Yazar "Uyar, Bekir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay yöresinde seçilmiş defne (Laurus nobilis L.) genotiplerinde uçucu yağ oranı ve bileşenlerinde ontogenetik varyabilitenin belirlenmesi ve baharat kalitesi açısından yaprak özelliklerinin değerlendirilmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2014) Uyar, Bekir; Ayanoğlu, FilizBu çalışma defne uçucu yağlarında ve bileşenlerinde ontogenetik varyabilitenin belirlenmesi ve seçilmiş defne bitkilerinin yaprak özelliklerinin baharatlık kalitesi açısından incelenmesi amacıyla Hatay florasında bulunan 12 farklı defne genotipi ile iki yıl süre ile yürütülmüştür. Çalışmada defne uçucu yağında ve bileşenlerinde ontogenetik varyabilitenin belirlenmesi amacıyla 12 defne genotipinden yıl boyunca her ay yaprak örnekleri alınarak uçucu yağ oranları ve uçucu yağ bileşenleri tespit edilmiştir. Yaprakların baharatlık kalitesinin belirlenmesi amacıyla ise bitkiler yıl içindeki üç farklı fizyolojik dönemde (ilkbahar çiçeklenme döneminde, çiçeklenme sonrası dönemde, dinlenme dönemi başlangıcında kışa girerken)fenolojik, morfolojik ve bazı baharatlık özellikleri açısından incelenmiştir. Denemeler üç tekrarlamalı olarak iki yıl süre ile yürütülmüştür. Defne genotiplerinin 24 ay boyunca aylık olarak yapılan incelemelerinde toplanan 1000 g yaş yaprak kurutulmuş ve elde edilen kuru yaprak ağırlıkları 324.52 gr-610.10 gr arasında tartılmıştır. Yaprak uçucu yağ oranları farklı hasat dönemlerinde %0.60 ile %5.87 arasında değişmiştir. Uçucu yağın ana bileşeni olarak okaliptol (1,8-Cineole) belirlenmiştir. En yüksek okaliptol oranı % 58,66 ile ER35 kod numaralı genotipte Mart 2013 döneminde hasat edilen yapraklarda elde edilmiştir. Çalışmada incelenen defne genotiplerinin çiçeklenme dönemine Nisan ve Mayıs ayında girdikleri belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerde yaprak alanları218.00mm2 ile 1321.33 mm2, yaprak enleri 25.33 mm ile 53.87 mm, yaprak boyları 65.13 mm ve 113.83 mm, yaprak sap uzunlukları 5.53 mm ile 14.49 mm, yaprak kalınlıkları 300.70 µm - 822.70 µm arasında ölçülmüştür. 12 genotipten 6 tanesinin yaprak kenarı şekli düz 6 tanesinin de pürüzlü olduğu gözlenmiştir. Yaprak yüzeyi bakımından 7 tanesi düz, 5 tanesi de pürüzlü olduğu görülmüştür. Klorofil içeriklerinin baharda ve yazın, kışa göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak E10, HB11, B29 ve ER35 kod numaralı genotipler baharatlık olarak, O8, HB8A, E1 ve B34 kod numaralı genotipler uçucu yağ verimi açısından ümitvar genotipler olarak belirlenmişlerdir. Antakya, 126 s