Yazar "Duru, Metin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı tıbbi ve aromatik bitki tozlarının farklı taşıyıcılarla kaplanması ile elde edilen yem katkılarının kanatlılarda verim ve metabolizma üzerine etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Duru, Metin; Şahin, AhmetÇalışmalar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Bu tez kapsamında üçü etlik civciv ve üçü yumurtacı tavuklarda olmak üzere toplam 6 adet deneme yürütülmüştür. Deneme 1'de kilogram yeme 0 (kontrol), 5 ve 10 g Çakşır (Ferula eleaochtris) kökü tozu % 50 bentonit (2.5 g bentonit (kontrol), 5 g çakşır+2.5 g bentonit, 10 g çakşır+5 g bentonit), % 50 selüloz (2.5 g selüloz (kontrol), 5 g çakşır+2.5 g selüloz, 10 g çakşır+5 g selüloz) ve % 10 pamuk yağı (0.5 g pamuk yağı (kontrol), 5 g çakşır+0.5 g pamuk yağı, 10 g çakşır+1 g pamuk yağı) ile; Deneme 2'de kilogram yeme 0 (kontrol), 1 ve 2 g Demir dikeni (Tribulus terrestris) bitki tozu % 50 bentonit (0.5 g bentonit (kontrol), 1 g demir dikeni tozu+0.5 g bentonit, 2 g demir dikeni tozu+1 g bentonit), % 50 selüloz (0.5 g selüloz (kontrol), 1 g demir dikeni tozu+0.5 g selüloz, 2 g demir dikeni tozu+1 g selüloz) ve % 10 pamuk yağı (0.1 g pamuk yağı (kontrol), 1 g demir dikeni tozu+0.1 g pamuk yağı, 2 g demir dikeni tozu+0.2 g pamuk yağı) ile kaplanarak etlik civciv yemlerine karıştırılarak büyüme performansı ve metabolizma üzerine olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneme 3 ve 4 sırasıyla aynı miktardaki bitki tozlarının aynı miktardaki kaplama materyalleri ile kaplanarak yumurta tavuk yemlerine karıştırılmasıyla yumurta tavuklarında verim performansı, yumurta kalite kriterleri ve metabolizma üzerine olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneme 5 ve 6' da ise, etlik piliçlerde ve yumurtacı tavuklarda erkek (5 ve 10 g/kg) ve dişi (5 ve 10 g/kg) Çakşır kökü tozunun birbirleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. İlk 4 denemede, her grupta 16 olmak üzere, 12 grupta toplam 192' şer erkek etlik civciv ve yumurtacı tavuk, deneme 5 ve 6' da ise her grupta 16 olmak üzere, 5 grupta toplam 80' er erkek etlik civciv ve yumurtacı tavuktan oluşmuştur.Deneme sonuçlarına göre; (1) etlik civcivlerin yemlerine kaplanmamış veya bentonit, selüloz ve yağla kaplanarak karıştırılan çakşır kökü tozu ve demir dikeni bitki tozu etlik civcivlerde büyüme performansını, karkas özelliklerini ve plazma metabolitlerini etkilememiştir (P>0.05). (2) Yumurta tavuklarının yemlerine kaplanmamış veya bentonit, selüloz ve yağ ile kaplanarak eklenen çakşır kökü tozu ve demir dikeni bitki tozu yumurta tavuklarında verim performansını, yumurta kalite özelliklerini, yumurta sarısı kolesterol düzeyini, kemik ve plazma metabolitlerini etkilememiştir (P>0.05).Denemelerde kullanılan Çakşır (Ferula eleaochtris) kökü ve Demir dikeni (Tribulus terrestris) bitki tozlarının etkili olmaması; (1) yeme ilave edilen bitki tozu dozlarının düşük olmasından ve/veya (2) kaplanan bitki tozlarının vücutta kaplama materyalinden ayrılamayıp dışkı ile dışarı atılmış olmasından ve/veya (3) herhangi bir ekstraksiyon yönteminden geçirilmeden yeme ilave edilmesinden kaynaklanabilir.Öğe Çakşır (Ferula aleaochytris) kökü tozunun bronz hindilerde yumurta verim ve bazı yumurta verim özelliklerine etkileri(2004) Çopur, Gülşen; Duru, Metin; Şahin, Ahmet; Canoğulları, SibelBu çalışmada bitkisel östrojen içerikli çakşır {Ferula eleaochytris) bitki kökü tozunun Amerikan Bronz hindilerin yumurta ve bazı yumurta verim özellikleri ve kuluçka parametresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede 43 haftalık yaşta 92 adet dişi hindi kullanılmıştır. Araştırmada, kontrol grubu hindiler (46 adet) % 14 HP, 2900 kcal ME/kg enerji içeren damızlık hindi yemi ile deneme grubu hindiler ise aynı yeme % 5 oranında çakşır kökü ilave edilerek 6 hafta boyunca beslenmişlerdir. Yumurta verim kontrolü çakşır uygulamasının 8. gününden itibaren yapılmıştır. Deneme ve kontrol grubuna ait 10'ar olmak üzere haftalık 20, 4 hafta boyunca toplam 80 adet yumurta, yumurta ağırlığı, san ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı bakımından test edilmiştir. Tavuk-kümes (hen-housed) yumurta verimi deneme grubunda % 41.80, kontrol grubunda ise % 36.46 olarak bulunmuştur. Kontrol ve çakşır gruplarında yumurta ağırlığı ve kabuk kalınlığı bakımından gruplar arasmda farklılık önemsiz iken (P>0.05), şekil indeksi ve sarı ağırlığı bakımından gruplar arasmda önemli farklılık bulunmuştur (P<0.05). Günlük yem tüketimi deneme ve kontrol gruplarmda sırayla 278.97 ve 285.71 g/hayvan/gün olarak tespit edilmiştir. Çıkış gücü çakşır grubunda % 58.90, kontrol grubunda ise % 57.14 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak çakşır (Ferula eleaochytris) yumurta verimi üzerindeki etkisi yumurtalıklarda fazladan yumurta sarısı hücresinin oluşturulması şeklinde zamana bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir.Öğe Effect of Harvesting Time on Yield, Composition and Forage Quality of Some Forage Sorghum Cultivars(Friends Science Publ, 2012) Atis, Ibrahim; Konuskan, Omer; Duru, Metin; Gozubenli, Huseyin; Yilmaz, SabanForage sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) is one of the most important fresh fodder and silage sourdein the world, and its quality and yield are difectly related in the harvesting time. In this study, four forage sorghum cultivars (Sorghum bicolor (L.) Moench) were compared to determine effects of delayed harvesting time on the changes in yield and forage quality. Field experiments were conducted during the 2010 and 2011 growing seasons. Four forage sorghum cultivars (Early Sumac, Leotti, Nes, Rox) were harvested at four different growing stages (panicle emergence stage (PE), milky stage (MS), dough stage (DS) and physiologic maturity stage (PM)). Dry matter, fresh forage yield, plant height, dry matter content, panicle proportion, protein yield, lignin content and relative feed value (RFV) tended to increase with advanced plant maturity, while leaf proportion, protein content, neutral detergent fiber content (NDF), acid detergent fiber content (ADF), cellulose content and hemicellulose content tended to decrease. Dry matter contents of all sorghum cultivars harvested during the PE and MS. stages were below 247 g kg(-1). Among whole plant organs, stem proportion was higher than those of leaf and panicle proportions. Mean dry matter yields of cultivars were ranged from 18.75 t ha(-1) to 20.15 t ha(-1). These findings have shown that suitable harvesting time of forage sorghum is PM stage for high yield and fodder quality, but it may be harvested at DS stage due to increasing lignin content. None of these sorghum cultivars should be harvested before DS stage for ensilage due to low dry matter content. Nes can be preferred because of the high forage and protein yield. 