Kontrol, A, EY, EY+H ve H gruplarında sırasıyla, 1847.08, 1955.28, 1868.48, 1833.68 ve 1748.63 g olarak, antibiyotik katkılı grup lehinde istatistiksel olarak farklı bulundu (p<0.05). Gruplarda civciv başına yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları aynı sırayla; 3460.80, 1.92; 3379.25, 1.77; 3468.53, 1.91; 3327.05, 1.86 ve 3434.10, 2.02 olarak belirlendi. Karkas özellikleri bakımından gruplar arasında istatistiksel bir farklılık olmamakla beraber, antibiyotik katkılı grubun but (427.50g), kanat (162.33g) ve sırt-göğüs (574.00g) ağırlıklarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, yüksek çevre sıcaklığında antibiyotiklere alternatif olarak kullanılma potansiyelleri araştırılan esansiyel yağlar veya humatın etçi piliçlerde performans ve karkas değerlerinde iyileştirici bir etkisi görülmemiştir.