Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Güleç, Mahmut Mert" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Adana ili Ceyhan ilçesinde mısır üreten işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2023) Güleç, Mahmut Mert; Parlakay, Oğuz
    Bu araştırmada, Adana ili Ceyhan ilçesinde birinci ürün dane mısır üreten tarım işletmelerinin mısır üretim faaliyetinin ekonomik analizinin yapılması, üretim ve pazarlama sorunlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini 2020 üretim yılında mısır üretim faaliyeti yapan işletmelerden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 150 işletmeden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. İncelenen işletmeler birinci grup 0-75 dekar arazi, ikinci grup 76-250 dekar arazi, üçüncü grup 251 dekar ve üzeri arazi genişliğine sahip işletme olmak üzere üç gruba ayrılarak değerlendirme kapsamına alınmıştır. Araştırmada öncelikle çalışma kapsamında görüşülen mısır işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı belirlenmiş, mısır üretim faaliyetine dair maliyetler hesaplanmış, mısır işletmelerinin üretim ve pazarlama sorunları belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, incelenen işletmelerin ortalama işletme genişliği ortalama 233.9 dekar ve mısır ekim alanı ortalama 223.7 dekardır. İşletmelerde dekara ortalama verim 1400 kg ve üreticinin ortalama satış fiyatı 1.4 TL/kg'dir. İncelenen işletmelerde ortalama dekara 4.7 saat işgücü ve ortalama dekara 1.3 saat makine gücü kullanılmıştır. İşletmelerin üretim masrafları toplamının %84.7'sini değişken masraflar oluştururken, %15.3'ünü sabit masraflar oluşturmaktadır. Mısır işletmelerinde değişken masraflar dekara ortalama 918 TL ve sabit masraflar dekara ortalama 166.2 TL'dir. İşletmelerde üretim masrafları ise dekara ortalama 1084.2 TL hesaplanmıştır. İncelenen işletmelerde mısır üretimine ait gayrisafi üretim değeri dekara ortalama 1967 TL, brüt kar ise 1049 TL'dir. İşletmelerde toplam mutlak kar dekara ortalama 882.8 TL ve nispi kar dekara ortalama 1.81'dir. Ayrıca işletmelerde 1 kg mısırın üretim maliyeti ise 0.8 TL olarak hesaplanmıştır.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim