Asi nehri kaynaklı karabalık (Clarias gariepinus burchel, 1822) dokularında pestisit düzeyleri ve antioksidant sistem parametrelerinin araştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu çalışmada, Hatay bölgesinin sahip olduğu en önemli su kaynaklarından biri olan Asi Nehri'nde 3 farklı istasyondan ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde avlanan Karabalık (Clarias gariepinus)'a ait deri ve bağırsak dokularında pestisit analizi yapılmış ve antioksidant savunma sistemi parametrelerinden süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktivitesi ve malondialdehit (MDA) seviyesi belirlenmiştir. Deri ve bağırsak dokuları homojenize edildikten sonra protein ve MDA düzeyleri ile SOD ve CAT aktiviteleri spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Dokuların Acephate, Desmethyl-Pirimicarb, Chloridazon, Fenuron, Cymoxanil, Diphenylamine, Heptenophos, Forchlorfenuron, Dimethenamid, Fenamidone, Flutolanil, Isazofos, Alachlor, Etrimfos, Fenazaquin, Acibenzolar-S-methyl, Fenbutatin oxide (F), Hexaconazole ve Imazalil düzeyleri LC/MS-MS ile analiz edilmiştir.Demirköprü istasyonundan elde edilen balık dokularındaki pestisit düzeyi en düşüktür. Karasu ve Samandağ istasyonlarında ise kirlilik düzeyi daha yüksektir. Her iki dokuda da SOD aktivitesi belirlenmiş bağırsak dokusunda elde edilen sonuçlar daha yüksek bulunmuştur.Ancak CAT aktivitelerinde mevsimsel olarak büyük farklılıklara rastlanmamıştır. MDA düzeyi oksidatif hasara bağlı olarak lipid peroksidasyonu sonucu oluşan bir yan üründür. MDA düzeyi ne kadar yüksekse oksidatif hasardan etkilenme derecesinin o kadar yüksek olduğu bilinmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde avlanan balıkların MDA düzeylerinin farklı olduğu tespit edilmiştir. Araştırılan parametreler için hesaplanan korelasyon katsayıları bağırsak dokusu pestisit düzeyi ile SOD aktivitesi arasında oldukça yüksek bir ilişki olduğunu göstermektedir.
In this study, pesticide analysis of skin and intestinal tissues of African CatFish (Clarias gariepinus), which were hunted in spring and autumn seasons at 3 different stations in the Orontes River, which is one of the most important water resources of Hatay region, was carried out and antioxidant system parameters as superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activites and malondialdehyde (MDA) levels were investigated. After homogenization of skin and intestinal tissues, protein and MDA levels and SOD and CAT activities were determined spectrophotometrically. The Acephate, Desmethyl-Pirimicarb, Chloridazone, Fenuron, Cymoxanil, Diphenylamine, Heptenophos, Forchlorfenuron, Dimethenamide, Fenamidone, Flutolanil, Isazofos, Alachlor, Etrimfos, Fenazaquin, Acibenzolar-S-methyl, Fenbutatin oxide levels of tissues were measured by LC-MS/MS. The level of pesticides in fish tissues obtained from Demirköprü station is the lowest. The pollution level is higher in Karasu and Samandağ stations. SOD activity was determined in both tissues and the results were higher in the intestinal tissue. However, there were no significant seasonal differences in CAT activities. MDA level is a byproduct of lipid peroxidation due to oxidative damage. The higher the MDA level, the higher the degree of exposure to oxidative damage. MDA levels of the fish caught in the spring and autumn periods were found to be different. The correlation coefficients calculated for the investigated parameters show that there is a high correlation between intestinal tissue pesticide level and SOD activity.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kimya, Chemistry

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye