Yazar "Faruk, Seyfeddin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Mersin ilinde yetiştirilen muz meyvelerinde hasat sonrasında görülen fungal hastalık etmenlerinin belirlenmesi(2021) Faruk, Seyfeddin; Soylu, SonerAmaç: Bu çalışma, 2013-2014 yıllarında Mersin ilinin Bozyazı, Anamur, Erdemli gibi önemli muz üretiminin yapıldığı ilçelerindeki paketleme evlerinden alınan muz meyvelerinde hasat sonrası yaygın fungal hastalık etmenlerinin izolasyonu ve tanılaması amacıyla yapılmıştır.Yöntem ve Bulgular: Mersin ilinin farklı ilçelerindeki depo ve paketleme evlerine 2013 ve 2014 muz yetiştirme sezonlarında yapılan surveylerde hastalıklı/şüpheli muz meyve örnekleri alınmıştır. Muz meyveleri üzerinde derim sonrası ortaya çıkan fungal hastalık etmenleri meyvelerden izole edilmiş ve morfolojik yapılarına göre tanılanmıştır. İzolasyonlar sonucu hastalık belirtisi gösteren 197 farklı hastalıklı meyveden toplam 238 fungal izolatı elde edilmiştir. Taç çürüklüğü hastalık belirtisi gösteren meyvelerden en fazla Fusarium spp (%21.8) izole edilmiş olup, bu türleri sırası ile Fusarium verticillioides (% 13.4), F. oxysporum (% 10.5), F. proliferatum (% 9.7) ve Thielaviopsis paradoxa (% 2.5) izlemiştir. Meyve uç çürüklüğü belirtisi gösteren meyvelerden Fusarium spp. (%7.6), Musicillium theobromae (%2.9) ve Deightoniella torulosa (%1.7) hastalık etmenleri izole edilmiştir. Meyvelerin merkez kısmında siyah iç çürüklük belirtilerine ise F. verticillioides’in (%4.2) neden olduğu belirlenmiştir. Alternaria alternata (%10.9), Penicillium spp. (%8.8), Aspergillus niger (%4.6) ve Cladosporium cladosporioides (%1.3) gibi türlere ait izolat ise farklı çürüme belirtileri gösteren muz meyve üzerinde sekonder (fırsatçı) hastalık etmenleri olarak belirlenmiştir.Genel Yorum: Ülkemizde muz meyvelerinde derim sonrasında önemli kayıplara neden olan fungal etmen(ler)e ilişkin daha önce herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışma ile Mersin ili genelinde yetiştirilen muz meyvelerinde derim sonrasında ortaya çıkan, kalite ve ürün kayıplarına neden olan fungal hastalık etmenleri belirlenmiş olup, bu alandaki eksiklik kısmen de olsa giderilmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, gelecekte muz meyvelerinde öncelikle çalışılması gereken derim sonrası hastalıklar ve mücadelesi üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.Öğe Muz meyvelerinde hasat sonrasında görülen fungal hastalık etmenlerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Faruk, Seyfeddin; Soylu, SonerMuz, dünyanın dördüncü en önemli küresel gıda maddesidir. Dünyanın önde gelen muz üreticisi ülkelerin en önemli sorunlarından biri de derim (hasat) sonrası görülen ürün kayıplarıdır. Bu çalışmada, 2013 ve 2014 muz yetiştirme sezonlarında Mersin ilinin farklı ilçelerindeki birçok depo ve paketleme evleri ziyaret edilmiş ve buralardan rastgele muz meyve örnekleri alınmıştır. Muz meyveleri üzerinde ortaya çıkan derim sonrası fungal hastalık etmenlerini belirlemek için meyve örnekleri kısa bir süre için depolama odasında bekletilmiştir. Fungal hastalık etmenleri, hastalık belirtisi gösteren meyvelerden izole edilmiş ve kültürleri morfolojik yapılarına göre teşhisleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda 197 farklı hastalık belirtisi gösteren muz meyve örneğinden toplam 238 fungal izolat elde edilmiştir. Bu izolatlar arasında taç çürüklüğü hastalık belirtisi gösteren meyvelerden en fazla Fusarium spp (%21,8) izole edilmiş olup, bu türleri sırası ile Fusarium verticillioides (% 13.4), F. oxysporum (% 10.5), F. proliferatum (% 9.7) ve Thielaviopsis paradoxa (% 2.5) izlemiştir. Bir diğer yaygın hastalık olan uç çürüklüğü belirtisi gösteren meyvelerden ise 35 farklı fungal kültür elde edilmiştir. Meyve uç çürüklüğü belirtisi gösteren meyvelerden en fazla Fusarium spp (% 7.6) izole edilmiş olup, bu etmenleri sırası ile puro uç çürüklüğü etmeni Musicillium theobromae (% 2.9) ve siyah uç çürüklüğü etmeni Deightoniella torulosa (% 1.7) izlemiştir. Thielaviopsis paradoxa'nın ülkemizde muz meyvelerinde hastalığa neden olduğu ilk kez bu çalışma ile ortaya konulmuştur. Bu hastalıkların yanı sıra, meyve etinin merkezinde siyah iç çürüklük belirtileri kaydedilmiştir. Yapılan izolasyonlar sonucunda bu tip çürüklük belirtilerine neden olan hastalık etmeninin F. verticillioides (%4.2) olduğu tespit edilmiştir. Alternaria alternata (%10.9), Penicillium spp (% 8.8), Aspergillus niger (% 4.6) ve Cladosporium cladosporioides (% 1.3) gibi türlere ait 60 farklı fungal izolat ise farklı çürüme belirtileri gösteren muz meyve üzerinde sekonder hastalık etmeni olarak elde edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, gelecekte muzda derim sonrası hastalıklar ve mücadelesi üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.