Yazar "Ertürk, Elif" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Changes in some quality parameters of the perfect delight nectarine cultivar during cold storage and shelf life(2006) Çelik, Murat; Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk, ElifBu çalışmanın amacı, Mersin (Yenice/Tarsus) yöresinde yetiştirilen Perfect Delight nektarin çeşidinin soğukta muhafaza süresi ve raf ömrünün belirlenmesidir. Meyveler, 0 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 8 hafta süreyle depolanmıştır. Raf ömrünü belirlemek için depolama sırasında her hafta soğuk hava deposundan 3 yinelemeli olarak çıkartılan meyveler 20 °C sıcaklık ve %65-70 oransal nem koşullarında 2, 4 ve 6 gün bekletilmişlerdir. Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve raf ömrü koşullarında bekletme sırasında 2 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı (%), meyve kabuk ve et rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (N), SÇKM (%), titre edilebilir asit (g malik asit/100 mi) içeriklerinde meydana gelen değişimler, üşüme zararı ve çürümeler saptanmıştır. 8 haftalık soğukta muhafaza süresince meyvelerde %4-6 oranında ağırlık kaybı meydana gelmiş, ancak buruşmalar gözlenmemiştir. Meyve eti sertliği azalmış ancak, 8 haftalık muhafaza sonunda 20 N civarında olmuştur. Perfect Delight nektarin çeşidinin 0 °C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip depo koşullarında 4-6 hafta depolanabileceği ve depolamadan sonra 2 gün içinde tüketilmesi gerektiği saptanmıştır.Öğe Fuyu ve Harbiye Trabzon hurması çeşitlerinde kalite kayıpları ve önleme yolları(2006) Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk, Elif; Toplu, Celil; Kaplankıran, Mustafa; Yıldız, ErcanBu araştırma, Hatay ili Dörtyol ilçesindeki Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Bahçesinde yetiştiriciliği yapılan Fuyu ve Harbiye Trabzon hurması çeşitleriyle yürütülmüştür. Meyvelerde görülen kalite kayıpları daha çok derim öncesi ve özellikle derim sırasında olduğundan, bu kayıpların önlenmesi için öncelikle bunların belirlenmesi ve miktarlarının saptanması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Fuyu ve Harbiye çeşitlerinde kalite kayıplarının belirlenmesi ve önleme yollarının saptanmasıdır. Trabzon hurmalarında, derim öncesi yapılan kültürel işlemlerden kaynaklanan kalite kayıpları ile derim ve derimden sonra ürünlerin taşınması sırasında meydana gelen zararlanmalar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, derim öncesinde görülen önemli kayıplar güneş yanıklığı ve dal sürtmesi olurken, derim sırasındaki önemli kayıplar ise ezik, yara ve berelerdir. Harbiye çeşidinin ekstra ve 1. kalite meyve oranları ile pazarlanabilir meyve oranları (%86.00) Fuyu çeşidinden (%83.34) daha fazla olmuştur.Öğe Growth, yield, and Quality of sweet potato (İpomoea batatas (L.) Lam.) cultivars in the southeastern Anatolian and East Mediterranean regions of Turkey(2007) Çalışkan, Mehmet Emin; Sögüt, Tahsin; Boydak, Erkan; Ertürk, Elif; Arıoğlu, Halil HalisÖzet: Bu çalışma, tatlıpatates bitkisinin Türkiye'nin farklı bölgelerine adaptasyon potansiyelinin belirlenmesi amacıyla 2000 ve 2001 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı kökene sahip dokuz introdüksiyon çeşidi ve iki yerel çeşit, ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesini temsil eden Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri ile Akdeniz bölgesini temsil eden Adana ve Hatay illeri olmak üzere dört farklı lokasyonda denemeye alınmışlardır. Çeşitlerin pir ve depo-kök büyümeleri yetişme dönemi boyunca aylık aralıklarla takip edilmiştir. Yetişme dönemi sonunda yapılan hasatta ise farklı irilik sınıfları ve toplam depo-kök verimleri ile bazı kalite özellikleri tespit edilmiştir. Çeşitlerin pir ve depo kök büyümeleri lokasyon ve yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte, tüm çeşitler bütün lokasyonlarda dikimden sonraki 90 ile 120. günler arasında hızlı bir büyüme göstermişlerdir. Çeşitlerde depo-kök oluşumu tüm lokasyonlarda dikimden sonraki 30 ile 60. günler arasında olmuştur. Toplam depo-kök verimi çeşitlere, lokasyonlara ve yıllara bağlı olarak 6.72 1 ile 112.601 ha" arasında değişim göstermiş ve introdüksiyon çeşitleri yerel çeşitlere göre daha yüksek verim vermişlerdir. Denemeye alınan çeşitler, tüm lokasyonlarda kuru madde oranı, alkolde çözülemeyen katılar oranı, protein oranı ve toplam karotenoid içeriği gibi kalite özellikleri açısından önemli farklılıklar göstermişlerdir. Sonuç olarak bu çalışma, tatlıpatatesin Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerine adapte olabileceğini ve bu bölgelerde yüksek verim değerleri elde edilebileceğini göstermiştir.Öğe Hatay'da bahçe ürünleri taşımacılığının durumu ve sorunları(2002) Ertürk, Elif; Özdemir, Ahmet Erhan; Turacı, Mustafa; Şahin, NilayHatay ilinin., Antakya merkez, İskenderun, Reyhanlı ilçelerinde Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin" (UND) bünyesinde, faaliyet gösteren 84 taşımacılık işletmesiyle yapılan anketlerin değerlendirildiği bu araştırmada, meyve ve sebze taşımacılığı sektörünün yapısı ve sorunları incelenmiş, çöztîfti önerileri sunulmuştur. Araştırma anketleri 2000 yılı Ekim ile 2001 yılı Haziran ayları arasında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre anketimize yanıt veren işletmelerden %74,'8'i meyve ve sebze taşımacılığı yaparken, %25,1'i meyve ve sebze taşımacılığı yapmamaktadır. Hatay ilinde bulunan işletmelerin %93,6'sı yurt dışına, %6,4'ü ise hem yurt dışına hem de yurt içine taşımacılık yapmaktadır.Öğe Interdonato limon ve Ruby Red altıntop çeşitlerinde derim sonrası analizlerde görülen kayıpların saptanması(2003) Temizyürek, Fatma; Büyükaşık, Gülşen; Özdemir, Ahmet Erhan; Ertürk, ElifDerileri meyvelerin değişik sebeplerle analizleri hemen yapılamamaktadır. Bu durumlarda meyveler bir süre bekletilmekte olup, çoğu zaman bekletme koşullan uygun olmamaktadır. İnterdonato limon ve Ruby Red altıntop çeşitleri Hatay ili Samandağ ilçesinde bir üretici bahçesinden derilmiştir. Her iki çeşide ait meyveler derimden hemen sonra analizleri yapıldıktan sonra 4°C ve 20°C civarındaki oda koşullarında meyve ve meyve suyu olarak 1 hafta bekletilmiştir. Bu sırada derimden 3 saat, 6 saat, 12 saat, 1 gün, 2 gün 3 gün ve 7 gün sonra olmak üzere ağırlık kaybı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde (%), pH, asitlik (g sitrik asit / 100 mi meyve suyu), usare miktarı (%) ve C vitamini [mg askorbik asit/l00 mi usare (L-askorbik asit)] analizleri yapılmıştır.