Yazar "Hatay, Yusuf" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay ilinde doğal yayılış gösteren bazı makromantarların in vitro biyoaktiviteleri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2022) Hatay, Yusuf; Baba, Hayri̇; Sevi̇ndi̇k, MustafaBu tez çalışmasında Hatay ilinden toplanan Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm., Agaricus arvensis Schaeff., Suillus luteus (L.) Roussel, Cantharellus cibarius Fr., Coprinus comatus (O. F. Müll.) Pers., Fomes fomentarius (L.) Fr., Trametes gibbosa (Pers.) Fr., Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill, Lycoperdon molle Pers., Cerrena unicolor (Bull.) Murrill mantarlarının Fenolik içerikleri, Element içerikleri, Toplam Antioksidan Seviyeleri (TAS), Toplam Oksidan Seviyeleri (TOS), Oksidatif Stres İndeksleri (OSI) ve Antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Mantarların TAS, TOS ve OSI değerleri Rel Assay kitleri kullanılarak belirlenmiştir. En yüksek TAS değerinin Coprinus comatus'da (5.225±0.086) olduğu görülmüştür. Ayrıca TOS değerleri incelendiğinde en yüksek TOS değerinin Cerrena unicolor'da (20.577±0.270) olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra OSI değerleri incelendiğinde en yüksek OSI değerinin Cerrena unicolor'da (2.151±0.085) olduğu belirlenmiştir. Mantar örneklerinden elde edilen etanol özütlerinin standart mikroorganizmalara karşı üremeyi engelleyici özüt konsantrasyonları agar dilüsyon metodu ile belirlenmiştir. Yaptığımız çalışmada kullanılan mantar özütlerinin mikroorganizmalara karşı farklı konsantrasyonlarda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca mantar örneklerinin bünyesinde bulunan bazı elementlerin (Cr, Cu, Mn, Fe, Ni, Cd, Pb, Zn) seviyeleri belirlenmiştir. Çalışmamızda mantarların bünyelerinde bulunan element düzeylerinin genel olarak civar illerde yapılan çalışmalardaki literatür aralıklarında olduğu görülmüştür. Fenolik içeriklerinin belirlenmesi amacıyla mantar özütleri SHIMADZU sistem HPLC cihazı ve DAD dedektör kullanılarak Caponio ve ark. (1999)'ne ait yöntem modifiye edilerek çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilere göre mantarların bünyesinde acetohydroxamic acid, luteolin, catechin, vanilic acid, syringic acid, resveratrol, fumaric acid, gallic acid, caffeic acid, hydoxycinamic acid, hydroxybenzoic acid, salicylic acid, myricetin, ellagic acid, quercetin, butein ve naringenin varlığına rastlanmıştır.