2012 Friends Science PublishersÖğe Effect of Seed Powder of a Herbal Legume Fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.) on Growth Performance, Body Components, Digestive Parts, and Blood Parameters of Broiler Chicks(Zoological Soc Pakistan, 2013) Duru, Metin; Erdogan, Zeynep; Duru, Asuman; Kucukgul, Altug; Duzguner, Vesile; Kaya, D. Alpaslan; Sahin, AhmetThe aim of this study was to investigate the effects of dietary Trigonella foenum-graceum L. seed powder (TFGSP) on growth performance, blood glucose, protein and lipid profile of broilers (Ross-308). One hundred ninety two, 1-d old mixed sex broiler chicks were allocated to 5 dietary treatments in which 0, 5, 10, 20 and 40 g TFGSP doses per kg commercial broiler diet were added for a period of 42 days. The results showed that body weight and the breast weight decreased after TFGSP treatment compared to control (P<0.05). Feed intake decreased after 5 g TFGSP treatment while 40 g TFGSP treatment decreased feed efficiency and leg weight compared to control (P<0.01). There was no significant difference in weights of digestive system parts, except duodenum weight and lipid oxidation between control and treatment groups. A 20 g TFGSP treatment enhanced blood glucose level (P<0.01), but decreased triglyceride level (P<0.01) compared to control. At 40 g TFGSP the blood cholesterol decreased (P<0.05) but LDL level increased compared to control (P<0.01). In conclusion, TFGSP addition to broiler diet decreased appetite and, consequently, reduced growth performance, more likely, attributting to the enhanced blood glucose level.Öğe Effects of dietary puncture vine (tribulus terrestris) powder in different carriers on growth performance, carcass characteristics and blood parameters of broiler chicks(2012) Duru, Metin; Şahin, AhmetBu deneme demir dikeni (Tribulus terrestris) bitki tozunun bentonit, selüloz ve pamuk yağı ile taşınmasının etlik civcivlerde büyüme performansı, karkas özellikleri, TBA (tiyobarbütürik asit) değerleri ve kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Benzer ağırlıklara sahip 12 gruptan oluşan, her bir hayvanın bir alt grubu oluşturduğu her grupta 16 olmak üzere toplamda 192 adet günlük erkek etlik civciv kullanılmıştır. Denemedeki etlik civcivlerin her kg yemlerine 6 hafta boyunca 0 (kontrol); 1 g TT; 2 g TT; 0.1 g pamuk yağı; 0.5 g selüloz; 0.5 g bentonit; 1 g TT ile 0.1 g pamuk yağı; 2 g TT ile 0.2 g pamuk yağı; 1 g TT ile 0.5 g selüloz; 2 g TT ile 1 g selüloz; 1 g TT ile 0.5 g bentonit ve 2 g TT ile 1 g bentonit eklenmiştir. Çalışma sonunda, abdominal yağ hariç diğer saptanan parametreler (büyüme performansı, vücut parçaları, TBA değeri ve kan parametreleri) bakımından kontrol ile diğer gruplar arasında herhangi bir önemli farklılığa rastlanmamıştır (P>0.05). Abdominal yağ ağırlığı bakımından kontrol (26.4 g) grubuna göre sadece bentonit (30.5 g), bentonit ile birlikte 1 g demir dikeni (31.0 g) ve selüloz ile birlikte 1 g demir dikeni (31.4 g) grupları daha yüksek değerler vermişlerdir (P<0.01). Sonuç olarak, demir dikeni, yem katkı maddesi olarak farklı ekstraksiyon yöntemlerinin, kaplama metotlarının, dozlarının ve taşıyıcılarlarının denendiği çalışmalara ihtiyaç vardır.Öğe Effects of Dietary Strawberry (Fragaria x ananassa) Leaf Powder on Growth Performance, Body Components and Digestive System of Broiler Chicks(Friends Science Publ, 2012) Duru, MetinThe purpose of this study was to determine, the effects of dry strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) leaves (SL) powder on growth performance, mortality rate and body components of broiler chicks. In total, 144 mixed sex male and female broiler chicks (1-d old) were used and divided into four treatment groups; 0 (control), 5, 10 and 20 g SL were added to per kg basal diet. Body weight and feed intake were recorded weekly and daily gain and feed conversion ratio were calculated weekly. Forty two days old broiler chick were humanly slaughtered to determine the possible changes in daily gain, body components and morphological changes in digestive parts. The results showed that SL had no effect on growth performance, body components and digestive parts in broiler chicks (P>0.05) with respect to any beneficial and detrimental effects, suggesting that SL powders can be used in broiler diets. (c) 2012 Friends Science PublishersÖğe Effects of Different Levels of Malic Acid on the Some Quality and Micro Flora of Vetch (Vicia sativa L.) Silage(Medwell Online, 2012) Elmali, Dilek Aksu; Duru, MetinThe aim of this study was to explore the usability of different levels of malic acid as a vetch (Vicia sativa L.) additive. Vetch was used in this trial as the silage material. Groups with five repetitions which contained different levels of malic acid, i.e., 0-5 g kg(-1) (M0-M5, respectively) were formed vetches cut in a mean length of 1.5-2 cm were ensiled in jars of approximately 1 L which let merely gas out. Physical, chemical and microbiological analyses were conducted on the silage which was opened on the 120th day after it was ensiled. During physical analyses, only the group which had been added 5 g kg(-1) of malic acid was evaluated to have obtained the full score in each parameter, namely in smell, outer view and color. With the addition of malic acid, significant increases in dry matter, crude protein and nitrogen free extract values were observed (p<0.001) in groups M3-M5 while the same groups showed reduction in crude fiber and crude ash values (p<0.001). Lactic acid bacteria count was found to be below the detection limit in the control group while it was found to be above the detection limit in the groups which were added malic acid. Furthermore, the existence of mould was confirmed in the control group. In conclusion, it was evaluated that chemical, physical and microbiological qualities could increase with the addition of malic acid to the vetch silage.Öğe Effects of plant maturity stage on silage quality of some silage sorghum cultivars(Wfl Publ, 2013) Atis, Ibrahim; Duru, Metin; Konuskan, Omer; Gozubenli, HuseyinThe present study was conducted to investigate the ensilage properties of sorghum cultivars at different harvesting times. To achieve this aim, four silage sorghum cultivars (cv. Early Sumac, Leotti, Nes and Rox) were harvested at four different growing stages (panicle emergence stage (PE), milky stage (MS), dough stage (DS) and physiologic maturity stage (PM)). For four cultivars and four harvesting times, sorghum forage ensiled for total 16 silage samples with 3 replications. At the end of a 60-days period of silage, silage samples were opened. Dry matter content, crude lipid content, lignin content and flieg point tended to increase with advanced plant maturity, while CO2 production, neutral detergent fiber content (NDF), acid detergent fiber content (ADF), cellulose content and hemicellulose content tended to decrease. The pH values of sorghum silages were not significantly influenced by harvest time. Also, dry matter content, flieg point, crude lipid content, NDF, ADF, lignin, cellulose and hemicellulose content were significantly influenced by cultivars. These findings showed that suitable harvesting time of forage sorghum is a PM stage for suitable ensilage and among four cultivars, cv. Nes can be preferred because of the high dry matter content, high flieg point and low CO2 production.Öğe Effects of Tribulus terrestris (Puncture vine) supplementation on performance and digestive system of broiler chicks(2010) Şahin, Ahmet; Duru, MetinThe purpose of this study was to determine the possible effects of the herbal preparation Tribulus terrestris (TT) extract on muscle building (increase in breast and legs weight) in broiler chicks. One hundred eighty broiler chicks were assigned to three treatment groups; control, 180 ppm TT and 360 ppm TT extract. Body weight, body gain and dietary intake were determined weekly for 6 weeks. Control diet included 234 g crude protein (CP) and 3141 kcal ME (grower) per kg diet during 1-21 days of age and 204 g CP with 3199 kcal ME (finisher) per kg diet for 22-42 days of age. Growth performance, muscle building (increase in breast and legs weights) and digestive system parts were determined. TT extract did not affect growth performance and muscle building but decreased ileum + jejunum and empty gut weights (P<0.05). In conclusion, the present results showed that Tribulus terrestris had no effect on growth or muscle building. This may be TT extract do not work in birds as do in human subjects, and more likely, the physiological differences between human and bird.Öğe Feeding behaviour of Awassi sheep and Shami (Damascus) goats(2005) Keskin, Mahmut; Şahin, Ahmet; Biçer, Osman; Gül, Sabri; Kaya, Şerafettin; Sarı, Ayhan; Duru, MetinBu çalışma bireysel olarak barındırılan ve tek tip yem karması tüketen, l yaşlı, erkek İvesi koyunu ve Şam (Damaskus) keçilerinin yemleme davranışlarının belirlenmesi için yapılmıştır. Deneme hayvanları 2503 Kcal ME ve 155 g ham protein $kg^{-1}$ içeren yoğun yemden sınırsız yemleme sistemi ile tüketmişlerdir. Hayvanlar 100 x 120 x 120 cm ağaç bölmelerde, doğal gün ışığında ve 11-18 °C çevre sıcaklığında bireysel olarak tutulmuştur ve her hayvan bir tekerrür oluşturmuştur. Haftada iki gün, günlük yem değişiminin yapıldığı saat 12.00'den itibaren başlanan davranış gözlemleri, saat 12.00, 16.00, 20.00, 24.00, 04.00 ve 08.00'de 5 dakikada bir tekrarlanarak hayvanların gözlenmesi şeklinde yapılmıştır. Bu gözlemlerde kayıt edilen davranış özellikleri yem yeme, geviş getirme, su içme, yürüme, ayakta durma, oyun, dinlenme ve diğerleridir. Bu davranışlar koyun ve keçi için, aynı sıra ile ve yüzde olarak 24,6 ve 26,6; 17,6 ve 16,6; 3,9 ve 2,7 (P < 0,01); 20,3 ve 23,9 (P < 0,01); 29,1 ve 21,8 (P < 0,01); 2,4 ve 4,6 (P < 0,01) bulunmuştur. Sonuç olarak, keçilerin koyunlara göre daha az su içme ve ayakta durma, daha fazla oyun ve dinlenme davranışı gösterdiği, yem yeme ve geviş getirme bakımından ise iki tür arasında önemli bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir.Öğe Kanatlılarda sıcaklık stresinin yönetilmesinde besleme açısından alınacak önlemler(2004) Arslan, Asuman; Duru, MetinKanatlılar sıcak kanlı hayvanlar olup vücut fonksiyonlarının devamlılığı için sabit bir vücut sıcaklılığına ihtiyaç duyarlar. Kanatlılar çevre sıcaklığındaki değişikliğe göre vücut sıcaklıklarını ayarlayabilirler. Kanatlılarda sıcaklık stresinin büyüme ve üremeyi olumsuz yönde etkilediğine dair bir çok bilgi literatürde vardır. Bu sebeple kanatlı üreticileri sıcaklık stresinin negatif etkisini elemine etmek için modernize edilmiş kümesler ile yem katkı maddeleri kullarrmaktadırlar. Sonuç olarak, kanatlı üreticileri sıcaklık stresinin olumsuz etkilerim elemine etmek için kümes dizaynındaki son teknolojileri, hayvanların sıcaklık stresi ile değişen besin madde gereksinimlerini dikkate alarak, takip etmeli ve buna göre yem formülasyonu ve yemleme sisteminde gerekli değişiklikleri yapmalıdır.Öğe Türkiye'de sağlıklı ve güvenli hayvansal üretimin gerekliliği(2004) Duru, Metin; Şahin, AhmetGünümüzde uygulanmakta olan hayvansal üretim sistemleri ile hayvanların sağlık problemleri arasındaki ilişkiye Deli Dana hastalığı (Bovine Spongiform Encephalopathy: BSE) önemli bir örnektir. Deli Dana hastalığı, büyükbaş hayvanların mezbaha yan ürünleri ile beslenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu hastalıktan dolayı onlarca kişi hayatını kayıp etmiştir. Bu hastalığa yakalanan hayvanların imhasından dolayı ürün kaybı ve maddi zarar meydana gelmiştir. Yine hayvan yan ürünleri ile yapılan besleme sonucu, salmonella gibi hastalıklar ortaya çıkmıştır. Araştırmalara göre; hayvansal üretimde kullanılan bazı hormonların insan ve hayvanlarda kanser oluşturabileceği tespit edilmiştir. Hayvancılıkta büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotiklerin kullanımında da> bazı belirsizlikler mevcuttur. Ayrıca hayvanların yem kaynağının genetik olarak değiştirilmiş bitkilerden sağlanmasının zararlı olabileceği yönünde düşünceler mevcuttur. Entansif hayvancılıkta hayvan refahına yeterli özenin gösterilmemesine bağlı olarak; hayvanlarda tırnak, ayak rahatsızlıkları ve mastitis gibi bazı hastalıklar şekillenmektedir. Bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların hayvansal ürünlerde birikimi söz konusudur. Bu birikinti ise insan sağlığını tehdit etmektedir. Entansif hayvancılığın dezavantajları; Zooteknistleri sağlıklı ve güvenli hayvansal üretime doğru yönlendirmektedir. Üstelik, Türkiye'de yaşayan insanların da, en az diğer ülkelerde yaşayan insanlar kadar güvenli ve sağlıklı hayvansal ürünlerle beslenme hakkı vardır.Öğe Use of oregano (Origanum onites L.) essential oil as hatching egg disinfectant(Academic Journals, 2010) Copur, Gulsen; Arslan, Mehmet; Duru, Metin; Baylan, Mikail; Canogullari, Sibel; Aksan, EmineThis study was carried out to determine whether oregano (Origanum onites) essential oil works as a disinfectant for hatching egg obtained from broiler breeder flock. Oregano essential oil was applied at two doses 0.55 and 0.75 mu l/cm(3) and two exposure times, 3 and 6 h. The formaldehyde treated eggs were used as positive control and untreated eggs used as negative control. After chemical analysis, the main constituents of oregano essential oil were carvacrol, linalool, para-cymene and y-terpinene. The lowest microbial counts on eggs were obtained from oregano essential oil. Microbial inhibition increased with the increasing essential oil concentrations. Essential oil exposure times had no significant effects on microbial counts. Essential oil fumigation lowered middle embryonic mortality and discarded chick rate, but increased early and late embryonic mortalities compared to formaldehyde treatment. Essential oil doses significantly affected late embryonic mortality, discarded chicks rate, contamination rate, hatchability of fertile egg, body weight at 21 and 42 days, body weight gain and total feed consumption. But, early and middle embryonic mortality were not significantly affected by treatments. These results imply that oregano essential oil had great potential for hatching egg disinfectant and it could be used as natural egg disinfectant.Öğe Yohimbe bark (Pausinystalia Yohimbe) ve demir dikeni (Tribulus terrestris) ekstratlarının etlik civcivlerde büyüme performansı ve vücut bileşimi üzerine olası anabolik etkilerinin araştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2005) Duru, Metin; Şahin, AhmetIII ÖZET YOHİMBE BARK {Pausinystalia yohimbe) VE DEMİR DİKENİ {Tribtdus terrestris) EKSTRATLARININ ETLİK CİVCİVLERDE BÜYÜME PERFORMANSI VE VÜCUT BİLEŞİMİ ÜZERİNE OLASI ANABOLİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Selam Hayvancılık İşletmesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Yohimbe bark ve Demir dikeni ekstratlarının etlik civcivlerin büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine olası anabolik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak; ticari olarak sağlanan 1 günlük yaştaki karışık cinsiyette 357 adet Ross 308 civcivleri kullanılmıştır. Denemede, civcivler 1 kontrol ve 6 deneme grubu (60 ppm Yohimbe bark, 120 ppm Yohimbe bark, 60 ppm Demir dikeni, 120 ppm Demir dikeni, 5 ppm testosteron ve 10 ppm testosteron katkılarının etlik civciv başlangıç yemine eklenmesiyle oluşturulan) olmak üzere eşit sayıda ve canlı ağırlık üniformitesi dikkate alınarak 7 grup oluşturulmuştur. Her grup 51 civcivden oluşmuş ve kendi arasında her birinde 17 civciv olan 3 tekerrüre ayrılmıştır. Yeme ilaveler, 21. günde tüm deneme hayvanlarından çekilmiş ve tüm deneme civcivlerine deneme sonuna kadar (41.güne kadar) bitirme yemi sunulmuştur. Deneme boyunca yem ve su hayvanlara serbest olarak sağlanmıştır. Karkas özelliklerinin ve vücut kompozisyonu tespiti için her iki kesim döneminde (21. gün ve 41. gün) 84' er adet civciv kesilmiştir. Yohimbe bark ve Demir dikeni ekstradan broyler civcivlerin, büyüme performansım, karkas özelliklerini ve vücut kompozisyonunu her iki kesim döneminde de etkilememiştir (P>0.05). Sadece yemden yararlanmada, 120 ppm Yohimbe bark grubunda 0.06 (1.58)' lık ve karkas randımanında kontrol grubuna (1.52; %70) göre %1 (%71)' lik yüksek değerler görülmüştür (PO.05). Ayrıca; 120 ppm Yohimbe bark ekstratının kullanıldığı dönemde, karkas erindeki ham kül içeriği %0.19 oranında düşmüştür (P<0.05). 120 ppm Yohimbe barkın kullanıldığı dönemde karkas erindeki protein miktarı etkilenmemesine rağmen (P>0.05) yohimbe barkın başlangıç yeminden çekilmesi ile karkas etindeki protein birikimi düşmüştür (PO.01). Diğer bir çapraz etki, 120 ppm Demir dikeni uygulanan civcivlerdeki göğüs ağırlığında görülmüştür. 120 ppm Demir Dikeni ekstratının denendiği periyotta (1-21. günler) göğüs ağırlığı etkilenmezken (P>0.05), bu ekstraktm yemden çekilmesi ile etlik civcivlerin göğüs ağırlığı kontrol grubuna göre yaklaşık 66 gr azalmıştır (PO.05). Ayrıca, 120 ppm Demir dikeni ekstraktının yemden çekilmesiyle kontrol grubuna göre yağ birikimi %1 oranında artmıştır (PO.05). 10 ppm testosteron hormonu, kontrol grubuna göre 21. gün vücut ağırlığım düşürmüştür (PO.05). 10 ppm testosteron hormonu, 21. günde kontrol grubuna göre civciv basma tüylenmeyi 2.8 gr arttırmıştır (PO.05). Yine testosteron hormonu 21. günde karkas etindeki protein oranım azaltmış, yağ oranını arttırmıştır (PO.05). Bu sonuçlar göstermiştir ki, testosteron hormonu bu denemede kullanılan broiler civcivler için anabolik değildir. Buna ek olarak; bitkisel ekstratlar, Yohimbe bark ve Demir dikeni en azından broyler civcivlerin büyüme performansım düşürmemiş fakat bunların daha yüksek dozları civcivlerin protein metabolizmaları üzerine etkilerim test etmek için maliyetleri göz önüne alınarak denenmelidir. 2005, 62 sayfa